Aproape 550 de persoane s-au infectat în instanțele românești, potrivit ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
„Am fost în contact cu Curțile de Apel pe această temă a pandemiei. Discut permanent cu președinta CSM pe această temă. Deocamdată, din instanței avem 546 de persoane infectate din instanțe. 3 cazuri sunt în ATI. sunt înregistrate la nivel național trei decese ale unor persoane care au fost înregistrate în instanțe. Un caz la Bacău, Timișoara și Iași, cu infarct“, a declarat Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: „Efortul financiar pentru protecția instanțelor și parchetelor a fost de 35 de milioane de lei “
Ministrul Justiției a precizat că de la debutul pandemiei, ministerul alocat fonduri pentru protecția instanțelor și parchetelor.
„Vreau să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii, Ministerul Justiției (MJ) a alocat fonduri materiale necesare pentru protecția instanțelor și parchetelor. În orice caz efortul financiar al MJ pentru protecția instanțelor și parchetelor a fost de 35 de milioane de lei dați celor două tipuri de structuri.
Sigur că situația trebuie permanent tratată și cu măsuri, nu doar cu supraveghere. MJ e pregătit să intervină în limita competențelor sale dacă după discuțiile cu CSM se constată că e necesară intervenția legislativă pentru organizarea activității raportat la fiecare provocare a fiecărei instanțe”, a menționat Cătălin Predoiu.
Rugat să defalcheze pe categorii de personal, Cătălin Predoiu a explicat că instanțele vor detalia aceste aspecte și a asigurat că se caută readaptarea regulilor de organizare și funcționare.
„Problema cea mai mare e la instanțele și parchetele cu efectiv mic de personal. Fiind foarte puține persoane acolo răspândirea e majoră”, a explicat Cătălin Predoiu.
„ANABI va deveni o instituție cu «colți»“
Minsitrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit și despre lansarea în dezbatere publică a politicii publice de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
„MJ a dezvoltat o stateagie de dezvoltare a capacității ANABI pentru recuperarea averilor Ascunse. Chiar azi am trimis două scrisori deschise Americii și Olanedei prin care le sugeram o colaborare mai deschisă și strânsă pentru recuperarea acestor bunuri ascunse. Vom auzi de activitatea ANABI cât de curând sper.
ANABI va fi cooptată în echipe mixte de cercetare, aceste așa zise joint-team. Ea va fi conectată la bazele de date pentru același scop. Nu e conectată la bazele de administrare fiscală. E vorba de o imposibilitate obiectivă a ANABI pentru accesare acestor baze“, a spus ministrul justiției, Cătălin Predoiu.
„ANABI, o agenție de identificare a bunurilor din zonele off-shore“
Ministrul Justiției a menționat că speră ca ANABI să devină o agenție de transformare și valorificare a acestor bunuri iar ulterior de căutare și identificare a acestor bunuri din zonele off-shore.
„Pe baza acestei strategii până în februarie martie sperăm ca ANABI să devină o agenție de tranformare și valorificare a acestor bunuri iar ulterior de căutare și identificare a acestor bunuri din zonele off-shore. Cum se spune vrem să punem colți ANABI. Vrem extinderea mandatului ANABI și apoi conectare acestui mandat la agenții de profil omoloage din exterior cu care Agenția să colaboreze”, a menționat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.