Economic Local

Ați văzut aceste produse în supermarketuri? Specialiștii spun că sunt un atentat la siguranța populației. „Multe sunt obținute din cereale modificate genetic” – FOTO

Publicat: 21 sept. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Ați văzut aceste produse în supermarketuri Specialiștii spun că sunt un atentat la siguranța populației. Multe sunt obținute din cereale modificate genetic - FOTO
Rafturile din supermarketurile din țară sunt pline cu produse din Ucraina, cum este uleiul, făina sau zahărul

În ultima perioadă au apărut produse în supermarketuri care fie provin din Ucraina, fie sunt făcute cu materie primă din această țară. Specialiștii atrag atenția că trebuie verificate riguros, mai ales dacă este vorba de calitate, pentru că multe din substanțele folosite de agricultorii din Ucraina sunt interzise în Europa. Mai mult, potrivit specialiștilor, acest lucru ar reprezenta un atentat la siguranța populației. Făină, zahăr, ulei ambalat în România, dar produs cu materie primă din Ucraina, acestea se vând în supermarketurile din Iași și din toată țara

Atât fermierii, cât și specialiștii din domeniul agricol susțin că piața din România este invadată de produse din Ucraina, însă atrag atenția că acestea nu au același nivel de calitate ca al celor românești, pentru că Ucraina nu este membră UE și nu respectă niciun standard de calitate.

„Dacă întrebăm Autoritatea (n.r. – Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), va spune că ce vine din Ucraina respectă normele de calitate, dar eu spun că nu este așa. Din punctul meu de vedere, eu sunt convins că multe produse sunt obținute din cereale modificate genetic. Nu știu cât de mult la floarea-soarelui, dar la porumb și soia, cu siguranță.

Produsele acestea sunt pe piața din România de cel puțin jumătate de an. În mod normal ar trebui să scrie pe etichetă că a fost produs în Ucraina, dar nu se întâmplă mereu așa. Ulei adus în sticlă, ambalat în Ucraina, care se demonstrează că e de acolo, dar și ulei care poate să fie ambalat în România, dar adus în cisterne din Ucraina, vândut sub o anumită firmă, sunt pe piață. Este obligatoriu să scrie că este produs în Ucraina, ambalat în România, dar nu se întâmplă așa mereu.

Ca preț, uleiul din Ucraina este mult mai mic decât cel produs în UE. Cel care ambalează îl ia cu 4 lei de la ucraineni, îl vinzi cu 5,5 lei, tot e bine, iar cel din România îl vinde cu 8,5 lei litrul”, susține Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA).

Dragoș Frumosu: „Instituțiile statului ar trebui să își facă datoria, dar nu și-o fac”

Specialistul adaugă faptul că produsele neverificate pot fi un atentat la siguranța populației. Mai mult, autoritățile ar trebui să facă publice aceste verificări pentru ca oamenii să fie siguri că ceea ce consumă respectă niște standarde de calitate.

„Același lucru se întâmplă și cu zahărul. Fabrica de la Luduș a fost cumpărată, anul trecut, de un investitor român. Cea de la Luduș nu mai produce pentru că nu mai are muncitori. Fabrica de la Bod nu s-ar mai porni niciodată pentru că investiția e enormă. La ambele fabrici se ambalează zahăr în pungi de zahăr de Bod, scrie «zahăr produs din sfeclă» și e zahăr din Ucraina, vândut pe piață. Eu, acum vreo 10 zile, am găsit, într-un supermarket, zahăr de Bod cu aceeași poveste.

Nu scrie nicăieri că este produs în Ucraina! Poate undeva, într-un colț scrie, unde nu vede nimeni sau nu scrie deloc. Nefiind verificat așa cum trebuie și introdus pe piață, poate să fie un atentat la siguranța populației. Fără discuție, autoritățile trebuie să facă verificări. Instituțiile statului ar trebui să își facă datoria, dar nu și-o fac. Ar trebui să publice transparent toate aceste verificări, faptul că se respectă standardele de calitate”, mai spune Dragoș Frumosu.

