O nouă șarlatanie a apărut în mediul online. Este vorba despre împrumuturile bancare pe care anumite IFN-uri (n.r. – instituție financiară nebancară) le oferă, doar prezentând o poză unde apare fața persoanei ce ține în mână actul de identitate
O ieșeancă s-a decis să facă bani frumoși folosindu-se de această metodă și de buna credință a unor persoane ce au nevoie de sprijin. Aceasta le cere persoanelor mai puțin înstărite poze cu fața lor (n.r. – selfie), ținând în mână buletinul, oferindu-le, în schimb, suma de 600 de lei. Susține că are nevoie de aceste poze pentru transferul bancar ce urmează a fi făcut pentru a-i ajuta, iar mai apoi folosește pozele primite pentru împrumuturi făcute online.
O nouă șarlatanie apărută în mediul online din Iași: Credite cu buletinul altora
Deși persoanele în etate cunosc foarte bine această metodă de furt, ea practicându-se și în urmă cu câțiva ani, se pare că a reapărut, făcând noi victime în rândul ieșenilor.
O individă ce folosește 2 conturi de Facebook false, dintre care unul cu numele Toma Dana, a hotărât să se îmbogățească de pe urma oamenilor cu o situație financiară precară. Aceasta le cere poză cu ei, ținând în mână buletinul, în schimbul sumei de 600 de lei.
Mulți oameni care s-au trezit cu împrumuturi făcute pe numele lor au început deja să avertizeze cetățenii de pățania lor pe rețelele de socializare. După transferul sumei de 600 de lei, aceasta folosește pozele trimise de păgubiți pentru a face împrumuturi bancare online, având nevoie doar de o poză doveditoare cu fața și buletinul în mână.
Ieșeni buni de plată din cauza lipsei de bani
În mediul online se trage un mare semnal de alarmă, după ce o ieșeancă s-a hotărât să se îmbogățească de pe urma oamenilor cu care viața nu a fost tocmai blândă. Oamenii pe care aceasta i-ar fi ajutat cu o sumă modică s-ar fi trezit cu împrumuturi pe numele lor, astfel că au decis să-i avertizeze și pe ceilalți cetățeni ieșeni în legătură cu această șarlatanie.
Comentariile nu au întârziat să apară, mai multe persoane arătându-se enervate de ce se întâmplă, iar multe dintre acestea au povestit cum această persoană a încercat să-i păcălească.
„Am primit și eu oferta de donație. Desigur am răspuns că nu sunt amatoare de chilipiruri sau pomană. Am fost sigură că e escrocherie!“, susține Elena Dumitru.
Cea care a făcut una din postările ce atenționează cetățenii ieșeni, Irina Bițică, declară că s-a prins repede că acea femeie nu intenționa să o ajute financiar, ci să se folosească de identitatea ei.
„I-am zis că contul pe care urma să-mi trimită banii e pe numele băiatului meu și trebuie să-l aștept să vină de la școală. Mi-a trimis chiar o poză cu o femeie pe care a păcălit-o, arătându-mi cum trebuie să fac poza, cu fața și buletinul în mână. După ce și-a dat seama că m-am prins de escrocheria pe care voia să o facă, m-a blocat, cum face cu toate celelalte persoane care o demască“, menționează Irina Bițică.
Asupra unei alte metode de fraudă a atenționat și Poliția Română, zilele trecute, fiind vorba de numere străine care apelează ieșenii, reușind să fure, prin sim, datele de contact aflate în telefon și cele bancare.