Economic Local

Scandalul cerealelor din Ucraina ia amploare! În supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească. Fermier: „Nu sunt verificate, nu sunt certificate” – FOTO

Publicat: 15 iun. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Scandalul cerealelor din Ucraina ia amploare În supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească. Fermier Nu sunt verificate nu sunt certificate - FOTO
Fermierii din Iași susțin că piața produselor ucrainene, din România, este scăpată de sub control

Fermierii ieșeni atrag atenția că în supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească, ce nu sunt verificate de autorități, fiind de foarte proastă calitate. Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) au discutat ieri, 14 iunie 2023, despre problemele fermierilor. Aceștia solicită despăgubiri de secetă de 1.000 de lei la hectar și măsuri dure pentru ca produsele ucrainene neverificate să nu mai ajungă pe piața din România

Ieșenii nu știu ce mănâncă! Fermierii din Iași trag un semnal de alarmă asupra importurilor din Ucraina, situație care a devenit o problemă majoră atât pentru aceștia, cât și pentru consumatori. Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) atrag atenția asupra situației scăpate de sub control.

„Am solicitat de mai multe ori, la minister, o trasabilitate foarte clară a produselor, că vorbim de grâu, rapiță, porumb sau floarea-soarelui, dar vorbim și de alte produse care după data de 2 mai 2022, prin excepțiile legii, au ajuns pe piață. Mai mult decât atât, Uniunea Europeană a stabilit că România trebuie să urmărească regimul importului de ulei și de făină și că va verifica foarte strict aceste volume, pentru a se stabili dacă vor fi interzise aceste importuri. Am solicitat la Ministerul Agriculturii care sunt datele, volumele, dar nu avem niciun răspuns. Consumatorul român nu știe ce consumă!

Aceste produse ajung în supermarketuri prin contract direct între procesatorul ucrainean și comerciant. Ele se comercializează cu eticheta românească, deci consumatorul nu poate face diferența între produsul românesc și cel ucrainean. Fermierul român a fost ignorat, iar acum este sărit și procesatorul român. Produsele alimentare sunt realizate în condiții total nesigure, nu sunt verificate, nu sunt certificate”,  susține Tiberiu Stan, vicepreședinte ACCPT Iași.

Tiberiu Stan mai spune că autoritățile nu verifică produsele din Ucraina pentru că așa sunt directivele europene.

„Românii consumă produse din Ucraina, neverificate! Asta este politica europeană acum! Drumurile sunt distruse de TIR-urile cu marfa ucraineană, nu se fac analize la vamă, ce se întâmplă cu marfa stricată din Ucraina, care ajunge pe masa consumatorului, nu se știe. Eu nu cred că se vrea să se facă aceste verificări. Uleiul vine direct din Ucraina pe raftul supermarketului. Dacă vorbim de despăgubirile de secetă, nu primești nici despăgubiri de secetă, chiar dacă plătești asigurare. Eu am plătit 100.000 de euro pe asigurări și în anul secetos mi-a venit deviz 0, deci nu am primit nimic. Aste e legislația de acum, pe secetă”, susține Tiberiu Stan, vicepreședinte ACCPT Iași.

Fermierii vor să organizeze noi proteste, nemulțumiți fiind de măsurile luate de Ministerul Agriculturii.

1.000 de lei la hectar, despăgubirile de secetă ce au fost solicitate de fermieri

Fermierii solicită ca despăgubirile de secetă să fie plătite cât mai repede, iar suma să fie cea promisă inițial, 1.000 de lei la hectar.

„E un moment de cotitură, iar noi, ca asociație, ascultăm solicitările membrilor și încercăm să mobilizăm clasa politică să facă un plan pentru 10-20 de ani, de investiții și de dezvoltare a țării. Au fost promise 900 de milioane de lei pentru culturile de primăvară, afectate de seceta de anul trecut. La un an de atunci primim promisiuni că vor fi acordați 330 de lei la hectar, în condițiile în care cheltuielile la hectar au fost de 5-7.000 de lei la hectar sau chiar 8.000 de lei.

Chiar dacă vom avea producții record, deși nu știm, pentru că acum s-a instalat seceta, nu reușim să acoperim cheltuielile. Agricultura românească, în 2023, este pe muchie de cuțit. Dacă vorbim de irigații, nici 5 la sută din suprafața județului nu este irigată. Nu avem sursă de apă, iar zona Moldovei e diferită față de cea din Bărăgan”, susține Cristian Stoica, președintele ACCPT Iași.

Fermierii ieșeni atrag atenția că în supermarketuri au ajuns produse ucrainene neverificate și de o calitate îndoielnică

Fermierii sunt nemulțumiți de măsurile luate de Ministerul Agriculturii în privința importurilor din Ucraina, dar și de faptul că fermierii români sunt călcați în picioare, în detrimentul celor ucraineni.

„Producția a fost diminuată anul trecut, din cauza secetei, cu peste 50-60 la sută în zona noastră, iar prețul de început la recoltare a fost cât de cât acceptabil, până au pătruns pe piață cerealele din Ucraina. Prețul a scăzut drastic. Dacă, în perioada recoltării, prețul la floare era de 3-3,5 lei la hectar, a scăzut la 3,2, la 2,9 și s-a menținut pe o curbă de stagnare și s-au redus și mai tare când au venit pe piață cerealele din Ucraina. Noi am tranzacționat cu 1,79 lei pe kilogram.

