Prima pagină » Sanatate » Arsuri gastrice în sarcină. Cauze și prevenție

Arsuri gastrice în sarcină. Cauze și prevenție

28 apr. 2022, 11:15,
în Sanatate

Arsurile gastrice în sarcină sunt normale. Acestea sunt cauzate de schimbările de natură hormonală și de presiunea pe care o exercită fătul asupra stomacului, pe măsură ce își mărește dimensiunea. Astfel de cazuri determină apariția fenomenului de reflux, și anume întoarcerea acizilor din stomac în esofag.

Schimbările hormonale din sarcină aduc cu sine modificări la nivelul funcționării întregului organism. O parte dintre acestea sunt strâns legate de circulația sângelui, iar altele de modificări în ceea ce privește pielea, părul și unghiile. Pe măsură ce sarcina avansează, consumul de resurse este din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că întregul corp se pregătește pentru viitorul copil.

Iată care este legătura dintre hormoni și arsurile gastrice în sarcină și de ce creșterea copilului și a uterului influențează digestia.

o femeie însărcinată îmbrăcată în alb

Schimbările hormonale din sarcină aduc cu sine modificări la nivelul funcționării întregului organism.

De ce apar arsurile gastrice în sarcină?

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, arsurile gastrice sunt provocate de schimbările de natură hormonală prin care trece femeia însărcinată. Explicația rezidă în faptul că, pe parcursul sarcinii, progesteronul este produs de către placentă și are un efect relaxant asupra mușchiului uterin. Însă, acesta este capabil să reducă și tonusul altor mușchi, și anume: mușchii stomacului, ai intestinului și ai vaselor de sânge. Astfel, îți fac apariția arsurile la stomac, constipația, senzația de picioare grele, dar și retenția de apă. În altă ordine de idei, progesteronul relaxează chiar și valva musculară din partea inferioară a esofagului, iar acidul se întoarce mult mai ușor din stomac în esofag, ducând la arsuri.

De asemenea, arsurile gastrice sunt influențate și de creșterea copilului și a uterului. Odată cu dezvoltarea fătului și uterul crește, fapt ce duce la mărirea presiunii exercitate asupra stomacului. În acest fel, acizii gastrici sunt antrenați spre esofag, ceea ce generează senzații bruște de vomă. Așa se explică de ce femeile care nu au avut parte de grețuri și vărsături în prima parte a sarcinii, se confruntă cu aceste senzații în momentul în care copilul și uterul își măresc volumul.

Nici stresul nu ar trebui ignorat atunci când vine vorba de arsuri la stomac în sarcină. Se pare că acesta are o influență directă asupra creșterii producției de acid gastric. Astfel că, stările de neliniște și de agitație ar trebui ameliorate, înainte să te controleze fizic și psihic.

o femeie însărcinată cu arsuri gastrice

Progesteronul relaxează chiar și valva musculară din partea inferioară a esofagului, iar acidul se întoarce mult mai ușor din stomac în esofag, ducând la arsuri.

Cum previi arsurile gastrice în sarcină?

Pentru a ține la distanță arsurile stomacale, mănâncă mai puțin, dar mai des. Evită să consumi mese bogate, din grija de „a mânca pentru doi” și stai departe de preparatele condimentate, acre sau grase.

Evită să mai mănânci înainte de culcare, pentru a lăsa sistemul digestiv să se odihnească. Când iei masa, adoptă o poziție a corpului cât mai corectă (stai cu spatele cât mai drept). După fiecare masă, pentru a-ți stimula digestia, stai puțin în picioare și fă câțiva pași. Alege să te îmbraci doar în haine confortabile, pentru că cele strâmte nu fac altceva decât să pună și mai mare presiune în jurul abdomenului.

Înainte de a te culca, evită să te gândești la lucruri negative. Acestea îți induc o stare de agitație și îți dau peste cap sistemul digestiv.

Dormi pe o pernă mai înaltă sau înclină puțin salteaua, în așa fel încât să ai capul și umerii puțin mai sus. Astfel, previi apariția acidului gastric în timpul nopții.

o femeie însărcinată care bea un pahar cu apă

Pentru a ține la distanță arsurile stomacale, mănâncă mai puțin, dar mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024