Titlurile zilei

Atacuri sub centură pe o afacere de 2,5 milioane de euro! Firme cu încrengături la vârful județului Iași se bat pentru mega afacerea din banii ieșenilor. Este implicat soțul unui personaj important din Prefectură

Publicat: 12 oct. 2021
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Atacuri sub centură pe o afacere de 25 milioane de euro Firme cu încrengături la vârful județului Iași se bat pentru mega afacerea din banii ieșenilor. Este implicat soțul unui personaj important din Prefectură
Firme cu afaceri în toate localitățile și cu legături între șefii administrației din județul Iași se bat pentru o afacere de 2,5 milioane de euro, afacere ce vizează curățenia pe drumurile din regiune

Un contract de 2,5 milioane de euro a ajuns să fie disputat de unele firme din județul Iași. Contractul derulat de Drumurile Județene Iași va fi tranșat tocmai de o instituție din Capitală. Curățarea drumurilor din județ a fost atribuită unei firme apropiate de conducerea Drumurilor Județene. O altă societate, administrată de rudele unui șef al județului, a contestat decizia luată de drumarii ieșeni. Disputa pe acest contract s-a lăsat cu scandal pe toate cele patru loturi scoase la licitație

Una dintre cele mai vânate afaceri din ultimii ani din județul Iași a ajuns să fie disputată la nivel central. Ultimul lot din programul de lucrări pe drumurile județene din perioada verii va fi tranșat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Cel de-al patrulea lot din programul derulat de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași are o valoare de 2,5 milioane de euro și a fost atribuit inițial firmei Eky Sam SRL, societate patronată de controversatul Ioan Echimov. Totuși, firma Edil Industry SRL, gestionată de Cătălin Gârjan, a contestat decizia luată de DJADP Iași. Cătălin Gârjan este soțul Adinei Gârjan, actual subprefect al județului Iași.

Bătaie pe milioane de euro cu firmele din județul Iași

Lotul 4 cuprinde corectarea taluzurilor de pe drumurile județene, aducerea la profil a acostamentelor prin tăiere manuală sau mecanică, dar și întreținerea șanțurilor și a rigolelor. De asemenea, contractul prevede cosirea vegetației mari, tăierea arborilor uscați, toaletarea acestora, dar și amenajarea acostamentelor, precum și curățarea șoselelor. Procedura are o valoare de 12,3 milioane lei (2,5 milioane euro). În aceste condiții, Edil Industry SRL s-a arătat nemulțumită de decizia comisiei de licitație a DJADP Iași și a cerut reevaluarea ofertelor. Firma lui Cătălin Gârjan a prins mai multe contracte cu unele primării din județ și chiar s-a asociat cu Iasicon SA pentru gestionarea stațiilor de tratare a deșeurilor, contract cu o valoare de 40 de milioane de euro.

Probleme în documentele firmei Eky Sam SRL

Firma lui Cătălin Gârjan a susținut, în contestația depusă la CNSC, că societatea lui Ioan Echimov nu a respectat mai multe prevederi din cerințele tehnice.

„Conform raportului procedurii, ofertantul clasat pe primul loc, Eky Sam SRL, nu a declarat ca asociat, terț susținător sau subcontractor, societatea care va efectua activitatea de salubrizare, colectare sau transport deșeuri (…) În cadrul proceselor-verbale de evaluare nu am regăsit la modalitatea de îndeplinire a condiției că ofertantul trebuie să pună la dispoziție o autogunoieră omologată”, se arată în contestația depusă de firma Edil Industry SRL Iași.

Cătălin Gârjan susține și că Eky Sam SRL a trecut la activitatea de salubrizare a drumurilor firma Girexim Universal, însă aceasta trebuia trecută la subcontractor, detaliu care nu este trecut în oferta financiară.

„Prin nedeclararea subcontractorului nu se respectă cerințele de atribuire (…) Oferta este inacceptabilă și pentru că prin nedeclararea subocontractorului ce urmează a efectua activități de salubrizare, această societate nu prezintă documente din care se poate verifica un eventual conflict de interese dintre persoanele aflate în firme și cei de la autoritatea contractantă”, se mai arată în contestația respectivă.

Firma Eky Sam SRL a pierdut și plombarea drumurilor din județul Iași

Firma lui Ioan Echimov a ratat la mustață și contractul pentru lucrările de întreținere pe timp de vară a șoselelor din județ. Plombările au ajuns la firma Enviro Construct SRL, după o decizie luată de CNSC. Deși disputa a ajuns în instanță, DJADP a fost nevoită să încheie contractul cu Enviro Construct SRL. În acest caz a fost vorba de un contract de 21,8 milioane lei (4,4 milioane euro). Firma Eky Sam SRL a ajuns să câștige contracte de la DJADP și pentru că actualul director de la Drumurile Județene, Ciprian Ciucan, a fost angajatul acestei societăți. În ultimii ani, societatea respectivă a încasat circa 30 de milioane de euro din contractele de pe drumurile județene din Iași.
Reprezentanții Eky Sam SRL au refuzat să ofere un punct de vedere pe această temă. „Sunt într-o ședință acum. Nu pot vorbi”, a precizat Liviu Tomulesei, directorul Eky Sam SRL.

Comentarii
  • Fostul angajat al lui Eky, acum director la DJADP Iași este hotărât să pună instituția pe chituci. Aceste practici sunt aplicate în mod constant

Adauga un comentariu