Durerile musculare la picioare pot avea cauze multiple. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care generează astfel de dureri și care ar trebui să te trimită la medic.
Durerile musculare, cunoscute și sub denumirea de mialgii, pot fi provocate de leziuni (fracturi, tendinită, mișcări repetitive, entorse, tendinoza), infecții (bacteriene și virale – răceala, gripa, boala Lyme, malaria, trichineloza) sau diferite afecțiuni (boli imune – miopatii inflamatorii, lupus, scleroza multiplă). De asemenea, aceste dureri pot fi produse și de anumite tratamente, cum sunt cele împotriva cancerului (chimioterapie, radioterapie), medicamente pentru hipertensiune arterială sau medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol (statine).
Nici tulburările neuromusculare nu trebuie neglijate când vine vorba de mialgii. Acestea acționează asupra mușchilor și nervilor care îi controlează și duc la apariția durerii și a slăbiciunii musculare. Aici, ne referim la boala Lou Gehrig, distrofie musculară sau atrofie musculară spinală.
Durerile musculare la picioare pot fi provocate de numeroase afecțiuni! Iată care sunt cele mai întâlnite
Chiar dacă durerile musculare la picioare pot fi generate de efort fizic intens, nu este exclus ca acestea să apară din cauza fibromialgiei, polimialgiei reumatice, artritei reumatoide, lupusului eritematos sistemic, hipotiroidismului sau deshidratării.
Fibromialgie
Fibromialgia determină apariția durerilor musculare în tot corpul, mai ales în picioare. Afecțiunea este provocată, cel mai adesea, de tulburările de dispoziție, de afecțiunile mai vechi, de dezechilibrele chimice, dar și factorul genetic are un rol important. Pacienții cu fibromialgie suferă de tulburări de somn, oboseală, tulburări de concentrare și anxietate.
Polimialgie reumatică
Polimialgia reumatică este o boală inflamatorie, care se manifestă prin durere și rigiditate la nivelul umerilor, brațelor, șoldurilor și coapselor, pierdere în greutate, oboseală, lipsa poftei de mâncare și febră.
Pacienții cu polimialgie reumatică au dificultăți în a-și ridica brațele deasupra capului sau în a-și trage șosetele.
Artrită reumatoidă
Artrita reumatoidă resprezintă o afecțiune autoimună cronică, ce afectează articulațiile și determină apariția durerilor musculare. De regulă, aceasta este cauzată de sistemul imunitar, care atacă propriile celule și țesuturi.
Lupus eritematos sistemic
Lupusul este o afecțiune autoimună cronică, care se manifestă la nivelul fiecărui organ. Printre simptome se numără: durerile musculare, slăbiciunea musculară, oboseala, erupțiile cutanate, căderea părului, rigiditatea articulară, scăderea în greutate, durerile în piept și afecțiunile tiroidiene.
Hipotiroidism
Hipotirodismul nu provoacă doar dureri musculare în picioare, ci și oboseală, creștere în greutate, constipație, piele uscată și intoleranță la frig.
Deshidratare
Persoanele care nu beau suficientă apă, se confruntă adesea cu dureri musculare. Deshidratarea îngreunează funcțiile esențiale ale corpului, cum sunt respirația sau digestia, astfel că este recomandat consumul a 6-8 pahare cu apă pe zi.
Alte afecțiuni care generează dureri musculare la picioare și nu numai sunt: insuficiența suprarenală primară, osteomalacia sau rabdamioliza.