Reprezentanții Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași cer Guvernului României rezolvarea de urgență a problemelor cu care se confruntă tot mai mulți membri. Aceștia au comunicat faptul că vor refuza testarea săptămânală pentru COVID-19 din cauza rănilor provocate după recoltarea probelor la fiecare două săptămâni
Reprezentanții Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași au înaintat, pe data de 13 octombrie 2020, o cerere către Guvernul României prin care au făcut mai multe solicitări. Nemulțumirile au apărut după ce unele drepturi ale asistenților sociali au fost ignorate, în timp ce restricțiile și obligațiile impuse de autorități au fost tot mai multe. Angajații DGASPC Iași au anunțat că vor refuza testul COVID-19 după ce unii dintre ei au fost răniți cu bețișorul de recoltare.
„Având în vedere Hotărârea nr. 49 din 13.10.2020, prin care se propune testarea săptămânală a personalului din centrele rezidențiale, nealocarea sumelor pentru acordarea stimulentulul de risc, precum și faptul că în bugetul DGASPC Iași nu mai există fondurile necesare pentru plata salariilor aferente lunilor octombrie și noiembrie 2020, conducerea Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași a transmis în cursul zilei de astăzi o adresă către Guvernul României prin care solicită rezolvarea în regim de urgență a problemelor mai sus menționate”, au comunicat reprezentanții Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași.
Angajații DGASPC Iași refuză testarea săptămânală pentru COVID-19
Încă din luna aprilie, personalul din centrele rezidențiale a fost testat o dată la două săptămâni. Hotărârea din data de 13 octombrie 2020 a venit cu propunerea ca aceștia să fie testați săptămânal, ceea ce angajații DGASPC Iași consideră că este o formă de abuz. Personalul din centrele rezidențiale a fost izolat pe perioada stării de urgență la locul de muncă pentru 14 zile, cu toate că aceste centre nu sunt parte a sistemului sanitar, iar personalul nu este instruit să îngrijească bolnavi de COVID-19. Au mai fost de asemenea perioade în care au fost izolați beneficiarii centrelor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, toate aceste situații reprezentând riscurile la care s-au expus constant asistenții sociali din centrele DGASPC Iași.
„Am fost informați că unii dintre angajați au făcut răni de la bețișorul de recoltare și din acest motiv vor refuza să mai fie testați. În condițiile în care se va aproba testarea săptămânală, nemulțumirile acestora vor fi amplificate”, au mai explicat aceștia.
DGASPC Iași nu mai are în buget bani pentru salariile angajaților aferente lunii noiembrie 2020
Printre problemele pe care le prezintă Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași se numără și faptul că nu au primit stimulentul de risc, sprijin decontat de altfel din fonduri europene, pentru perioada stării de urgență, nici până în prezent. Totodată, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a epuizat sumele din buget necesare pentru acordarea salariilor angajaților, aferente lunii noiembrie.
„Nu este posibil ca în sarcina acestor oameni să fie impuse atâtea obligații și restricții, dar să uitați atât de ușor de drepturile lor. Membrii noștri de sindicat ne-au comunicat că doresc demararea de acțiuni sindicale cu respectarea legislației în domeniu”, se prezintă în adresa înaintată de către Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași.