Boli si tratamente

COVID-19 și imunitatea colectivă: anticorpii ar dispărea în doar câteva săptămâni la unele persoane

Publicat: 11 iul. 2020
test covid-19
Anticorpii COVID-19 ar dispărea în câteva săptămâni

Anticorpii COVID-19 ar dispărea în câteva săptămâni. Un studiu la scară largă asupra COVID-19 în Spania indică faptul că doar 5% din populația sa a dezvoltat anticorpi împotriva infecției și că această protecție poate fi temporară doar la anumite tipuri de pacienți. O descoperire care consolidează posibilitatea ca imunitatea colectivă împotriva Covid-19 să fie foarte dificil de realizat.

Anticorpii COVID-19 ar dispărea în câteva săptămâni

Imunitatea colectivă corespunde procentului unei populații date care este imunizat / protejat împotriva unei infecții, iar un subiect infectat introdus în această populație nu va mai transmite agentul patogen, deoarece întâlnește prea mulți subiecți protejați. După cum explică Institutul Pasteur, această imunitate colectivă sau de grup poate fi obținută prin infecție naturală sau prin vaccinare (dacă există un vaccin), noteaza Sante Magazine. Pentru a face față pandemiei actuale, unii experți, în special în Regatul Unit, au estimat că imunitatea colectivă va fi atinsă când 60% din populație ar fi fost expusă și ar fi dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Dar pariul pe imunitatea colectivă bazată pe infecția progresivă și controlată a populației s-ar putea dovedi riscant, deoarece multe întrebări referitoare la imunitatea conferită de infecție rămân fără răspuns. Un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Sănătate Carlos III spaniol este, așadar, foarte clar în acest domeniu. Aceștia susțin că imunitatea întreagă a populației la noul coronavirus poate fi „nefuncțională”, anticorpii împotriva virusului dispărând după doar câteva săptămâni la unii pacienți. Cu toate acestea, dacă această ipoteză este confirmată, ar putea complica căutarea unui vaccin.

„Imunitatea poate dura puțin și apoi poate să dispară”

Guvernul spaniol a făcut parteneriat cu unii dintre principalii epidemiologi ai țării pentru a afla ce procent din populație a dezvoltat anticorpi care ar putea oferi imunitate la coronavirus. Studiul a descoperit că doar 5% dintre persoanele testate în toată țara aveau anticorpi împotriva virusului, potrivit rezultatelor publicate în jurnalul medical The Lancet. Rezultate care confirmă faptul că, în ciuda impactului mare al pandemiei în Spania, cifrele nu sunt mari. Acest lucru exclude obiectivul imunității de grup pe termen scurt”, explică echipa științifică.

Studiul efectuat pe 68.000 de persoane a constatat, de asemenea, că 14% dintre persoanele testate pozitiv pentru anticorpi anti-coronavirus în prima rundă de teste nu au mai fost testate pozitiv în testele ulterioare, două luni mai târziu. „Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie, poate dura un timp scurt și apoi poate dispărea”, a spus profesoara Raquel Yotti, care a condus studiul. De asemenea, rezultatele au arătat că „pierderea” de anticorpi a fost mai frecventă la persoanele care nu au prezentat simptome sau simptome foarte ușoare, spre deosebire de pacienții al căror test de screening PCR a fost pozitiv și la cei cu o pierdere bruscă de miros sau gust.

Adauga un comentariu