La prețul acesta, niciun fermier nu și-a putut acoperi cheltuiala de producție. Noi am primit promisiuni și nici măcar acelea nu știm dacă vor fi îndeplinite. Despăgubirile de secetă pentru anul trecut sunt foarte mici. Din 5 ani de agricultură, 3 au fost secetoși și suntem nevoiți să ne acoperim toate cheltuielile, să ne reechilibrăm, în condițiile în care tranzitează țara noastră cerealele din Ucraina. Călcăm fermierii români ca să treacă cei din Ucraina. Nu are nimeni nimic cu ei, îi ajutăm, dar până la un punct.

Statul trebuie să aibă grijă și de fermierii români. Noi stăm cu marfa pe stoc, o marfă de o calitate excepțională, iar, în final, pe masa consumatorului ajung niște produse de o calitate îndoielnică, pe care noi nu le putem controla. Am fost duși cu preșul privind despăgubirile de secetă și toate măsurile promise de stat”, susține Elvis Mocanu, membru al consiliului director al ACCPT.

Fermier: „Piața funcționează eronat nu doar împotriva noastră, ci și a consumatorilor”

Fermierii s-au săturat de promisiuni și vor măsuri urgente.

„Noi primim doar indicații despre cum să facem, ce să facem când vine vorba de Ucraina, dar, în schimb, suntem în situația de acum. Fermierii ucraineni sunt în stare de război, dar se pare că se descurcă mai bine decât noi. Produsele lor au o calitate slabă, comparativ cu produsele românești, iar, în ritmul acesta, piața este distrusă. Piața funcționează eronat nu doar împotriva noastră, ci și a consumatorilor”, mai spune Cristian Stoica.

Atât fermierii cu terenuri agricole, cât și cei din sectorul zootehnic sunt revoltați.

„A fost promisă o sumă de 1.000 de lei la hectar, care s-a diminuat de 3 ori. Nici cei 1.000 de lei nu acopereau pierderile pe care le aveam, dar era ceva în plus. Suntem în dificultate pentru că a fost un an foarte greu. Crescătorii nu au putut să își asigure furajele anul trecut, din cauza secetei, au achiziționat furaje scumpe, costurile sunt mari. Pe lângă cele două probleme, seceta și furajele scumpe, a treia problemă este prețul laptelui, extrem de mic”, susține Bogdan Pantazi, membru al consiliului director al ACCPT.

Tiberiu Stan: „Europa a urmărit interesele Ucrainei, care ne-au afectat pe noi”

Fermierii cer Ministerului Agriculturii o strategie națională pentru ca agricultura să aibă predictibilitate, să nu mai treacă prin această situație dificilă din ultimul an, din cauza războiului din Ucraina.

„Fermierii și-au făcut planuri de afaceri, dar Europa a intervenit cu legislație nouă și s-a schimbat totul. Piața s-a deformat, iar cei de la Bruxelles nu s-au gândit la impactul de pe piața românească atunci când au modificat legislația. Europa a urmărit interesele Ucrainei, care ne-au afectat pe noi. Este o responsabilitate a statului român și a celor europene să ia măsuri pentru ca românii să nu fie afectați.

Vrem acel fond de garantare privind pierderile de secetă, promis de mulți ani, ne trebuie o strategie și o predictibilitate, să se modifice suma pentru despăgubiri, de la 330 la 1.000 de lei la hectar. Nimeni, la nivelul Europei, nu vrea să plătească pentru problemele României, cauzate de măsurile și concurența neloială cauzată de războiul din Ucraina”, mai spune Tiberiu Stan, vicepreședinte ACCPT Iași.

Florin Barbu, propunerea pentru Ministerul Agriculturii, din Guvernul Ciolacu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost acuzat că a luat banii pentru agricultori și că i-a dat profesorilor.

Pe de altă parte, Tiberiu Stan mai spune faptul că în supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească, o situație scăpată de sub control de către autorități.

Comentarii
  • Consumam pe banii nostri otravuri ucrainiene fara sa stim ca eticheta de provenienta este Ucraina. Stim toti ca cerealele ucrainiene sunt cancerigene, contaminate si degradate si contin ciuperca mucegaiului dar aceste produse sunt puzderie la raft si noi le cumparam si consumam fara sa stim. Toti am vrea sa consumam produse romanesti, curate, sanatoase dar cum putem sti pe unde ar mai fi la raft produsele romanesti. Asta este genocid, in tara asta nu mai exista controale la frontiera, ANPC stie dar ascunde acest genocid bine ca retrage niste pateuri vegetale, inghetate care informeaza consumatorul corect cu eticheta corecta cu tot ce contin. Macar aceste produse au eticheta corecta ne informeaza si provenienta si cate E-uri contin dar cele cancerigene din ucraina le consumama fara sa stim ca provin din Ucraina, eticheta nu spune nimic.Ministerul Agriculturii, ANPC stiu de acest genocid dar nu iau nicio masura. Oare de ce? Ce trebuie sa facem?

  • Drumurile din județele Suceava, Botoșani și Iași sunt distruse de tirurile ucrainenilor și nimeni nu se înghesuie măcar să peticească. Ciolacu ne prostește cu mierea ce va veni peste noi cu el ministru

  • În supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească.se spune in titlu.Dar care sunt acele produse?Daca sunt sub marca romaneasca cum le poate deosebi consumtorul de rand?Autoritatile competente ce fac?Producatorii romani dece nu le fac publce?

Adauga un comentariu