Prima pagină » Actualitate » Atenție la otrava pe care o consumați involuntar! Legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”!
Atenție la otrava pe care o consumați involuntar! Legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”!

Atenție la otrava pe care o consumați involuntar! Legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”!

26 iul. 2024, 10:25,
în Actualitate

Legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”. Pesticidele utilizate pentru tratarea fructelor şi legumelor din SUA conţin substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), cunoscute drept „poluanți eterni”, a dezvăluit o cercetare de dată recentă.

Legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”!

Fiecare dintre noi consumăm legume şi fructe în stare crudă, fie gătite, într-un fel sau altul. Chiar dacă această categorie de alimente este considerată cea mai sănătoasă, lucrurile stau puţin altfel dacă fructele şi legumele nu sunt culese din propria livadă sau grădină.

Un studiu recent desfăşurat în Statele Unite a indicat prezenţa unor substanţe deosebit de toxice în pesticide, cu care, ulterior, sunt tratate fructele şi legumele.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), cunoscute drept „poluanți eterni”, sunt utilizate din ce în ce mai frecvent în pesticide în Statele Unite, potrivit AFP. Această tendință contribuie la răspândirea în mediu a acestor elemente toxice, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate. Acumularea treptată a PFAS în timp le face aproape indistructibile, iar în cele din urmă ajung în corpul uman.

Deși autoritățile au restricționat sau interzis treptat utilizarea PFAS în numeroase obiecte și produse, substanțele utilizate în agricultură nu sunt vizate de aceste reglementări în Statele Unite.

Un studiu publicat miercuri în revista Environmental Health Perspectives solicită includerea PFAS în reglementările existente pentru a controla mai eficient utilizarea acestora.

„Cu cât le căutăm mai mult, cu atât găsim mai multe”, a declarat Alexis Temkin, coautor al studiului și toxicolog la Environmental Working Group.

Consecinţe asupra sănătăţii ale expunerii îndelungate la PFAS

O expunere ridicată la PFAS are consecinţe extrem de grave asupra sănătăţii. Mai exact, poate slăbi sistemul imunitar, reduce fertilitatea, determina tulburări hormonale, poate provoca probleme hepatice şi, de asemenea, poate creşte riscul de cancer.

Rezultatele studiului arată că 14% dintre toate ingredientele active din pesticidele utilizate în SUA sunt PFAS, inclusiv aproape o treime dintre ingredientele active autorizate în ultimii zece ani. De asemenea, opt substanțe autorizate ca adjuvanți sunt PFAS, printre care și teflonul.

În 2023, Uniunea Europeană a făcut un prim pas în direcţia restricţionării utilizării PFAS. Cu toate acestea, pesticidele clasificate ca PFAS sunt excluse din domeniul de aplicare al acestei restricţii, deoarece produsele fitosanitare sunt reglementate prin propriile texte.

Cele mai afectate sunt fructele de vară, cum ar fi căpşunele (37% contaminate), piersicile (35%) şi caisele (31%). În cazul legumelor, proporţional mai puţin afectate de această contaminare, creşterea este de 247% în decurs de zece ani, andivele (42%) şi castraveţii (30%) fiind cele mai contaminate în 2021.

„Acumularea continuă de PFAS în sol, în apă şi în lanţul alimentar, precum şi în cocteilurile rezultate, prezintă riscuri cronice pentru sănătatea umană. Interzicerea acestora în toate produsele alimentare şi furajere este urgentă pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni”, au declarat reprezentanții asociaţiilor Generations Futures şi PAN Europe.

Rezultatele raportului arată că legumele şi fructele sunt tratate cu „poluanţi eterni”, iar utilizarea PFAS în pesticide duce la o ingestie tot mai frecventă de reziduuri ale acestor substanţe de către consumatorii europeni, iar această sursă de contaminare nu trebuie minimalizată în raport cu cea cauzată de alte PFAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`