Apicultorii din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare din Programul Național Apicol vor fi verificați în decursul acestei luni. Inspectorii APIA vor verifica crescătorii de albine din Iași care au solicitat banii în anul 2020. În total au depus cererile 88 de crescători de albine din județ care au solicitat atât banii pentru tratarea varoozei, cât și pentru creșterea numărului de albine. Suma maximă pe care o pot obține este de 20.000 de euro/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare
Apicultorii din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare din Programul Național Apicol vor fi verificați decursul acestei luni. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru creșterea albinelor nu poate depăși suma de 20.000 de euro/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare, în exercițiul financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. De asemenea, apicultorii primesc banii și pentru raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune, îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață. În anul 2020 fondurile pentru Programul Național Apicol au fost suplimentate cu 1 milion de lei.
Crescătorii de albine pot lua până la 20.000 de euro/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare
Prin Programul Național Apicol se dorește creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. Pentru a fi eligibil la finanțare, apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apicol și trebuie să știe că prin Programul Național Apicol 2020-2022 se decontează maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea varoozei și maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităților/ dozelor menționate în prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine, până la unități întregi în funcție de forma de prezentare. Apicultorii din Iași aveau în anul 2019 în jur de 60.000 de familii de albine.
În anul 2020 au solicitat ajutoarele financiare de la APIA 88 de apicultori din Iași
APIA va efectua eșantionarea și controlul la fața locului la crescătorii de albine din Iași care au solicitat ajutoarele financiare. Verificările vor fi efectuate la stupinele permanente sau la stupinele cu familii de albine deplasate în pastoral ale apicultorilor, persoane fizice și juridice, PFA, ÎI, ÎF, forme asociative eșantionate. Atât reprezentanții legali ai formei asociative apicole, cât și apicultorii selectați care au depus o cerere de plată a sprijinului financiar la APIA trebuie să fie prezenți la data comunicată pentru efectuarea controlului sau să mandateze un reprezentant/împuternicit legal.
În anul 2019, apicultorii din Iași au obținut ajutoare financiare în valoare de 100.000 de lei de la APIA
Solicitanții sunt înștiințați de inspectorii APIA cu privire la efectuarea controlului și trebuie să însoțească echipa/echipele de control pe perioada desfășurării acestuia și să pună la dispoziție orice document solicitat spre a fi verificat. De asemenea, familiile de albine achiziționate, cutiile vechi, cutiile noi în cazul în care cele vechi nu au fost înlocuite, accesoriile sau utilajele apicole achiziționate trebuie să poată fi identificate de către echipa de control. Controalele sunt destinate verificării respectării condițiilor de eligibilitate prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea sprijinului financiar prin Programul Național Apicol (PNA) pentru anul 2020, precum și condițiile de eligibilitate din ghidul solicitantului aferente anului 2020.
Mierea de salcâm va fi mai scumpă în anul 2020 din cauza producției reduse cu până 40 la sută
Apicultorii din Iași au o producție mai mică la miere în anul 2020, mai ales la cea de salcâm. Crescătorii de albine susțin că producția la mierea de salcâm a fost redusă cu 40 la sută. Dacă anul trecut mierea de salcâm se vindea cu 30 de lei kilogramul, anul acesta un kilogram de miere de salcâm va costa și 40-50 de lei. Producția a fost redusă semnificativ din cauza ploilor torențiale din primăvară și a temperaturilor scăzute. Mai mult, vremea capricioasă din acest an a dat peste cap planurile crescătorilor din Iași, care din cauza secetei au pierdut din producție.