Titlurile zilei

Anchetă explozivă a procurorilor ieșeni! Patronul firmei de transport Samson International Group a încasat ilegal bani în numele morților. Afaceristul Constantin Samson: „Nu am voie să legitimez călătorii” – FOTO

Publicat: 16 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anchetă explozivă a procurorilor ieșeni Patronul firmei de transport Samson International Group a încasat ilegal bani în numele morților. Afaceristul Constantin Samson Nu am voie să legitimez călătorii - FOTO
Transportatorul Constantin Samson a încasat ilegal sume de la bugetul de stat. Procurorii ieșeni au intrat pe fir pentru a stabili cu exactitate natura infracțiunilor

Afaceristul Constantin Samson, unul dintre cei mai mari transportatori din Iași, a intrat în vizorul procurorilor. Timp de 4 ani a decontat o sumă importantă, de aproape 1 milion de euro. Pe traseele operate de Samson International Group au fost identificate persoane care în realitate erau decedate. Patronul societății spune că nu este prima dată când este anchetat

Constantin Samson, patronul firmei de transport călători Samson International Group, este anchetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Afaceristul ieșean este acuzat că a decontat ilegal sume de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, fiind vorba de taloanele destinate pensionarilor. Mai precis, afaceristul a decontat 50 la sută din valoarea biletelor de călătorie. În perioada 2015-2019, a încasat nu mai puțin de 1 milion de euro. Numai că pe fir au intrat inspectorii de la Finanțele ieșene, care au constatat o serie de nereguli, de care au fost informați și procurorii.

Mai precis, după o simplă verificare la casele de pensii din regiunea Moldovei, s-a observat că în raportul de decontare erau înregistrate dosare de pensie fictive, iar beneficiarii erau persoane decedate. De precizat că au fost verificate nu mai puțin de 1.000 de dosare de pensie. Culmea, în cazul a mai bine de jumătate din aceste dosare, titularii erau decedați. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică undeva la 200.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro. Nu în ultimul rând, au fost identificate dosare de pensie înregistrate concomitent pe două trasee diferite. În traducere, un pensionar apărea că mergea în același timp pe două rute diferite. Reporterii „BZI” au aflat că situația de la Samson International Group a fost observată și la alte firme de transport din Iași, existând o anchetă în curs.

Constantin Samson a refuzat să coopereze în timpul anchetei

De precizat că afaceristul Constantin Samson nu a colaborat în timpul inspecției fiscale. În mai multe rânduri i s-a solicitat să prezinte cupoanele care dovedesc efectuarea transportului. Însă, patronul firmei de transport a refuzat să pună la dispoziție actele justificative. Până la urmă, afaceristul a fost dat de gol de raportările făcute săptămânal la Autoritatea Rutieră Română (ARR). Obligația transportatorului era ca taloanele să fie arhivate și să fie puse la dispoziția organelor de control. Pe parcursul celor 4 ani, Samson International Group a decontat peste 100.000 de taloane folosite de beneficiari, conform Legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.

Din informațiile obținute de reporterii „BZI”, au fost identificate situații în cazul altor transportatori locali care cumpărau taloane de la pensionari care în realitate nu foloseau transportul public. Pensionarii obțineau o sumă modică, iar transportatorul deconta la minister o sumă mai mare. Constantin Dinte este alt transportator local care are probleme cu legea, fiind acuzat de evaziune fiscală.

Patronul Constantin Samson este liniștit, se bazează pe avocați

Contactat de reporterii „BZI”, Constantin Samson a oferit o serie de explicații legate de ancheta procurorilor.

„Eu nu am de unde să știu dacă persoana este decedată sau nu. Eu nu am voie să legitimez călătorul. Dacă este mort, Casa de Pensii trebuie să verifice. Mie când mi-au dat sumele jos, mi-au pus și taxa pe valoare adăugată, dar și impozitul. Eu l-am plătit, de ce trebuie să plătesc de două ori? Ei puteau să verifice ce am făcut cu banii decontați, să verifice utilizarea banilor. Pentru că sunt prestator de servicii, am cumpărat autobuze, motorină. Nu am pus la dispoziție taloanele nu pentru că nu am vrut, ci pentru că nu le mai am. Arhivarea trebuie făcută doar pe parcursul unui singur an. Am avocați care se vor ocupa de această chestiune”, a precizat afaceristul.

Constantin Samson a arătat că nu este prima dată când se află în centrul unei anchete penale, asta după ce s-a constatat că, în 2003, a permis ca biletele de transport să fie folosite de rudele titularilor. Mai apoi, acestea au fost decontate. În 2008, procurorii ieșeni au dispus neînceperea urmăririi penale.

Șeful de la Samson International Group a înființat o nouă bază, estimată la 2 milioane de euro

Considerat cel mai mare transportator din Iași, Constantin Samson, în ciuda veniturilor consistente, locuiește într-un apartament din cartierul CUG. În trecut, în această zonă a amenajat și baza de unde plecau toate microbuzele folosite pentru transportul interjudețean și intrajudețean de persoane. Nevoit să-și mute afacerea, în 2018, Constantin Samson a făcut o investiție importantă. A cumpărat 1,5 hectare de teren, unde a amenajat noua bază a firmelor de transport din portofoliu.

Investiția este pe măsură, fiind estimată la aproximativ 2 milioane de euro. Noua bază a fost amenajată departe de ochii curioșilor, pe DN 28, în apropierea amplasamentului unde a funcționat fabrica Avicola. În incinta bazei a construit și un foișor cu costuri amețitoare. Apropiații omului de afaceri spun că a cheltuit în jur de 80.000 de euro. În 2020, Samson International Group a înregistrat o cifră de afaceri de 1.396.742 lei, profit de 658.746 lei, datorii de 613.868 lei și un număr de 11 angajați. Afaceristul are calitatea de asociat în mai multe societăți.

Adauga un comentariu