Angajații care nu vor mai fi liberi de sărbătorile legale sunt cei din Germania. Un nou proiect de lege vizează eliminarea anumitor sărbători legale pentru a crește veniturile statului. Propunerea i-a înfuriat însă pe angajații germani. Iată de ce sunt obligați să meargă la muncă.
Angajații care nu vor mai fi liberi de sărbătorile legale!
Mai mulți lideri politici din Germania, printre care și economistul Monika Schnitzer propune anularea unor sărbători legale în Germania, argumentând că această măsură ar putea crește productivitatea și ar aduce venituri suplimentare statului. Vestea a stârnit deja controverse printre angajații germani. Monika Schnitzer susține că Germania are un număr relativ mare de sărbători legale comparativ cu alte țări, iar acestea nu doar că întrerup fluxul activităților economice, dar pot duce și la scăderea productivității.
Eliminarea unora dintre sărbătorile legale ar conduce la un număr mai mare de ore de muncă, ceea ce, teoretic, ar putea duce la o creștere a producției economice. Companiile ar avea mai mult timp pentru a produce și vinde bunuri și servicii, ceea ce ar putea spori profiturile acestora, susțin inițiatorii proiectului de lege. Rămâne de văzut dacă noul proiect de lege va intra în vigoare, însă angajații germani sunt revoltați de schimbările anunțate.
În Germania, unde echilibrul dintre viața profesională și cea personală este considerat esențial, eliminarea unei sărbători legale ar putea genera nemulțumire socială și o creștere a problemelor de sănătate asociate cu stresul și oboseala. Aceste efecte ar fi resimțite în special în domenii unde personalul este deja suprasolicitat.
Se modifică și săptămâna de lucru pentru angajați
Mai multe țări au început să experimenteze săptămâna de lucru de 4 zile. Potențialul imens al Inteligenței Artificiale de a automatiza sarcinile de rutină și de a crește eficiența va putea facilita implementarea unui program de lucru de patru zile în viitor. Cu ajutorul AI, multe dintre sarcinile administrative și repetitive ar putea fi automatizate, lăsându-le angajaților mai mult timp pentru a se concentra pe alte activități. O majoritate covârșitoare, 81% dintre tinerii de 18-34 de ani, susțin săptămâna de lucru de 4 zile, conform unui sondaj. Până când tehnologia nu va fi adoptată pe scară largă atât de indivizi, cât și de companiile din lume, probabil nu vor exista schimbări semnificative în stilul de muncă și mai ales în ceea ce privește programul de lucru.
O altă schimbare în câmpul muncii a fost inițiată în Grecia. Grecia va implementa săptămâna de lucru cu şase zile, cu scopul de a combate deficitul de muncitori calificați. Noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la 13 ore pe zi. Această a șasea zi de muncă va viza în special companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă.
În schimb, alte state au venit cu ideea de a implementa săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea fiind zi liberă alături de cele două zile de weekend. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% îl vor adopta definitiv. Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și ar afecta productivitatea în muncă.
Vestea că angajații din Germania nu ar mai fi liberi de sărbătorile legale i-a revoltat. Un proiect de lege vizează renunțarea la acordarea de zile libere salariaților de sărbătorile legale pentru a mări productivitatea în muncă și a crește economia. Rămâne de văzut dacă legea va intra în vigoare.