Diete si regimuri

Aportul ridicat de cereale rafinate, asociat cu un risc mai mare de boli de inimă

Publicat: 05 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aportul ridicat de cereale rafinate asociat cu un risc mai mare de boli de inimă
Produsele din cereale sunt o sursă majoră de aport caloric în întreaga lume.

Produsele din cereale sunt o sursă majoră de aport caloric în întreaga lume, motiv pentru care cercetătorii au analizat asocierea dintre tipurile de cereale consumate și efectele asupra sănătății. Studiul lor arată că boabele rafinate sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă, confirmând importanța favorizării boabelor integrale.

De ce aportul ridicat de cereale rafinate este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă?

Dieta poate influența pozitiv sau negativ dezvoltarea și progresia bolilor cronice. Acesta este în special cazul cerealelor (pâine, aluat, secară, orz, orez etc.), indiferent dacă acestea sunt întregi sau, dimpotrivă, rafinate (pâine albă). Se spune că o cereală este completă atunci când coaja sa (tărâțele) bogate în fibre și germenii care conțin substanțele nutritive și corpul semințelor au fost păstrate. Este rafinata atunci când îndepărtăm tărâțele și germenii pentru a păstra doar miezul: sărac în fibre, minerale și vitamine. Primele sunt, prin urmare, mai interesante din punct de vedere nutrițional și, prin urmare, sănătoase, iar un nou studiu tocmai a confirmat acest lucru.

Studiul publicat de British Medical Journal amintește că cerealele, cum ar fi ovăzul, orezul, orzul și grâul, reprezintă aproximativ 50% din aportul caloric zilnic din lume și până la 70% în țările cu venituri mici și medii, în special în Africa și Asia de Sud.

„Boabele integrale tind să fie mai bogate în fibre alimentare, vitamine, minerale și acizi grași esențiali decât boabele rafinate. Studiile anterioare au arătat că un consum mai mare este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și de deces, dar nu s-a găsit nicio asociere clară pentru boabele rafinate”, explică cercetătorii.

Accident vascular cerebral, atac de cord: impactul asupra sănătății cardiovasculare

Pentru a soluționa această lipsă de dovezi, cercetătorii și-au propus să evalueze asocierea dintre aporturile de cereale rafinate, cerealele integrale și orezul alb cu boli cardiovasculare și mortalitatea generală. Descoperirile lor se bazează pe date de la 137.130 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani din 21 de țări cu venituri mici, medii și mari, care nu aveau antecedente de boli de inimă și care participau la cercetări de epidemiologie urbană și rurală. Ei erau interesați în mod deosebit de orezul alb în comparație cu alte boabe rafinate, deoarece mai mult de 60% dintre membrii acestei cohorte trăiesc în Asia, un continent în care orezul este unul dintre alimentele de bază.

Informații detaliate despre educația, starea economică, stilul de viață și istoricul medical al participanților au fost colectate la începutul studiului, fiind utilizate chestionare dietetice pentru a evalua aportul de cereale rafinate, cereale integrale și orez alb. Decesele din cauze cardiovasculare sau evenimente cardiovasculare grave, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, au fost apoi urmărite timp de 9,4 ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele din cea mai înaltă categorie de consum de cereale rafinate au consumat cel puțin 350g pe zi.

Importanța consumului de cereale integrale

După luarea în considerare a altor factori care influențează potențial, au constatat că această categorie cea mai ridicată de consum de cereale rafinate a fost asociată cu un risc cu 27% mai mare de deces și cu un risc cu 33% mai mare de evenimente cardiovasculare grave. Aporturile mai mari de cereale rafinate au fost, de asemenea, asociate cu tensiunea arterială mai mare, o măsură a presiunii sau forței pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge numite artere. Cu toate acestea, este cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral și unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

Deoarece acest studiu este de natură observațională, cercetătorii nu stabilesc o legătură directă. Dar, cu date din 21 de țări de pe cinci continente, ei cred că „au fost capabili să analizeze modele largi de dietă, ceea ce înseamnă că rezultatele sunt susceptibile de a fi robuste și aplicabile în general populațiilor din întreaga lume”. Ca atare, aceștia sugerează că, la nivel global, ar trebui încurajat consumul mai mic de cereale rafinate, promovând în același timp un consum mai mare de cereale integrale. „Reducerea cantității și îmbunătățirea calității carbohidraților sunt esențiale pentru rezultate mai bune pentru sănătate”, concluzionează aceștia.

Adauga un comentariu