Economic Local

Apicultorii din Iași primesc un ajutor de minimis de 25 de lei pe familia de albine. Cererile se depun la Direcția Agricolă până la 31 august 2020

Publicat: 13 aug. 2020
Apicultorii din Iași pot depune la Direcția Agricolă cererile de acordare a ajutorului de minimis până la sfârșitul lunii august 2020
Ajutor de minimis de 25 de lei pe familia de albine pentru apicultorii din Iași

Apicultorii din Iași care au suferit pierderi financiare din cauza fenomenelor hidrometeorologice din anul 2020 pot primi ajutor de minimis. Cei 25 de lei pe familia de albine se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare. Crescătorii de albine primesc alte ajutoare financiare de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în Programul Național Apicol fiind înscriși 69 de ieșeni

Apicultorii din Iași care au suferit pierderi financiare din cauza fenomenelor hidrometeorologice din anul 2020 pot primi ajutor de minimis. Banii sunt acordați crescătorilor de albine din Iași care în perioada martie-mai 2020 au înregistrat pierderi financiare din cauza vremii nefavorabile. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda banii pentru asigurarea continuării ciclului de producție. La nivelul județului Iași sunt înregistrați aproape 300 de apicultori care dețin peste 15.000 de familii de albine. Pentru a primi ajutorul de minimis, aceștia trebuie să fie înregistrați la Agenția de Zootehnie din Iași.

Apicultorii din Iași trebuie să se grăbească să depună documentele la Direcția Agricolă, termenul de depunere fiind 31 august 2020

Apicultorii din Iași care vor să obțină banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă, până la sfârșitul lunii august 2020, pe lângă cererea-tip. Fermierii din Iași au nevoie de copia atestatului de producător, a certificatului de înregistrate de la Registrul Comerțului sau al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, dovada unui cont activ bancar, dar și copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară, eliberat de către DSVSA Iași.

Apicultorii din Iași returnează banii primiți dacă sunt descoperiți că au încasat ilegal ajutoarele de minimis

Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat apicultorilor din Iași nu poate depăși 20.000 de lei/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. În cazul în care apicultorii din Iași nu respectă condițiile impuse în schema de minimis, vor fi obligați să restituie contravaloarea sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia.

Producătorii din Iași au solicitat subvențiile de la APIA în cadrul Programului Național Apicol

Ajutoarele financiare pentru anul de cerere 2020 vor fi încasate de apicultorii din Iași până la sfârșitului lunii septembrie. Apicultorii din Iași au solicitat în cadrul Programului Național Apicol ajutoarele financiare pentru creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. Producătorii au mai solicitat și bani pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniunea Europeană. Apicultorii din Iași au primit pentru anul 2019, în cadrul Programului Național Apicol, subvenții în valoare de 100.000 de lei.

Producția de miere de salcâm din Iași a fost redusă semnificativ din cauza ploilor din primăvara acestui an

Apicultorii din Iași s-au plâns că vor avea o producție mai mică cu 40 la sută la mierea de albine față de anul 2019 din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată din cauza ploilor din luna mai 2020, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în acest an. Dacă un kilogram de miere de salcâm era 30 de lei în anul 2019, prețul pe piață anul acesta este de 35-45 de lei, dar poate ajunge și la 50 de lei. Producția de miere de tei a fost ceva mai bună în acest an, astfel că un kilogram se vinde cu 25-30 de lei.

Fonduri europene de 50.000 de euro pentru apicultorii din Iași care vor să dezvolte afaceri de succes

Tinerii apicultori din Iași pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul apicol. Cei interesați pot depune cererile de finanțare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la sfârșitul lunii septembrie 2020. Apicultorii din Iași care vor să se instaleze ca tineri fermieri pot obține între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri nerambursabile. În perioada 2014-2020 au fost virate în conturile apicultorilor din Iași peste două milioane de euro, bani pentru dezvoltarea fermelor apicole din Iași.

Adauga un comentariu