Prima pagină » Informații utile » Animale de noapte în România. Ce stil de viață inedit au acestea

Animale de noapte în România. Ce stil de viață inedit au acestea

22 feb. 2025, 15:00,
în Informații utile

În România, fauna este extrem de diversificată, printre care și animale de noapte, care au adoptat comportamente specifice pentru a supraviețui în condiții diferite de mediu.

Animalele de noapte au evoluat pentru a face față provocărilor întâlnite în întuneric. Aceste animale au o serie de trăsături care le ajută să se orienteze și să vâneze eficient în absența luminii solare, utilizându-și în schimb simțurile de auz, miros și văz nocturn pentru a naviga și a se hrăni.

Animale de noapte în România

Printre cele mai cunoscute animale de noapte din România se numără liliecii, care fac parte din ordinul Chiroptera. Aceștia sunt mamifere care au evoluat pentru a zbura în întuneric și sunt deosebit de importanți în ecosistemele locale, datorită rolului lor în controlul populațiilor de insecte, cum ar fi țânțarii și diverse specii de molii.

Diferite specii de lilieci pot fi întâlniți în pădurile și peșterile din România. Liliecii își folosesc ecoul pentru a localiza prada, într-un proces numit ecolocație, ce le permite să vâneze chiar și în cele mai întunecate nopți.

Un alt animal nocturn bine cunoscut în România este vulpea. Aceasta este activă în special pe timp de noapte, având un comportament solitar și fiind o prădătoare oportunistă. Vulpea vânează în principal rozătoare, păsări și ouă, dar și fructe sau resturi alimentare. Deși este o specie destul de întâlnită, vulpea preferă să evite contactul cu oamenii și se ascunde în păduri, pășuni sau chiar în apropierea zonelor urbane, mai ales în timpul nopții.

O altă specie nocturnă este pisica sălbatică, care este activă pe timpul nopții și se hrănește cu animale mici pe care le vânează, cum ar fi rozătoare, păsări sau reptile. Pisicile sălbatice din România trăiesc, de obicei, în păduri sau în zone mai izolate, unde pot vâna fără a fi deranjate. Acestea sunt animale teritoriale și, deși sunt discrete, pot fi observate mai ales în timpul nopții, când ies din ascunzători pentru a căuta hrană.

Aceste specii sunt prădători înnăscuți

Printre animalele nocturne din România se numără șacalii, care au început să colonizeze diverse zone ale țării, dar și diferite specii de păsări, cum ar fi bufnițele. Bufnițele sunt răpitoare nocturne care vânează mici mamifere, reptile sau păsări. Aceste păsări de noapte sunt dotate cu un auz extrem de fin și cu o vedere excelentă pe timp de noapte, ceea ce le ajută să vâneze eficient în condiții de întuneric.

Cucuveaua este o pasăre nocturnă de pe teritoriul țării noastre, care produce reale stări de neliniște din cauza superstițiilor. Numită și „pasărea morții”, unii cred că dacă aceasta cânta deasupra unei case, prevestește moartea cuiva. Miturile au pornit de la legenda ei, cum că ar fi metamorfozarea unei femei care plânge în urma chinurilor provocate de soțul ei.

Un alt animal nocturn este ariciul. În ciuda formei corpului său care lasă impresia că ar fi greoi și lent, ariciul este foarte sprinten. Poate alerga chiar și până la 10 km pe oră. Pe corpul unui arici pot fi 15.000 de țepi, însă aceștia nu sunt veninoși. Aricii mănâncă insecte, broaşte, şopârle, şerpi, cadavre, ouă şi puii păsărilor care cuibăresc pe sol, dar şi ciuperci, fructe de pădure, iarbă proaspătă.

Animalele de noapte din România sunt o parte importantă a faunei locale, fiecare dintre ele având un rol ecologic esențial.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Andra, reacţie cumplită la tv când a văzut cine a apărut pe scenă. Nu s-a putut abţine şi a...
observatornews.ro
Cei doi frați din Bistrița, găsiți la 50 m de casă. S-au ascuns toată noaptea sub o căpiță de fân și au văzut că sunt căutați, dar n-au ieșit de frică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fenomen meteo nemaiîntâlnit în București. Se întâmplă în câteva ore
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Zodiile care au de suferit din cauza echinocţiului de primăvară. Trec prin Iad până pe 20 martie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025