Prima pagină » Local » ApaVital face apel la ieșeni să nu mai deverseze conținutul foselor în sistemul de canalizare. Două alternative prin care se poate evita o amendă de 4.000 de lei
ApaVital face apel la ieșeni să nu mai deverseze conținutul foselor în sistemul de canalizare. Două alternative prin care se poate evita o amendă de 4.000 de lei

ApaVital face apel la ieșeni să nu mai deverseze conținutul foselor în sistemul de canalizare. Două alternative prin care se poate evita o amendă de 4.000 de lei

07 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Local

Ieșenii care nu sunt branșați la sistemul de canalizare a orașului și folosesc o fosă septică trebuie să aibă grijă cum și unde deversează conținutul acesteia. ApaVital face apel public către ieșeni să nu mai deverseze reziduurile în sistemul de canalizare, folosind sisteme improvizate. Cei care nu respectă această regulă și sunt surprinși golind fosa în canalizare sau într-un alt mediu neavizat riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei

ApaVital Iași face apel la cetățenii care folosesc fose septice sau alte sisteme de colectare a apei uzate să nu le golească în sistemul de canalizare ori în alte moduri ilegale. Dacă aceștia nu țin cont de îndemnul furnizorului de apă, riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. În ultimii ani, ApaVital a executat mai multe proiecte publice prin care a venit în ajutorul cetățenilor prin colectarea și epurarea apelor uzate provenite din gospodăriile populației. Mai mult, ApaVital a creat condiții tehnice necesare pentru conectarea locuințelor la rețelele publice de canalizare.

„Cu toate acestea, constatăm că există utilizatori care nu s-au racordat la rețeaua publică de canalizare, deși aceasta a fost realizată în zonă, dar își golesc fosele în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare, prin diverse improvizaţii. Procedând astfel, respectivii utilizatori sunt pasibili de sancțiuni aspre, săvârșind abateri prevăzute inclusiv în Legea nr. 241/2006, art. 31 (14), «utilizatorii, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată ce respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, au precizat reprezentanții ApaVital pe pagina de Facebook a companiei.

Ce pot face ieșenii pentru a evita amenzile

Cea mai simplă și eficientă metodă prin care cineva ar putea renunța la fosa septică din gospodărie este, bineînțeles, racordarea la sistemul de canalizare. Însă nu toți cetățenii beneficiază de această oportunitate, deoarece rețelele de canalizare nu acoperă întreaga arie de operare a furnizorului ieșean de apă și canalizare. Tocmai din acest motiv, pe site-ul celor de la ApaVital se găsește o serie de firme aprobate de vidanjare care asigură colectarea și transportarea apelor uzate către stațiile de epurare avizate.

„Folosirea foselor implică, bineînțeles, și modul în care acestea sunt golite. De procesul de golire a foselor trebuie să se ocupe doar societăți care să fie agrementate și să aibă, de asemenea, contract cu ApaVital. În baza contractului, firmele ne asigură că, după golirea foselor, apa uzată colectată și tot ceea ce este scos din fosă ajunge unde trebuie, adică în stația de epurare”, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital Iași.

Ieșenii care beneficiază de un sistem de canalizare dezvoltat în zona în care locuiesc pot accesa site-ul celor de la ApaVital pentru a examina în amănunt procedura pe care trebuie să o urmeze pentru a se putea racorda legal la sistemul de canalizare.

„Rugăm cetăţenii să ne semnaleze situaţiile în care există suspiciuni că improvizaţiile de golire a foselor în reţeaua publică sunt clandestine, ca să putem lua măsurile de a determina atât intrarea în legalitate, cât şi constrângerea celor în cauză să contribuie şi ei prin tarif, ca orice alt cetăţean, la susţinerea unui sistem de canalizare eficient”, au adăugat reprezentanții ApaVital.

Care sunt considerentele ce stau la baza prevederilor legislative

Mai multe considerente stau la baza prevederilor legislative care fac referire la modul de gestionare a apelor uzate din gospodărie. Dintre aceste considerente le amintim pe cele care țin de natura ecologică. Mai exact, mediul înconjurător este protejat prin eliminarea sistemelor individuale necontrolabile și potențial poluatoare a solului și a aerului. Un alt considerent ține de confortul utilizatorilor, în sensul că apa furnizată se poate folosi în condiții mult mai bune, la un preț al canalizării net inferior celui de vidanjare a foselor de stocare a apelor uzate.

Natura tehnică este un alt considerent demn de enunțat care face referire la faptul că centralizarea apelor uzate şi curățarea acestora prin intermediul stațiilor de epurare duce la un randament energetic mult mai economic decât întreținerea şi curățarea foselor. Și, nu în ultimul rând, amintim de considerentul naturii sociale conform căruia dezvoltarea sistemului de canalizare duce, prin confortul oferit utilizatorilor, la o dezvoltare accelerată a comunităților, acestea devenind mai atractive atât pentru investitori, cât şi pentru potențialii noi rezidenți.

„În acest context, ApaVital face apel la toți utilizatorii care dețin pe proprietatea lor o fosă septică și nu îndeplinesc condițiile menționate în lege să inițieze demersurile de racordare la rețeaua de canalizare pe baza unui contract”, au încheiat cei de la ApaVital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`