Sanatate

Arterita la picioare. Cauze, simptome, tratament și poze

Publicat: 03 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arterita la picioare. Cauze simptome tratament și poze
Boala este mai des întâlnită la pacienții vârstnici și bărbați.

Arterita la picioare reprezintă o boală arterială, care se caracterizează prin reducerea progresivă a diametrului arterelor, exact ca în poze. Acest lucru duce la scăderea fluxului sangvin către țesuturi, provocând ischemie.

Boala este mai des întâlnită la pacienții vârstnici și bărbați. Arterele extremităților inferioare sunt cel mai frecvent afectate, în timp ce cele ale extremităților superioare sunt mai puțin frecvente. Cea mai comună cauză este ateroscleroza. Acest lucru face ca grăsimea să se acumuleze în pereții vaselor de sânge, îngustându-le și chiar blocându-le complet. Fumatul, diabetul, obezitatea, sexul masculin, nivelurile crescute de homocisteină și genetica sunt principalii factori care determină arterita la picioare.

un medic care tine picioarele unui pacient
Primul simptom este claudicația intermitentă. Este un spasm, o durere, însoțită de furnicături și apare cel mai frecvent la nivelul mușchilor gambei.

Arterita la picioare. Cauze, simptome și poze

Simptomele sunt asociate cu progresia ischemiei tisulare. Inițial, afecțiunea poate fi asimptomatică. Primul simptom este claudicația intermitentă. Este un spasm, o durere, însoțită de furnicături și apare cel mai frecvent la nivelul mușchilor gambei. Este cauzat de mersul pe jos, dar dispare după 1-5 minute, când persoana se oprește. Simptomul își face apariția în partea inferioară a spatelui sau a feselor.

persoana cu arterita la picioare
Arterele extremităților inferioare sunt cel mai frecvent afectate, în timp ce cele ale extremităților superioare sunt mai puțin frecvente.

Pe măsură ce boala progresează, distanța pe care o poate parcurge o persoană fără simptome scade. În cele din urmă, durerea în partea distală a extremității afectate în repaus se poate prezenta ca durere severă, persistentă, care este agravată prin ridicarea membrului, este asociată cu exacerbări pe timp de noapte și adesea interferează cu somnul. Se mai manifestă și prin puls scăzut sau absent la nivelul arterelor tibiale sau poplitee. Cu ischemie severă, picioarele sunt dureroase, reci și amorțite. În arterita cronică, pielea este palidă, uscată și solzoasă, iar unghiile și părul cresc greu. Ulcerele pot apărea pe degete, de obicei după traumatisme minore.

picioare cu arterita
În arterita cronică, pielea este palidă, uscată și solzoasă, iar unghiile și părul cresc greu. Ulcerele pot apărea pe degete, de obicei după traumatisme minore.

În unele cazuri, semnele arteritei la picioare sunt durere severă, bruscă, amorțire, răcire și paloare la nivelul membrului afectat. Astfel, se ajunge la risc de amputație.

Tratament pentru arterita la picioare. Ce recomandă medicii pentru această afecțiune

Diagnosticul de arteriopatie obliterantă se face cu ajutorul examenului clinic și al ecografiei Doppler a arterelor extremităților inferioare. În timpul examinării clinice a pacientului, medicul efectuează o evaluare a întregului sistem vascular, înregistrează intensitatea pulsului și examinează extremitățile inferioare pentru a căuta leziuni ale pielii.

Tratamentul este stabilit de medic, în funcție de severitatea obstrucției și de afecțiunile asociate pacientului. Practic, sunt recomandate aspirina în doze mici, blocantele de calciu și altele asemenea.

medic care face o ecografie
Diagnosticul de arteriopatie obliterantă se face cu ajutorul examenului clinic și al ecografiei Doppler a arterelor extremităților inferioare.

În stadii avansate, se recomandă tratamentul chirurgical pentru înlocuirea arterei afectate cu o proteză artificială (stent) sau utilizarea unei vene îndepărtate de la pacient (bypass). În cazurile severe, se efectuează amputarea zonei afectate.

Adauga un comentariu