Fermierii din Iași vor încasa de la APIA ultimele subvenții în această perioadă. Termenul final pentru plata subvențiilor este sfârșitul lunii iunie 2021, până în prezent fiind plătite peste 70 de milioane de euro. Cei mai mulți bani i-au primit ieșenii care exploatează terenuri agricole
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași efectuează ultimele plăți către fermierii din județ în luna iunie 2021, suma aprobată fiind de aproximativ jumătate de milion de euro. Agricultorii au încasat deja subvențiile pentru terenurile agricole și fermele zootehnice, fiind virată în conturi suma de peste 70 de milioane de euro. Cele mai importante ajutoare financiare acordate agricultorilor în anul de cerere 2020 au fost cele pentru schema unică de plată pe suprafață (SAPS), în cadrul căreia au fost acordate subvenții în valoare de 100 de euro, la hectar.
Pentru anul precedent a fost aprobată la plată suma de 28 de milioane de euro pentru fermierii care exploatează terenuri agricole în Iași. Specialiștii din cadrul APIA susțin că, în ultimii 10 ani, s-a observat o comasare a terenurilor agricole, astfel că peste 60 la sută din fermierii din Iași exploatează suprafețe de minimum 300 de hectare până la câteva mii de hectare. Astfel, dacă a scăzut numărul fermierilor care au solicitat subvenția pe suprafață, a crescut suprafața solicitată la plată. În anul 2021 au fost depuse 18.766 de cereri pentru o suprafață de 280.865 de hectare în campania derulată de APIA.
Ultimele plăți pentru subvențiile solicitate de fermieri în anul 2020 vor fi efectuate până la sfârșitul lunii iunie 2021
În luna iunie 2021, pe lângă plata ultimelor subvenții către fermierii din județ, agricultorii mai pot depune cererile de plată unice prin care solicită subvențiile pentru anul în curs. Ultima zi de depunere a documentelor, prin aplicația IPA online, este 11 iunie 2021, cu penalizări. Astfel, începând cu data de 18 mai 2021, pentru fermierii care nu au depus la timp cererile, se aplică o penalitate de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.
De asemenea, controalele pe teren pentru anul 2021 vor demara începând cu data de 5 iulie 2021. Fermierii care au solicitat subvențiile și au fost incluși în eșantionul de control vor fi verificați de inspectorii APIA la fața locului. Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de condiționalitate.
Adeverințele pentru credite vor fi eliberate până la sfârșitul acestei luni
Fermierii din Iași vor fi anunțați cu 14 zile înainte de a fi verificați de inspectorii din cadrul instituției. Controalele vor acoperi toate parcelele agricole pentru care a fost depusă cererea la APIA Iași, pentru stabilirea conformității cu criteriile de eligibilitate, angajamente și alte obligații. De asemenea, până la sfârșitul lunii, agricultorii care au depus cererile de plată la APIA pot solicita și adeverințele pentru credite.
APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA, până la 90 la sută din această valoare. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Până în prezent, au fost eliberate 128 de adeverințe către fermierii care vor să se împrumute de la bănci în această perioadă.