Local

Apare prima parcare de tip Park&Ride din Iași! Primăria o va amenaja lângă Tehnopolis, în zona CUG

Publicat: 08 ian. 2022
Zona parcului Tehnopolis din cartierul CUG, municipiul Iași
Primăria va amenaja prima parcare Park&Ride din Iași lângă Tehnopolis, parcul științific situat în cartierul CUG

Primăria va face prima parcare de tip Park&Ride din Iași. Această parcare va apărea lângă platforma de la Tehnopolis din zona cartierului CUG. Municipalitatea vrea să mai facă astfel de parcări și în alte zone din oraș. Astfel de investiții ar putea primi finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență

În cartierul CUG va apărea o primă platformă de tipul Park&Ride din municipiul Iași. Autoritatea locală a anunțat că pe platforma de la Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis va fi amenajată o astfel de parcare pentru cei care vin cu autoturismele din zona Ciurea. Șoferii vor putea să-și lase autoturismele pe această platformă, după care vor putea lua transportul public până în zonele centrale din municipiul Iași. Astfel de parcări ar urma să fie amenajate și în alte puncte din municipiu. Primăria vrea ca parcările de tip Park&Ride din Iași să fie finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, finanțat prin Comisia Europeană.

Prima parcare Park&Ride în Iași va fi în CUG

Viceprimarul Daniel Juravle a precizat că municipalitatea vrea să reducă traficul auto și să încurajeze folosirea transportului public prin amenajarea unor locuri speciale de parcare, destinate șoferilor din afara orașului.

„Am fost în zona Capăt CUG, unde vom amenaja primul Park&Ride din Iași. Pentru a crește mobilitatea urbană, oferim posibilitatea celor care vin în oraș să își lase mașina aici și să folosească transportul public, care este în imediata apropiere a parcării”, a menționat viceprimarul Daniel Juravle.

Primăria Iași a luat în calcul astfel de parcări încă din luna februarie 2021.

Noi investiții pentru transportul public din Iași

Viceprimarul Iașului a precizat și faptul că prin noul parc al Companiei de Transport Public (CTP), călătorii vor fi încurajați să folosească mai mult autobuzele și tramvaiele. Cei care își lasă mașinile la noua parcare din CUG își pot continua drumul cu tramvaiul și autobuzul pe banda unică de transport spre centrul municipiului.

„Avem tramvaie moderne și vom avea 44 de autobuze electrice. Banda unică oferă posibilitatea de a ajunge în doar 15 minute în centrul orașului. Avem cadrul necesar pentru a încuraja transportul public și dezvoltarea urbană durabilă. Vă voi ține la curent cu pașii pe care îi vom mai avea de parcurs. Sunt optimist și sper ca în acest an să ne putem bucura de primul Park&Ride”, a mai spus viceprimarul Daniel Juravle.

Deocamdată, nu se cunoaște data de începere a lucrărilor.

Lista noilor zone pentru parcări Park&Ride în municipiul Iași

Primăria a luat în calcul un proiect pentru înființarea mai multor parcări la marginea Iașului, pe teritoriul comunelor din Zona Metropolitană. Mașinile ar urma să fie parcate în locurile special amenajate, iar traseul este continuat cu ajutorul mijloacelor de transport public. Astfel de parcări ar apărea la intrarea din localitatea Tomești, în zona Era dinspre Valea Lupului sau în zona Bucium. De asemenea, municipalitatea a luat în calcul și alte proiecte legate de mobilitatea urbană.
Comentarii
  • Ideea e super,dar cum îi poți spune mârlanului cu bmw sau părintelui care îsi duce plozii până în fața școlii,să lase mașina și să folosească CTP?

  • Pe timpul starilor de alertsa trebuie sa dea dea drumul la circulatie si pe sus-trambitata banda unica. Si asta datorita faptului ca aceste restrictii, nu permit ca mijloacele CTP sa circule la capacitatea maxima, prin procentul stabilit. Oamenii nu se inghesuie in antichitatile lui Chirica ca sa se imbolnaveasca. A urmarit DSP-ul constant cum se dezinfecteaza aceste mijloace de transport, a luat probe la dezinfectanti??????? Vrem un raspuns public al DSP-ului.

  • Sa inteleg ca Roxana nu are ori masina ori plozi si e invidioasa. Da, imi place sa duc plozii cu masina la scoala in conditii de siguranta fizica si medicala.

  • Cand stai in statie si astepti cate 20-30 de minute un autobuz care vine plin, ca uneori se merge ca pe vremea lui Ceausescu, ca sardinele, normal ca preferi autoturismul propriu, daca il ai. Iar sambata si duminica pana la capat Ciurea merge doar autobuzul 41, si stai in statie de-ti ies ochii din cap.

  • Pt Kornel,dacă ai plozi,pune-le cheia la gât și valea cu autobuzul,labă tristă,așa am crescut toți,nu ca acum să-i bagi în clasă cu mașina…de asta e o generație de handy sifilitici!

  • Pt Kornel,dacă ai plozi,pune-le cheia la gât și valea cu autobuzul,labă tristă,așa am crescut toți,nu ca acum să-i bagi în clasă cu mașina…de asta e o generație de handy sifilitici!

Adauga un comentariu