Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cereri de plată pentru intervenția IS-V-03 „Asigurarea recoltelor” până la data de 15 octombrie 2023. Beneficiarii sunt producătorii din Iași, persoane fizice/juridice care asigură recolta plantațiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin
Producătorii de vinuri din Iași pot depune cereri pentru obținerea sprijinului financiar acordat în măsura privind asigurarea recoltelor. Cererile de plată se depun la APIA, până la jumătatea lunii octombrie 2023, pentru anul financiar 10 octombrie 2023 – 15 octombrie 2024, respectiv anul producției 2023.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate, respectiv să exploateze o suprafață cu soiuri de viță-de-vie care produc struguri pentru vin, de minimum 0,1 hectare, să fie înscrisă în registrul plantațiilor viticole, să fie declarată la APIA prin cererea unică de sprijin și să încheie cu un asigurător o poliță de asigurare a recoltei în care să fie menționate denumirea producătorului, codul numeric al parcelei, blocul fizic, suprafața parcelei, soiul de struguri, cantitatea de struguri asigurată, riscurile asigurate și valoarea primei asigurate.
Plățile din asigurare nu compensează producătorii pentru mai mult de 100 la sută din pierderea de venit suferită, ținând cont de orice compensație pe care producătorii o obțin din alte scheme de sprijin sau de asigurare legate de riscul asigurat.
APIA primește cereri de plată pentru asigurarea recoltelor
Ieșenii trebuie să depună o serie de documente, precum copia actului de identitate, a poliței de asigurare sau a documentului de identitate bancară. În tabelul cu suprafețele viticole asigurate din cererea de plată, la coloanele 5 și 6, prevăzute cu *, se vor completa conform Anexei II.A. – Declarația de suprafață din Cererea de plată din campania pentru care s-a încheiat polița de asigurare anul 2023.
Valoarea totală a ajutorului reprezintă 80 la sută din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale, respectiv 50 la sută din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor prevăzute la lit. a) și a pierderilor cauzate de alte fenomene climatice nefavorabile, pierderilor cauzate de animale, de boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători. Potrivit specialiștilor, asigurarea împotriva pierderilor suferite de incendii nu este asimilată cu dezastre naturale.
Fermierii au primit fonduri europene pentru asigurarea culturilor
Una dintre măsurile care a avut succes în rândul fermierilor este 17.1-Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii au cerut fonduri europene pentru pierderile financiare generate de fenomene climatice nefavorabile, precum arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
AFIR a plătit, în ultimii 3 ani, fonduri europene în valoare de peste 10 de milioane de lei pentru beneficiarii din regiunea Moldovei și aproximativ 1,5 milioane de euro pentru cei din Iași. APIA primește cereri și de la cei care au cerut fonduri europene de la AFIR.