National

Anunțul lui Raed Arafat cu privire la sărbători: „Vom fi în plină pandemie, valul 2”

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunțul lui Raed Arafat cu privire la sărbători Vom fi în plină pandemie valul 2
Raed Arafat

Raed Arafat trage un puternic semnal de alarmă cu privire la sărbători deoarece ne vom afla în plină pandemie, valul 2, de coronavirus. Acesta avertizează că nu vor fi sărbători ca altădată, ca în decembrie 2019 de exemplu. Așadar, românii sunt sfătuiți să nu organizeze petreceri la care să invite alte persoane de Crăciun și Revelion.

Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita doar în spaţiile publice. Alta este situația în casele oamenilor. Așadar, cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus.

Raed Arafat, despre sărbători: „Vom fi în plină pandemie, valul 2”

Șeful DSU precizează că decembrie va fi o lună de foc pentru România, deoarece vor fi Crăciunul și Revelionul. Iar de aceste sărbători, multă lume va lăsa garda jos și nu vor mai respecta cu strictețe măsurile de protecție. Cu toate acestea, ar trebui să ne gândim bine la ce vom face pe sfârșit de an, pentru a nu avera de suferit.

Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu vom avea o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei, valul 2, şi vom fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a precizat Raed Arafat.

Medicul Arafat a precizat că transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte. Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a răspuns:

În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, și ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două-trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”, a mai spus Raed Arafat.

Măsurile de protecție sunt pentru toată populația

Şeful DSU a afirmat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice. De asemenea, se pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.

Raed Arafat a mai precizat că măsurile impuse ar trebui respectate de către toată populația. Astfel, nu se va rezolva nimic dacă numai o parte dintre români se vor conforma acestor măsuri. În cazul în care nu le aplicăm cu toții, ulterior se va ajunge la măsuri şi mai dure în cazul în care situația nu se ameliorează.

Aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern. Nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc. Cu siguranţă, vom încerca pe cât posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie, mai ales din punct de vedere economic”, a menționat Raed Arafat.

În altă ordine de idei, populația ar trebui să țină cont de avertismentul lui Raed Arafat cu privire la sărbători, deoarece în decembrie vom fi în plină pandemie, valul 2, de coronavirus.

Adauga un comentariu