Economic Local

Angajații de la Casa de Pensii Iași se plâng din cauza salariilor mici. Protestează de mai bine de o săptămână – FOTO

Publicat: 29 nov. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Angajații de la Casa de Pensii Iași se plâng din cauza salariilor mici. Protestează de mai bine de o săptămână - FOTO
Angajații de la CPP au susținut un protest pe 28 noiembrie 2023

Angajații de la Casa de Pensii Iași au vorbit despre salariile mici și faptul că nu se mai descurcă cu banii. Neajunsurile financiare cu care se confruntă în ultima perioadă i-au determinat să protesteze. Pensionarii care au venit la instituția din Iași în perioada în care au protestat angajații susțin activitățile funcționarilor nemulțumiți

Cele două angajate de la Casa de Pensii Iași împărtășesc povestea lor de viață și vorbesc despre neajunsurile financiare cu care se confruntă.

Angajata Laura Rusu se plânge de salariul mic

Ieșeanca Laura Rusu, una dintre angajatele Casei Județene de Pensii Iași, a povestit plângând cât de greu se descurcă cu salariul pe care-l are. Femeia în vârstă de 55 de ani lucrează în instituție de peste 15 ani, având funcția de inspector principal. Susține că salariul net lunar pe care-l are este de 4.800 de lei.

Deși are studii economice la bază, aceasta spune că nu este plătită pe măsura meritelor ei. Cu salariul primit nu reușește să-și întrețină copilul la facultate și spune că acest lucru o îndurerează profund. Laura Rusu explică faptul că banii se duc rapid pe utilități, facturi, mâncare și rata de la bancă.

„La limită mă descurc cu salariul pe care-l am. Abia pot plăti cheltuielile lunare. Nu pot să nu fiu deranjată, deoarece sunt colegi care lucrează în aceleași condiții ca și mine și sunt mult mai bine plătiți. Salariul nu este foarte mic, dar nu este pe măsura muncii. Casa Județeană de Pensii a fost întotdeauna casa cea săracă”, susține femeia nemulțumită.

Din vina stresului acumulat și a nemulțumirilor cauzate de condițiile nefavorabile de la locul de muncă, Laura Rusu spune că a fost diagnosticată cu probleme cardiace, respectiv tahicardie. Angajata a zis că nu-și permite controale mai amănunțite, privind starea de sănătate.

„Am probleme cu coloana, dar consider că este o boală profesională. În mod special sufăr de tahicardie pe fond de stres, pe fond de nervi, plus alte crize. Să-mi cumpăr medicamente îmi permit câtuși de puțin, dar să fac controale mai amănunțite nu-mi permit financiar din cauza acestui salar mic”, mai spune Laura Rusu.

Angajații de la Casa de Pensii Iași sunt nemulțumiți: „Salariile nu s-au majorat de atâția ani”

Mirela Abramovici, în vârstă de 54 de ani, cu funcția de inspector resurse umane, are salariul net lunar de 4.800 de lei. Are o vechime de peste 35 de ani. Ieșeanca spune că nu-și permite multe costuri cu salariul pe care-l are și încearcă din răsputeri să fie modestă și chibzuită, deoarece au crescut inflația și cheltuielile, dar salariul său nu.

„Știu că pare un salariu mare, dar nu este. Angajații de la ANAF (n.r. – Agenția Națională de Administrare Fiscală) sunt plătiți mai bine, deși au aceeași funcție ca noi. Ei au salarii cu 2.000-3.000 de lei mai mari decât ale noastre”, a precizat Mirela Abramovici. Femeia mai spune că nu-și permite să-și susțină financiar copilul.

„Am un copil și am încercat să-i ofer tot ce este mai bun, dar este mai greu cu salariul pe care-l avem. Nici soțul meu nu lucrează într-un domeniu foarte bine plătit. El lucrează la privat“, a spus Mirela Abramovici.

Ieșeanca a precizat că și-ar schimba serviciul și, dacă ar avea posibilitatea, s-ar duce la ANAF pentru a avea un salariu mai mare. Angajata și-a dorit să transmită un mesaj către șefii de la București și către politicieni.

„Să nu mai apeleze la excepții. Dacă fac un act normativ, o grilă de salarizare, atunci să fie valabilă pentru toți angajații. Ori salarizează toți funcționarii publici la fel, ori să nu mai facă nimic”, a spus Mirela Abramovici.

În edițiile BZI anterioare a fost prezentată povestea unei angajate de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS), care a protestat.

Pensionarii susțin protestul: „Să li se mărească salariile”

Daniel Irimia, pensionar care a venit la Casa de Pensii, susține că nu este interesat de protestul angajaților atâta timp cât programul cu publicul nu este afectat.

„Nu este treaba mea, știu de revendicările cerute, să le dea ce au cerut. Sunt oameni care lucrează pe salariul minim, iar ei cer mult. Au dreptate în felul lor, dar să nu le plângem de milă”, a zis Daniel Irimia.

Un alt ieșean a venit la Casa de Pensii și spune că angajații merită să le fie mărite salariile.

„Le susțin protestul, au și ei dreptatea lor în legătură cu salariile”, a spus Mușat Ioan.

O văduvă care beneficiază de pensie de urmaș a venit la sediul instituției în intervalul orar în care se desfășura protestul. Aceasta le respectă decizia.

„Au dreptate, în contextul în care și celorlalte instituții le-au fost mărite salariile, au dreptul să ceară. Dar, totuși, sunt alții care lucrează pe un salariu mult mai mic”, a spus Maria B. Angajații din mai multe instituții din Iași au intrat în grevă generală.

Angajații de la Casa de Pensii Iași au protestat pe 28 noiembrie 2023 și au afișat pancarte scrise cu nemulțumiri adresate decidenților.

Comentarii
Adauga un comentariu