Prima pagină » Eveniment-Social » Ateneul Național din Iași contribuie la îmbunătățirea percepției asupra culturii rrome! Proiectul este finanțat prin Granturile SEE, în cadrul programului „Ro-Cultura”

Ateneul Național din Iași contribuie la îmbunătățirea percepției asupra culturii rrome! Proiectul este finanțat prin Granturile SEE, în cadrul programului „Ro-Cultura”

23 iul. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Un nou program inovativ susținut de Ateneul Național din Iași și de asociații ca „Iubire și încredere”, „Pro Roma” și „Dac Music Performance” va lua naștere în perioada următoare

Printr-o serie de activități culturale, se dorește îmbunătățirea condițiilor de manifestare a culturii rrome, precum și creșterea gradului de incluziune și de conștientizare a identității, prin artele spectacolului. Valoarea proiectului european este estimată la 985.369 de lei. Grupul țintă este format din 620 de persoane, fiind distribuite pe categorii variate.

Program cultural, adresat persoanelor de etnie rromă

Proiectul intitulat „Art-Dentify Yourself – Integrare Unitară prin Bariere Identitare Rome Eliminate în Regiunea Nord–Est”, din cadrul programului „Ro-Cultura”, se adresează, în principal, persoanelor de etnie rromă cu abilități artistice, fiind îndrumate și ajutate de reprezentanții partenerilor din proiect.

Beneficiile economice au în vedere participarea gratuită la evenimentele specifice de promovare și valorificare a culturii rrome, formarea profesională în domeniul muzical, ateliere de artă dramatică, program de mentorat networking și webinar pentru identificarea unor modele inovatoare de afaceri. Un alt beneficiu economic este direcționat către meșterii populari de etnie rromă, prin îndrumarea privind parcursul formalizării activității de producere a artei artizanale.

Beneficiile sunt reprezentate și de creșterea gradului de implicare a tinerilor și dezvoltarea unei atitudini pozitive față de cultura rromă.

„Mereu am spus, inclusiv când făceam acele proiecte în zona Cicoarei și toată lumea ne certa pentru asta, că, dacă vrei să faci dialog cu cineva, trebuie să-i oferi întâi. E adevărat, cred în astfel de proiecte europene, de aceea cred că va fi un proiect de succes. Poate sunt puțin subiectiv, tocmai fiindcă, prin experiența sau prin natura meseriei, am întâlnit nenumărate persoane de etnie rromă cu care m-am împrietenit, dar, mai mult de atât, văd vizibil cum își aduc raportul în dezvoltarea societății, fie că vorbim de artiști, sportivi sau medici”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Beneficii culturale, prin intermediul activităților

Pe lângă obiectivele specifice și cele valabile pentru grupul țintă, prin intermediul acestui proiect vor fi atinse și o serie de beneficii culturale. Din punctul de vedere al artiștilor, se asigură oferirea posibilității de exprimare, fiind încurajați reprezentanții diverselor forme de artă. Din punctul de vedere al publicului larg, proiectul asigură accesul la diferite forme de artă.

„E un motiv de bucurie pentru noi, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, facem echipă bună cu una din cele mai energice asociații din Iași. Al doilea motiv de bucurie este faptul că am fost ispitiți, în sensul bun al cuvântului, într-o activitate în care credem foarte mult, care vine să scoată la iveală ce e mai bun din fiecare dintre noi și care vine să ne ajute să ne cunoaștem mai bine, de ce nu. Fie că vorbim de etnia rromă, fie că vorbim de cei despre care avem impresia că sunt români de generații, cu toții sunt membrii aceluiași popor. Pentru a putea fi mai folositori, mai constructivi, trebuie să ne cunoaștem cât mai bine și să ne exploatăm, în mod frumos, laturile bune pe care le avem și care pot contribui la dezvoltarea societății”, a adăugat Andrei Apreotesei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025