International

Angela Merkel renunță la funcția de cancelar al Germaniei – VIDEO

Publicat: 01 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Germania și Europa rămân fără Angela Merkel. Aceasta renunță la funcția de cancelar al Germaniei, după 21 de ani: „Peste nouă luni vor fi alegeri parlamentare, la nivel federal. Eu nu voi mai candida. De aceea este, conform tuturor probabilităților, pentru ultima dată că am privilegiul să vă adresez un mesaj de Anul Nou, în calitate de cancelară.”

Iată mesajul integral al cancelarului german, la final de an:

„Dragi concetățeni, ce an am traversat! În 2020 a a venit ceva peste noi, la care lumea nu se aștepta. Un virus până atunci necunoscut pătrunde în corpurile și în viețile noastre. Ne lovește acolo unde suntem cei mai umani posibil: în contactul strâns, în îmbrățișare, în dialog, la petrecere. Virusul transformă comportamentul normal într-un risc și face normale măsuri de protecție anormale. 2020, acest an al pandemiei a fost un an în care am învățat. În primăvară a trebuit să reacționăm la un virus despre care aproape că nu existau informații și date științifice verificate. A trebuit să luăm decizii, având la început numai speranța că acestea se vor dovedi corecte.

Pandemia de coronavirus a fost și este o misiune a secolului din perspectivă politică, socială și economică. Este o criză de dimensiune istorică și impune tuturor sacrificii, unora sacrifii prea mari. Știu că participarea la acest efort istoric a cerut și cere din partea dumneavoastră o încredere uriașă ți multă răbdare. Pentru asta vă mulțumesc din toată inima.

La sfârșitul acestui an care ne-a ținut cu sufletul la gură, trebuie să ne și reculegem cu tristețe. Noi, ca societate, nu avem voie să uităm cât de mulți au pierdut un om drag, fără a-i putea fi alături în ultimele clipe. Eu nu pot alina această durere. Dar mă gândesc la acești oameni, chiar și în această seară.

Nu pot decât să îmi închipui cât de amar este pentru cei îndoliați, care au pierdut un om drag, din pricina coronavirusului sau pentru cei care se luptă cu urmările unei îmbolnăviri, când unii care nu se lasă îndreptați, contestă sau neagă existența virusului.

Teoriile conspirației nu sunt numai neadevărate și periculoase, ele sunt și cinice și nemiloase față de acești oameni. Anul 2020 a fost marcat de îngrijorare și incertitudini, dar totodată a fost și un an în care atât de mulți s-au dovedit măreție, fără a se lăuda cu asta. Dovedesc asta medicii și îngrijitorii din spitale, cămine de bătrâni și alte instituții. Dovedesc asta angajații inspectoratelor sanitare, care au ajuns atât de brusc în centrul luptei împotriva virusului. Vedem asta în cadrul misiunii executate de armata noastră, care oferă sprijin peste tot unde este nevoie.

Nenumărați oameni și-au adus contribuția, astfel încât viața noastră să fie în continuare posibilă, în ciuda pandemiei. În supermarket-uri, în transportul de marfă, în filialele de poștă, în transportul în comun, în secțiile de poliție, în școli și grădinițe. Sunt mereu recunoscătoare pentru modul disciplinat în care majoritatea oamenilor poartă masca și se ocupă de distanțarea socială. Aceasta exprimă pentru mine ceea ce face posibil traiul într-o societate prietenoasă cu oamenii. A ține cont de ceilalți, a da dovadă de spirit comunitar. (…)

Dragi concetățeni, aceste zile și săptămâni sunt indiscutabil grele pentru țara noastră. Așa va rămâne situația în continuare pentru o perioadă. Iarna este și rămâne grea. Știm doar cu ce putem contracara virusul. Mijloacele eficiente existente, pe lângă vaccin, se află mâna noastră. Trebuie să respectăm regulile fiecare dintre noi.

În încheiere, permiteți-mi să spun ceva de ordin personal. Peste nouă luni vor fi alegeri parlamentare, la nivel federal. Eu nu voi mai candida. De aceea este, conform tuturor probabilităților, pentru ultima dată că am privilegiul să vă adresez un mesaj de Anul Nou, în calitate de cancelară. Cred că nu exagerez când spun că niciodată, în ultimii 15 ani, nu am simțit mai accentuat, cu toții împreună, că vechiul an a fost unul foarte greu. Și niciodată, în ciuda îngrijorărilor, pe alocuri a scepticismului, nu am întâmpinat noul an cu mai multă speranță.

În acest sens, vă doresc dumneavoastră, familiilor dumneavoastră, din inimă, sănătate, nădejde și binecuvântarea Domnului în noul an 2021.”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

 

Adauga un comentariu