Local

Atacuri la sânge în filiala USR Iași în prag de campanie electorală. Secretele unui linșaj intern între taberele din organizația județeană controlată de cuplul Marius Bodea-Cosette Chichirău

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atacuri la sânge în filiala USR Iași în prag de campanie electorală. Secretele unui linșaj intern între taberele din organizația județeană controlată de cuplul Marius Bodea-Cosette Chichirău
Deputații Cosette Chichirău și Marius Bodea, alături de senatorul Dan Lungu

Scandalurile în alianța USR-PLUS Iași au ajuns să se țină lanț. După contestarea listelor la alegerie parlamentare din 6 decembrie în instanță, conducerea filialei a mai primit o lovitură. Unul din parlamentarii organizației s-a retras de pe listele de candidaturi chiar în apropiere de campania electorală. Actualul senator Dan Lungu acuză atacurile interne orchestrate de deputatul Marius Bodea, cel care îi va lua locul în Senatul României. Lista USR-PLUS Iași a ajuns să fie contestată în instanță chiar de propriii oameni din partid

Apropierea alegerilor parlamentare 2020 a scos la iveală o nouă serie de dispute interne în sânul organizației județene a Uniunii Salvați România (USR) Iași. Actualul senator USR Dan Lungu a anunțat că-și retrage candidatura pentru un nou mandat de pe listele filialei în urma deciziilor interne scandaloase luate de ceilalți parlamentari ai formațiunii. Lungu susține însă că nu va pleca din USR Iași și că va continua să facă opoziție la actuala conducere a filialei.

„Decizia de a-mi retrage candidatura de la Senat nu a fost una ușoară, dat fiind respectul pe care îl am pentru voturile colegilor care m-au învestit cu încrederea lor. Pentru a nu da frâu liber speculațiilor, aș vrea să expun cu acuratețe care sunt motivele care m-au determinat sa procedez astfel. Nu plec din partid. Eu încă mai cred că lucrurile pot fi reformate”, a susținut Dan Lungu.

Circ în USR Iași. Opoziția din partid acuză atacurile traseistului Marius Bodea

Scriitorul a fost trecut pe poziția a 5-a a listei USR-PLUS Iași pentru Senatul României. În condițiile în care USR-PLUS va avea un singur loc eligibil pentru alegerile parlamentare 2020, bătălia internă a fost una extrem de dură. Lungu a pierdut lupta cu deputatul zero Marius Bodea, cel care a beneficiat de sprijinul parlamentarului Cosette Chichirău.

„Nu aș vrea ca prin prezența mea să cauționez un mod de a face politică atât de diferit de cel pentru care eu și o bună parte din colegii mei am intrat în USR Iași. Nu sunt singurul care consideră că atât prezența domnului Marius Bodea în alianța USR-PLUS Iași, cât și procesul de realizare a listelor pentru alegerile parlamentare sfidează complet valorile și principiile fondatoare ale partidului și ale Alianței”, a mai spus actualul senator de Iași.

Liste măsluite pentru sprijinirea lui Marius Bodea la USR Iași

Marius Bodea a fugit de la PNL Iași pentru a-și căuta un loc călduț la alegerile parlamentare 2020. În vara acestui an a candidat însă la Consiliul Județean din partea alianței USR-PLUS Iași deși nu avea calitatea de membru al vreunui partid. În plus, cu sprijinul lui Cosette Chichirău, a fost îndepărtat din partid cel care a fost desemnat candidatul inițial la șefia CJ Iași, profesorul Silviu Gurlui.

„În privința prezenței lui Marius Bodea în alianță lucrurile stau astfel: în urma unui proces de negociere care să pună în operă strategia locală pentru alegerile locale, el a fost adus pentru a-l înlocui pe domnul Silviu Gurlui ca propunere la candidatura pentru președinția Consiliului Județean. Adică exact pe cel ales de către Conferința Județeană a USR Iași. Operațiunea s-a desfășurat cu discreție totală și cu multiple încălcări ale Statutului. Strategia nu a fost votată niciodată în Conferința Județeană și nici echipa de negociere, dacă aceasta din urma chiar o fi existat”, a mai spus actualul parlamentar ieșean.

Detalii ascunse din interiorul USR Iași. Marius Bodea a fost promovat cu sprijinul lui Dan Barna

Oportunistul din USR Iași a fost lăsat să candideze de conducerea centrală a partidului controlat de Dan Barna.

„Eticheta de traseist lipită de candidatul nostru ne-a tras în jos, iar acest lucru poate fi lesne demonstrat. Calitatea de traseist a candidatului Marius Bodea a fost constatată de către Comisia Națională de Arbitraj a Alianței. Traseismul fiind considerat o problemă de integritate în cadrul Alianței, recomandarea CINA era în defavoarea candidaturii. Acesta a beneficiat de clemența Biroului Național al USR, pe prezumția de oportunitate politică, oportunitate neconfirmată de rezultatele ulterioare”, a mai susținut senatorul USR.

Listele USR-PLUS Iași contestate la Tribunal. Dosarul poate aduce o surpriză de proporții înainte de campania electorală

Recent, la Tribunalul Iași a fost depusă o contestație împotriva listei USR-PLUS Iași la alegerile din 6 decembrie. Contestatarii provin din USR și susțin negru pe alb că totul s-a făcut fără respectarea statutului formațiunii politice din județul Iași.

În aceste condiții, mai mulți colegi ieșeni au ales să se adreseze instanței de judecată, pentru a forța legalitatea și transparența în filiala ieșeană. Nu pot să nu fiu de acord cu ei. N-ar fi în spiritul USR daca nu ar fi reactivi și nu și-ar apăra valorile și principiile prin toate mijloacele legale. Pentru a nu legitima la rându-mi un întreg șir de abuzuri și de decizii neinspirate, prefer să-mi retrag candidatura”, a mai spus Dan Lungu.

Adauga un comentariu