Actualitate

AstraZeneca îşi va sista vaccinarea anti-Covid-19 în România. Cerere făcută Ministerului Sănătăţii de dr. Valeriu Gheorghiţă

Publicat: 23 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AstraZeneca îşi va sista vaccinarea anti-Covid-19 în România. Cerere făcută Ministerului Sănătăţii de dr. Valeriu Gheorghiţă
Serul de la AstraZeneca ar putea să nu mai fie disponibil din 2022, având în vedere preferința românilor pentru alte vaccinuri anti-COVID-19

Marți, 23 noiembrie, dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare privind vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV), a declarat faptul că în cadrul unei ședințe oficiale a CNCAV, a venit cu propunerea ca Ministerul Sănătății să renunțe procurarea serului AstraZeneca în vedere vaccinării anti-COVID-19.

Motivul invocat este cel al faptului că puțin români aleg acest ser pentru a se imuniza împotriva noului coronavirus, preferate fiind mai mult Pfizer, Moderna și chiar Johnson&Johnson.

Șeful CNCAV a propus renunțarea vaccinării populației cu AstraZeneca. Care sunt motivele

Având în vedere că preferința românilor în ceea ce privește alegerea serului cu care să se vaccineze împotriva noului coronavirus, este foarte scăzută pentru compania AstraZeneca, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat faptul că, în cadrul unei ședințe CNCAV, a venit cu propunerea ca în cazul acestui ser, statul să nu mai cumpere alte doze.

De asemenea, o altă problemă întâlnită la acest ser, este managementul vaccinului, prin faptul că sunt sacrificate multe doze din cauza felului în care sunt trimise. Având în vedere că decizia a fost luată în unanimitate în cadrul ședinței, aceasta a fost trimisă mai departe Ministerului Sănătății.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional. Am ținut cont și de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare.

Şi atunci, din punct de vedere al costului, eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a declarat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinței de presă susținută marți, 23 noiembrie.

La nivel național nu mai există doze disponibile de AstraZeneca

De asemenea, tot dr. Valeriu Gheorghiță a declarat faptul că la sfârșitul lunii octombrie a anului 2021, au ieșit din garanție ultimul lot cu doze AstraZeneca. Având în vedere cererea mică, încă de atunci s-a luat în considerare sistarea acestui ser, astfel, statul să nu mai cumpere vaccinul anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca. Până la o nouă decizie, toate persoanele care aveau de făcut rapelul, au fost anunțate că programare li s-a amânat până în momentul în care vor fi aduse noi doze.

„Rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea”, a spus atunci, Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate de la începutul campaniei în România, acestea au fost de 952.031 de doze.ț

De asemenea, tot azi, 23 noiembrie, în cadrul aceleiași conferințe de presă, dr. Valeriu Gheorghiță a mai anunțat faptul că va începe cât de curând campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a copiilor cu vîrsta sub 12 ani, fiind imunizați atât cu Pfizer cât și cu Moderna, ambele putând avea autorizația până la sfârșitul anului în curs.

Adauga un comentariu