Local

Asistenții maternali și personalul din centrele rezidențiale DGASPC Iași sunt tot mai nemulțumiți pentru că au primit doar jumătate din norma de hrană

Publicat: 07 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Asistenții maternali și personalul din centrele rezidențiale DGASPC Iași sunt tot mai nemulțumiți pentru că au primit doar jumătate din norma de hrană
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a epuizat sumele din buget necesare pentru acordarea salariilor angajaților, aferente lunii noiembrie 2020. Atât condițiile de lucru din centrele rezidențiale, cât și salariile primite stârnesc zeci de plângeri, iar recent angajații au fost informați că primesc doar 50 la sută din norma de hrană. Totodată, salariile aferente lunii octombrie ale angajaților DGASPC Iași se vor vira abia începând din 12 noiembrie 2020

În timp ce o parte dintre salariile angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au fost majorate în anul 2020 cu aproape 1.000 de lei, acestea nu au fost acordate încă pentru luna octombrie deoarece instituția din subordinea Consiliului Județean a epuizat deja bugetul pentru acordarea salariilor.
Asistenții maternali și alți angajați care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice, a copiilor și adulților din centrele rezidențiale sunt tot mai nemulțumiți din cauza întârzierii salariilor. Personalul DGASPC Iași se gândește cu frică la lunile care vin și la sărbătorile de iarnă. Aceștia au fost anunțați și de faptul că inclusiv norma de hrană pe care trebuie să o primească va fi de 50 la sută din valoarea totală.

„Eu cred că ne putem aștepta la orice. Vine Crăciunul și nu știu cum ne vom descurca dacă lucrurile cotinuă astfel. Nu primim alte sporuri ca în spitale, dar nici ceea ce muncim să nu ni se dea… este de necrezut. Avem facturi, rate la bănci, copii și necesarul de zi cu zi. Nu știm la ce să ne așteptăm în perioada următoare”, a precizat un angajat al DGASPC Iași.

Membrii Sindicatului de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași au trimis sesizări către autoritățile locale și naționale

Având în vedere problemele pe care le prezintă angajații DGASPC Iași la Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași, s-au realizat mai multe demersuri pentru a-i sprijini. Una dintre probleme a fost faptul că asistenții sociali nu au primit stimulentul de risc, sprijin decontat de altfel din fonduri europene, pentru perioada stării de urgență. Recent, reprezentanții sindicatului încearcă să rezolve plata salariilor aferente lunii octombrie, dar și achitarea diferenței de 50 la sută a normei de hrană.

„Plata salariilor pentru angajații DGASPC Iași aferente lunii octombrie 2020 se va efectua pe data de 12 a lunii curente. Din cauza fondurilor insuficiente la capitolul salarii și a faptului că nu au avut loc rectificări bugetare, norma de hrană (aproximativ 345 lei), raportată la timpul efectiv lucrat, se va plăti în procent de 50 la sută, urmând ca diferența să fie achitată imediat ce vor fi alocate fondurile necesare. Precizăm că măsura se aplică tuturor angajaților DGASPC Iași”, au anunțat reprezentanții Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași.

Personalul din centrele rezidențiale ale DGASPC Iași nu mai vrea să fie testat săptămânal pentru COVID-19

Printre nemulțumirile angajaților DGASPC Iași se numără și faptul că au condiții de lucru greu de suportat. Decizia Guvernului României ca testările pentru COVID-19 să fie realizate după 7 zile de la ultimul test și nu o dată la două săptămâni, cum s-a întâmplat din luna martie până în octombrie 2020, a stârnit zeci de plângeri. În acest sens, conducerea Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași a transmis la sfârșitul lunii octombrie 2020 o adresă către Instituția Avocatului Poporului, în care s-a solicitat un răspuns oficial cu privire la legalitatea testării săptămânale a personalului care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, în centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile.

„Am stat închiși în centrul de plasament și ne-am pus viețile noastre și ale rudelor în pericol, pentru ce?! Ni se pare că nu mai avem niciun drept, nici macăr cel de salarii și că avem doar obligații și restricții. Dacă noi înțelegem situația celorlalți și sprijinim acest sistem instituțional social, situația noastră de ce nu o înțelege nimeni?! Nu cerem mult, nu suntem nerealiști, dar în ultima vreme toată instabilitatea ne afectează mult prea mult”, a mai explicat o angajată socială a DGASPC Iași, care a preferat să rămână sub anonimat.

Adauga un comentariu