Produse în supermarketuri, care provin din Ucraina, sunt pe rafturile din Iași

Astfel, pe piață ar putea predomina produsele din Ucraina pentru că sunt mai ieftine.

„Vorbim de interese financiar-comerciale care vin din vestul Europei, respectiv țările care vor producția din Ucraina. Ei au nevoie de marfă ieftină care să o proceseze și să o pună la raft. Ucraina, probabil, se va alătura unor reguli ce le respectăm acum, dar abia în 9-10 ani. Nu putem rămâne covârșiți, ca țară. Deja, procesatori din Ucraina trimit ulei la raft în supermarketurile românești, surclasând procesatori români care au o logistică mai bună.

Porumbul ucrainean este ieftin în origine și trebuie transferat către țările din Uniunea Europeană, necesar în vestul Europei. Din 10 milioane de tone de grâu, rapiță, grâu pentru consum național, 5 milioane au fost înlocuite de marfă ucraineană. Noi ar trebui să ne coalizăm și să ne servim interesul. Portul de la Constanța, care este dat cu cheie, să spunem, Ucrainei, ar trebui să reprezinte o poartă pentru marfa românească”, susține Cezar Gheorghe, consultant în comerțul cu cereale.

Cezar Musteață: „Mă pui să concurez cu produse de pe piață care nu respectă nicio normă”

Fermierii români sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă pe piață.

„Porumbul produs în Ucraina, în mare parte, nu respectă niciun standard ce îl avem noi, fermieri care fac agricultură în România, membră a UE, aflați sub rigorile UE. Ei au cu totul alte costuri. Noi semănăm folosind pesticide de 500-700 de lei pe hectar, ei folosesc pesticide de 10-30 de dolari pe hectar. Uniunea Europeană ne constrânge pe mine să respect norme, să am biodiversitate, să folosesc produse norma 4 pe piață, care sunt foarte scumpe, și mă pui să concurez cu produse de pe piață care nu respectă nicio normă”, susține Cezar Musteață, fermier din Iași.

Agricultorii vor să blocheze vămile.

„Era pregătit un protest de amploare al fermierilor pentru 1 octombrie 2023, dar pentru că avem aceste 30 de zile de interzicere a importurilor cerealelor din Ucraina (n.r. – România a acordat un termen de 30 de zile pentru a negocia măsurile cu autoritățile din țara vecină), vedem ce se va întâmpla după această perioadă. Noi suntem un butoi de pulbere care stă să explodeze pentru că situația este extrem de gravă și se pare că nimeni nu înțelege gravitatea situației din România”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Pe 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a ridicat restricțiile privind importul de cereale din Ucraina, iar aceasta va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza refuzului de a renunța la interdicția asupra produselor agricole ucrainene.

Astfel, specialiștii atrag atenția că aceste produse din supermarketuri ar trebui verificate riguros.

Comentarii
  • 🌺 Ești ceea ce mânânci ( adică esti ceea ce bagi în burdihan) . Produsele din Ucraina sunt super bune. spune:

    🌻Bă, voi ați văzut ce FEMEI frumoase sunt in Ucraina?!? Urainencele sunt printre cele mai frumoase femei din lume ( New York Times).
    Alea mânâncă doar produse made in Ucraina.
    In Franța,Germania,Italia se vinde doar ulei,zahar,etc din Ucraina.Pentru ăia cu salarii de mii de euro, uleiul la 1 euro / litrul e foarte bun…dar pentru săracul de român cu 400 euro salar, nu e bun, românul tre’ să dea 10/15 lei pe litrul de ulei…pentru că așa vor o mână de „arendași”.

    🌼Mesaj pentru fermierii români: Hai marș si sper să rămâneți cu producția nevândută ani de zile.
    Ciuciu, nu vă dau mai mult de un 1 euro pe un litru de ulei.

