Prima pagină » Sanatate » Antibiotice pentru pneumonie. Cele mai utilizate medicamente

Antibiotice pentru pneumonie. Cele mai utilizate medicamente

31 oct. 2022, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane apelează la antibiotice pentru pneumonie pentru a scăpa de afecțiune. Pneumonia este o boală inflamatorie acută a părților respiratorii ale plămânilor, în principal de origine bacteriană. De obicei, este tratată cu antibiotice.

Tratamentul pentru pneumonie implică vindecarea infecției și prevenirea complicațiilor. Persoanele cu pneumonie dobândită în comunitate pot fi tratate de obicei acasă cu medicamente. Deși majoritatea simptomelor dispar după câteva zile sau săptămâni, senzația de oboseală poate persista timp de o lună sau mai mult. Tipul de antibiotic ales depinde de tipul și gravitatea pneumoniei, precum și de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. Antibioticele de primă linie care pot fi alese pentru tratarea pneumoniei includ antibiotice macrolide, cum ar fi azitromicina sau claritromicina. Se poate utiliza și doxiciclina, un antibiotic tetraciclină.

copii care tin un termometru in gura

Penicilinele îmbunătățite sunt mai eficiente împotriva pneumoniei decât predecesoarele lor

Antibiotice pentru pneumonie. Cum să scapi de problema tractului respirator

Antibioticele adecvate pot include pastile fluorochinolone, cum ar fi levofloxacina. Sau terapie combinată cu o beta-lactamină, cum ar fi amoxicilina sau clavulanat, împreună cu un antibiotic macrolid.

În trecut, infecțiile plămânilor erau tratate cu precădere cu un antibiotic natural de tip penicilină, deoarece nu existau alte alternative. Cu toate acestea, penicilinele naturale au efecte secundare, ceea ce este extrem de nedorit în cazul inflamației la nivelul plămânilor.

medic care priveste un rentghen la plamani

La adulți, acestea sunt tablete și capsule, la copiii cu infecții ale tractului respirator inferior, se prescriu suspensii

De asemenea, acestea afectează o gamă destul de restrânsă de agenți patogeni, iar rezistența la antibiotice se dezvoltă rapid. Prin urmare, oamenii de știință au dezvoltat agenți mai moderni care sunt acum utilizați pe scară largă pentru a trata pneumonia în mod eficient și sigur atât la copii, cât și la adulți.

Antibioticele pentru pneumonie se împart în mai multe grupe peniciline semisintetice, macrolide, cefalosporine, fluorochinolone, carbapenemelor și monobactame. Antimicrobienele sunt disponibile în diferite forme de dozare pentru a fi utilizate cu ușurință la adulți și copii.

La adulți, acestea sunt tablete și capsule, la copiii cu infecții ale tractului respirator inferior, se prescriu suspensii. Formele injectabile sunt utilizate la toate vârstele, dar sunt folosite mai des la adulți datorită caracterului invaziv al procedurii.

Penicilinele și efectul pastilelor asupra organismului. Cum să tratezi mai rapid afecțiunea

Penicilinele îmbunătățite sunt mai eficiente împotriva pneumoniei decât predecesoarele lor. Spectrul de activitate antimicrobiană al penicilinelor semisintetice include majoritatea bacteriilor gram-pozitive, Haemophilus influenzae și pneumococi.

medic care priveste un rentghen la plamani

Antibioticele pentru pneumonie se împart în mai multe grupe peniciline semisintetice

În tratamentul pneumoniei necomplicate, acest grup de antibiotice este utilizat cu precădere. Un avantaj incontestabil al penicilinelor semisintetice este toxicitatea scăzută a acestora în comparație cu alte grupuri de antibiotice. Acesta este motivul pentru care acest grup de medicamente este adesea utilizat în tratamentul inflamației nu numai la adulți, ci și la copii și femei însărcinate.

Antibioticele penicilinice includ oxacilina și cloxacilina, care sunt cele mai eficiente și mai rapide în tratarea pneumoniei cauzate de stafilococi. Aminopenicilinele amoxicilină și ampicilină au proprietăți antimicrobiene extinse. Acestea sunt utilizate pe scară largă la adulți pentru pneumonia dobândită în comunitate. Preparatele de amoxicilină sunt reprezentate de denumirile comerciale Flemoxin Solutab, Hikoncil, Ospamox.

Antibioticele pentru pneumonie protejate de combinații de inhibitori ar trebui să fie individualizate într-un grup separat. Pe lângă ingredientul activ principal, antibiotic, acestea conțin componente auxiliare care sporesc efectul terapeutic prin protejarea antibioticului împotriva beta-lactamazelor – enzime agresive secretate de bacteriile dăunătoare. Cele mai populare antibiotice pentru a trata afecțiunea din grupul de peniciline protejate combinate sunt Augmentin și Flemoclav Solutab. Acestea conțin o combinație de amoxicilină și acid clavulanic, combinație care este eficientă în eliminarea unei infecții bacteriene la nivelul plămânilor.

medic care priveste un rentghen la plamani

Antibioticele adecvate pot include pastile fluorochinolone, cum ar fi levofloxacina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *