Joi, 29 mai 2025, la 40 de zile de la Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului Iisus Hristos la cer. Sărbătoarea este cunoscută în popor și drept Ispas. În aceeași zi se celebrează și Ziua Eroilor.
Ce semnificație are Înălțarea Domnului Iisus Hristos pentru creștini
După Învierea sa, Iisus Hristos li s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care, chiar în fața lor, s-a înălțat la Ceruri și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. În timpul Înălțării, Iisus Hristos le-a spus apostolilor că îl va trimite pe Duhul Sfânt pentru a-i îndruma și a le fi alături în misiunea de a propovădui credința creștină. Înălțarea Domnului Iisus Hristos este unul dintre marile praznice împărătești de peste an. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”. IPS Bartolomeu Anania afirma că acest salut este folosit fie din exces de evlavie, fie din neștiință, deoarece el nu este atestat de Biserică.
Dacă după Învierea Domnului creștinii se salută cu „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu confirmarea „Adevărat, a înviat!”, este pentru că Învierea Domnului nu a avut martori, fiind receptată cu îndoieli și necredință. În schimb, Înălțarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărțire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare”. Iisus Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, prezenți fiind Sfinții Apostoli și doi îngeri. Aceștia din urmă le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a Mântuitorului, pentru ca aceștia să nu fie foarte întristați de durerea despărțirii. Sfânta Scriptură ne dezvăluie că Iisus Hristos și-a ridicat mâinile pentru a-i binecuvânta pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer (Luca 24, 51) – un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor.
De Înălțare, românii îi comemorează și pe eroii căzuți în lupte. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşte a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate.
Ce tradiții și obiceiuri respectă românii de Înălțare
Pentru a sărbători așa cum se cuvine această zi, gospodinele înroșesc ouă, care apoi trebuie ciocnite de Înălțare. De Înălțare, se fac pomeniri pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, dându-se de pomană pască, cozonac și ouă roșii. În credința populară se spune că persoanele care încetează din viață de Înălțare ajung direct în Împărăția Cerurilor, deoarece se crede că cerurile sunt deschise în cele 40 de zile de la Înviere și până la Înălțare. Din bătrâni se spune că agricultorii care își doresc să aibă recolte bogate trebuie să le sădească până în ziua de Înălțare, deoarece orice este plantat după această zi se usucă. Tot în această zi, se sfințesc plantele de leac, leușteanul, paltinul și alunul. Există și zone din țară în care oamenii se bat cu leuștean.
Se crede că astfel sunt feriți de boli și de rele. De Înălţarea Domnului Iisus Hristos nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.