    🌺Mitul cu produsele alimentare neconforme provenite din Ucraina e lansat de o mână de ” arendași ” autohtoni care au zeci de mii de ha de teren ce s-au trezit ca nu mai pot face ei profituri imense.

    🌹Concluzia? Cumpărați produse din Ucraina, sunt la jumătate de preț și sunt foarte bune și gustoase( de exemplu Halvaua, aia din Ucraina are gustul Halvalei din copilărie, …asta făcută la noi are gust de carton,etc).🌻

  • Produsele alimentare din Ucraina sunt pline de pesticide. Ca sa nu mai vorbim de plante modificate genetic, pentru care rasa umana nu are decat partial enzimele necesare digerarii. Cui nu-i pasa de sanatatea proprie, si are si bani de dat la doctori, treaba lui. Dar noi toti ceilalti cerem sa fie scris clar pe ambalaj : produs neconform cu normele UE. Asa ar fi corect.

  • Uleiul in Spania costă 1 euro/litrul. În România,prețul la ulei a scăzut la 5 lei/litru. Era 14 lei /litrul cu jumătate de an în urmă. spune:

    @@Anonim
    septembrie 21, 2023 la 6:31 pm
    …..
    Esti troll sovietic. Pleacă la Moscova !

    La noi nu se stropeste porumbul,graul,floarea soarelui,etc. ?!?

    Mânânci căcat cu polonicul. Vorbeste cu apicultorii români și vezi câte familii de albine sunt omorâte an de an din cauza pesticidelor cu care stropesc din abundență fermierii ieșeni.

    In vestul Europei cea mai căutată faină e cea provenită din Ucraina, la fel și uleiul,etc. Făina din Ucraina are mai puține pesticide în comparație cu făina romànească doar că faina din Ucraina e la jumătate de pret? De ce?
    Răspunsul e simplu, doar la noi …fermierii ( peste jumătate din terenul arabil al țării se află în proprietatea unor fonduri de investiții din Italia,Germania, Arabia Saudită,etc) vor să facă profit de 800% la hectar…!

    Dragi „fermieri” schimbați vrăjeala, nu mai merge cu porumbul modificat genetic provenit din Ucraina. La noi, încă de pe vremea lui Cească se cultiva porumb modificat genetic( soiurile hibrid) …întreabă-ți părinții tăi care au lucrat la C.A.P.

    Uleiul în Spania,Franța,etc costă de la 0.67 euro -1 euro litrul, …cum pisicii măsii sa coste 15 lei in România? Noroc cu Ucraina că a scăzut prețul la 4,5 lei/litru.

  • asta-i toanta care vrea cu bloace de 100 de etaje.
    hm, acu inteleg cum de s-o tampit in halu’ asta : de la pesticide si omege-uri, tata! de fapt, toanta nici nu stie ce-i aia pesticid. crede ca-i un fel de zama bordoleza… trezirea, bre, ca-i groasa! pesticidele inhiba neurotrasmitatorii din sinapse!!! daunele sunt ireversibile. nu e ca si cum te-ai juli la genunchi.

  • Tocmai am cumparat 40 kg de faina 000 cu 1.5 lei/kg de la supermarket deținut de nemți .Foarte bună oferta. Ma ajunge pana la Paște 2024 . Slavă UCRAINA

  • Drept la replică
    @Anonim
    septembrie 21, 2023 la 9:55 pm

    …in primul rând ești analfabet 100%. Pune mâna pe o carte de gramatică și după aia învață să scrii corect în lb. română.

    Ești la fel de prost ca maică-ta în anii ’90, atunci când ea mergea ca „la baristă” * în Turcia, cel puțin așa-i spune lu’ bolovanul ăla de concubin, căruia tu îi spuneai ” tată”. Tu de fapt ești conceput la „beutură” intr-un mediu muncitoresc ( colonie de muncă) iar tatăl tău e unul din muncitorii salahori de pe acel șantier comunist.

    * la baristă – o persoană care serveste clienții la bar sau în cameră după terminarea programului .

Adauga un comentariu