Scriitori

Anunţ tulburător făcut de scriitoarea Isabel Allende

Publicat: 01 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunţ tulburător făcut de scriitoarea Isabel Allende
Anunţ tulburător făcut de scriitoarea Isabel Allende

Anunţ tulburător făcut de scriitoarea Isabel Allende. Cuoscuta scriitoare chiliană, Isabel Allende, a declarat că protestele din Chile îi aduc aminte de tragicele evenimente de acum 45 de ani din ţara sa.

”Tinerii care protestează acum pe străzi nu erau născuţi la data loviturii militare. Oameni mai în vârstă, ca mine, care au trăit în acea perioadă ştiu ce înseamnă atunci când soldaţii sunt pe străzi”, a declarat Allende.

Guvernul socilaist al lui Salvador Allende, unchiul Isabelei Allende, a fost răsturnat de la putere în anul 1973.

Aceasta a părăsit Chile în 1975 în timpul dictaturii militare din Chile, care a durat până în 1990. A trăit timp de 30 de ani în SUA.

Anunţ tulburător făcut de scriitoarea Isabel Allende

”Cred că forţa enormă cu care oamenii protestează în prezent în Chile nu este motivată ideologic sau politic. Este vorba cu adevărat de furia şi disperarea oamenilor care simt că sistemul este incorect.

Totul este privatizat (…) totul se află în mâini private. Iată de ce oamenii sunt atât de furioşi”, a continuat scriitoarea chiliană.

În urma protestelor din Chile a fost instituita starea de urgenţă. Soldaţii patrulează pe străzi, ceea ce aduce aminte de viaţa din Chile în timpul dictaturii militare.

În vârstă de 77 de ani, Isabel Allende continuă să scrie în limba spaniolă. Cel mai recent roman al său, intitulat ‘Largo Pétalo de Mar’, va fi publicat în limba engleză în ianuarie.

Allende spune povestea refugiaţilor care au ajuns în Chile la bordul navei SS Winnipeg, la sfârşitul Războiului Civil spaniol.

Pentru documentare, ea a stat de vorbă cu supravieţuitori.

”Nu duc niciodată lipsă de subiecte, inspiraţie sau idei. Doar de timp am nevoie. Şi este dificil să găseşti disciplina de a sta aşezat şi a scrie. Este dificil să stai în faţa unui computer pentru şase, opt sau zece ore”, mărturiseşte Isabel Allende.

Autoare a 23 de cărţi, ea îşi începe de obicei munca pe data de 8 ianuarie, ziua când a început să scrie pentru primul volum, ”Casa spiritelor”.

”Lucrurile au mers atât de bine cu cartea asta încât am decis să le încep pe a doua şi a treia în aceeaşi zi. Trebuie să-mi aranjez anul pentru a găsi câteva luni de pace şi singurătate pentru a scrie”, adaugă Isabel Allende.

Adauga un comentariu