Prima pagină » Informații utile » Apa distilată sau apa demineralizată? Iată care sunt diferențele și cum o poți folosi pe fiecare

Apa distilată sau apa demineralizată? Iată care sunt diferențele și cum o poți folosi pe fiecare

23 mai 2025, 10:59,
în Informații utile

Deși la prima vedere par identice, trebuie să știi care variantă este mai bună: apa distilată sau apa demineralizată și ce diferențe există între ele.

Acestea prezintă diferențe semnificative legate de procesul de purificare, compoziție și utilizare, de aceea, trebuie să știi care este ideală pentru aparatele electrocasnice, în cosmetică, laborator sau chiar pentru uz medical.

Apa distilată sau apa demineralizată?

Apa distilată este obținută prin fierbere și condensare. Practic, se fierbe apa până când se transformă în vapori, care sunt apoi răciți și condensați înapoi în forma lichidă. Acest proces îndepărtează majoritatea sărurilor, mineralelor și impurităților organice, rezultând o apă foarte pură.

Tocmai datorită acestei purități, apa distilată este folosită în laboratoare, în medicină, la aparatele de aerosoli, în industria farmaceutică sau în sistemele de răcire. Apa demineralizată este rezultatul unui proces chimic sau fizic prin care sunt eliminate doar sărurile minerale, precum calciul, magneziul, fierul și alți ioni.

Metodele cele mai comune de demineralizare sunt schimbul de ioni și osmoza inversă. În unele cazuri, pot rămâne urme de bacterii sau compuși organici, deoarece acești contaminanți nu sunt în mod direct eliminați de aceste metode. Totuși, pentru multe aplicații tehnice și industriale, apa este suficient de pură.

Diferența esențială între cele două tipuri de apă constă în gradul de purificare. Cea distilată este aproape complet lipsită de orice substanță, în timp ce cea demineralizată este doar lipsită de săruri minerale, dar poate conține alte urme.

În ceea ce privește utilizările comune, cea distilată este preferată în aplicații unde este nevoie de un nivel ridicat de sterilitate și puritate, precum în aparatele medicale sau în industria alimentară. În schimb, cea demineralizată este utilizată frecvent în radiatoare auto, baterii, centrale termice, fiere de călcat cu abur sau în procese industriale unde impuritățile pot afecta echipamentele.

Avantaje și dezavantaje pentru fiecare

Apa distilată are avantajul clar al purității sale, întrucât este lipsită de majoritatea contaminanților și este sigură pentru utilizări sensibile. Poate fi folosită fără risc în dispozitive medicale sau în laboratoare. Totuși, din cauza procesului mai complex și mai costisitor, prețul este mai mare comparativ cu apa demineralizată.

În plus, din cauza lipsei totale de minerale, nu este recomandată pentru un consum frecvent, deoarece nu contribuie la aportul de electroliți și poate chiar favoriza dezechilibre în organism, dacă este băută constant.

Cea demineralizată are avantajul unui preț mai mic și este ideală pentru uz casnic și industrial. Poate fi utilizată în fierul de călcat pentru a preveni depunerile de calcar, în acvarii după remineralizare, în curățarea sistemelor optice sau în vopsitorii auto. De asemenea, este mai accesibilă și mai ușor de produs în cantități mari.

Cu toate acestea, dacă este folosită în aparatura medicală sau pentru prepararea soluțiilor injectabile, trebuie sterilizată suplimentar. Alegerea între cele două trebuie făcută în funcție de utilizarea dorită. Dacă ai nevoie de o apă curată, fără impurități, poate în scop medical, alege-o pe cea distilată, iar dacă scopul este unul tehnic, precum completarea lichidului de răcire din mașină, alege-o pe cea demineralizată.

Un aspect important de menționat este și modul în care le depozitezi. Ambele tipuri trebuie păstrate în recipiente curate, bine închise, ferite de lumina directă.

Fiecare tip, fie că este vorba despre apa distilată sau apa demineralizată este foarte util, dar trebuie ales cu grijă, pentru a avea parte de rezultate optime.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
observatornews.ro
Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
Playsport.ro
Ultimele cuvinte ale cosmonautului care a căzut din spațiu. Rusul Vladimir Komarov știa că...
Evz.ro
Metroul, un mare pericol. Bucureștenii, sub amenințare zi de zi
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`