Local

Asistenții medicali din Iași, obligați să aibă diplomă de Bacalaureat? Liliana Pintilie: „Cei care nu au fost în stare nu ar trebui să profeseze în acest domeniu!”

Publicat: 06 iun. 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Asistenții medicali din Iași obligați să aibă diplomă de Bacalaureat Liliana Pintilie Cei care nu au fost în stare nu ar trebui să profeseze în acest domeniu
În prezent, în România, o persoană poate ajunge asistent medical fără să fi promovat examenul de Bacalaureat

Liliana Pintilie, președintele Filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, este de părere că legislația privind înscrierea la școlile postliceale sanitare ar trebui modificată astfel încât să poată ajunge asistenți medicali doar persoanele care au reușit să obțină diploma de Bacalaureat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că asistenții medicali trebuie să urmeze parcursul profesional firesc, să obțină mai întâi diploma de Bacalaureat, iar abia după aceea să se înscrie la o școală profesională sanitară. Ministrul Sănătății a declarat că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre criteriile de înscriere la școlile postliceale sanitare.

 o imagine cu o abolventa de liceu care tine mainile pe un teanc de carti
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat, în cadrul unei conferințe de presă, despre faptul că asistenții medicali trebuie să urmeze parcursul profesional firesc, să obțină mai întâi diploma de Bacalaureat, iar abia după aceea să se înscrie la o școală profesională sanitară

Asistenții medicali nu trebuie să aibă diplomă de Bac, ci doar 10 clase

o imagine cu o diploma de Bacalaureat
Ministrul Sănătății a declarat că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre criteriile de înscriere la școlile postliceale sanitare

În prezent, în România, o persoană poate ajunge asistent medical fără să fi promovat examenul de Bacalaureat. Liliana Pintilie, președintele Filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, a susținut în repetate rânduri necesitatea promovării Bacalaureatului pentru cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale sanitare.

„Ne dorim asta şi este un lucru extraordinar dacă se poate întâmpla până la urmă. Mi se pare absolut normal ca un om care a terminat un liceu şi are o diplomă de Bacalaureat să fie înscris la o şcoală postliceală. Cei care nu au fost în stare să-şi ia Bacalaureatul nu ar trebui să profeseze în acest domeniu. Totuşi, vorbim despre oameni, despre îngrijirea lor, nu despre altceva, mi se pare absolut normal să fie aşa şi sunt de acord în totalitate.

Nu ştiu dacă există state în care să se mai poată întâmpla aşa ceva. Doar pentru şcolile vocaţionale se întâmplă, în Europa, ca absolvenții să nu aibă Bacalaureatul, dar cei care absolvă aceste şcoli nu au competenţele unui asistent medical. Nu au aceleaşi competenţe şi aceleaşi drepturi ca persoanele care absolvă o şcoală postliceală cu Bacalaureat, e cu totul altceva. La noi, s-a interpretat greșit o directivă, care spune că pentru a putea să accezi în școlile postliceale trebuie să ai 10 clase. Asta se referă la școlile vocaționale, deci este interpretat greșit. Ne chinuim de foarte mult timp, din 2004, când eram președintă la Ordinul Național, legea s-a modificat de două ori, de fiecare dată a fost acest amendament, dar a fost respins,  pe baza acelei directive, care, repet, se referă la cu totul altceva”, a declarat Liliana Pintilie.

o imagine cu Liliana Pintilie, președintele Filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Liliana Pintilie, președintele Filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, a susținut în repetate rânduri necesitatea promovării Bacalaureatului pentru cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale sanitare

Ministrul Sănătății: „Profesiunea de asistent medical, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide”

 o imagine Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, la o conferinta de presa
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, este de părere că profesia de asistent medical presupune competențe profesionale solide,  de aceea, școlile profesionale sanitare trebuie să permită înscrierea doar a persoanelor care au promovat examenul de Bacalaureat

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, este de părere că profesia de asistent medical presupune competențe profesionale solide,  de aceea, școlile profesionale sanitare trebuie să permită înscrierea doar a persoanelor care au promovat examenul de Bacalaureat.

„Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. (…) În mod evident, cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de Bacalaureat.

Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

În luna februarie a acestui an, a fost inițiat un proiect de lege care prevede că doar absolvenții de liceu, cu diplomă de Bacalaureat, se pot înscrie la școlile postliceale sanitare și pot ajunge astfel asistenți medicali.

Comentarii
  • VAI CE FAC FAIMOASELE FIRME CARE SCOT CURSANTI PE BANDA RULANTA RAMANEM FARA INCULTI CI DIPLOMA. SA VEZI PROTESTE ,,NOI VREM SA FIM IDIOTII DAR SA AVEM DIPLOME ,,,,,,

  • CORUPTIA UCIDE ! Acești asa ziși asistenti medicali ,fără, sa știe sa scrie corect ,va mai întrebați de ce nu au luat ” examenul de bacalaureat”??? Sunt peste tot în spitalele de stat iar cei competenți merg și susțin examene trucate !!!! Și așteptăm act medical de calitate !!! NIMENI NU FACE NIMIC !!!

  • Nici cu unii doctori nu mi -e rusine …au un scris de nu intelegi nimic…cand mergi la farmacie e jale!farmacista se uita la tine..tu la ea si incercati sa intelegeti ce a scris doc.acolo…..ca sa nu mai spunem ca sunt medici care nu au mai aprofundat nicio informatie noua din 70 incoace…de cand au terminat ei facultatea…asa ca….

  • Aş propune o revizuire si a medicilor absolventi din ultimii 15 ani ,cu bonus cei din ultimii 10 ! MAI relevant ar fi o verificare a cum au ajuns unii la „CATEDRELE din UMF IASI ” dar si-n alte univ de medicină aparute ca ciupercile după ploaia „radioactiva” !? DESPRE SC DE ASISTENTI ;CATASTROFĂ UMANITARĂ! AM lucrat 31 de ani prin sistem !

  • HAHA -HA ! BĂI OAGMR-ISTELOR ; NU VI-AŢÎ LUT ŞPAGA ,ce şmenuieli se invîrt acolo si ce umilinte-si capata ceii ce apeleaza la voi !

  • Dra Codruta cred ca problema expusa nu o stapanesti f bine. Scolile sunt postliceale nu profesionale si nici pe departe nu este vorba de scoala cu 10 clase …faceti niste confuzii f mari si cred ca ar fi mai bine sa cercetati problema mai bine.
    Toti care au 5 la romana in liceu sunt acum teoreticieni…vezi dna …
    Mai informati-va bre.

  • Dra Codruta cred ca problema expusa nu o stapanesti f bine. Scolile sunt postliceale nu profesionale si nici pe departe nu este vorba de scoala cu 10 clase …faceti niste confuzii f mari si cred ca ar fi mai bine sa cercetati problema mai bine.
    Toti care au 5 la romana in liceu sunt acum teoreticieni…vezi dna …
    Mai informati-va bre.

  • Alo Redactia nimeni nu verifica articolul cum sa spui ca nu poti continua studiile la o Scoala Profesionala fara Bacalureat? Sunteti toti analfabeti functionali?

Adauga un comentariu