Prima pagină » Stiri si curiozitati » Atracții turistice în Luxor, Egipt. Valea regilor, temple și alte monumente fascinante

Atracții turistice în Luxor, Egipt. Valea regilor, temple și alte monumente fascinante

16 mai 2024, 14:18,
în Stiri si curiozitati

În Luxor, Egipt,  te poți bucura de zile lungi, calde și însorite și de un cer senin pe tot parcursul anului, făcându-l o destinație ideală pentru o escapadă romantică, dar și pentru vacanțe în familie deopotrivă.

Valea Regilor. Locul în care erau înmormântați faraonii în perioada Imperiului Egiptean

Vara poate fi extrem de călduroasă, așa că iarna este momentul perfect pentru a vizita Valea Regilor din Luxor. Situată pe malul vestic al Nilului, în fața orașului Theba (cunoscut astăzi ca Luxor), Valea Regilor este o regiune în care, pe parcursul a aproape 500 de ani (de la secolul al XVI-lea î.Hr. până în secolul al XI-lea î.Hr.), au fost construite morminte destinate faraonilor din perioada Regatului Nou. Până în prezent, în Valea Regilor au fost identificate 63 de morminte, la care se adaugă încă două cavouri descoperite în 2008, însă care încă nu au fost cercetate sau exploatate. Aceste morminte sunt numerotate de la KV1 la KV65, prefixul KV este abrevierea pentru „King Valley” (tr. Valea Regilor), urmat de numărul specific al cavoului, de la 1 la 65. Cu toate acestea, doar 18 dintre acestea au fost deschise pentru vizitare de-a lungul timpului.

Valea Regilor a servit drept principalul loc de înmormântare pentru faraonii din perioada Imperiului Egiptean. Mormintele din această zonă sunt meticulos decorate cu scene din mitologia egipteană, oferind indicii despre credința și ritualurile funerare din acea perioadă.

Valea Regilor este locul de odihnă vesnică pentru mulți dintre faraonii, reginele, înalții preoți și alți membri ai nobilimii Egiptului. Este situată pe malul vestic al mărețului fluviu Nil, în apropierea orașului antic Teba, cunoscut în zilele noastre ca Luxor. Luxor este o destinație turistică unică, plină de comori ale Egiptului antic și de un romantism etern. De asemenea, este ca un imens muzeu în aer liber în care poți călători în timp pentru a explora civilizația egipteană antică.

În Valea Regilor sunt înmormântați faraonii pentru a se putea întâlni cu zeii în viața de apoi. Mormintele de aici acoperă o gamă întreagă, de la gropi simple până la un mormânt cu peste 120 de camere și pasaje. Există două părți principale ale Văii Regilor, vest și est. Majoritatea oamenilor asociază Valea Regilor cu Mormântul lui Tutankhamon, dar el a fost un rege minor și în vale sunt mult mai multe morminte și monumente impresionante.

Valea Reginelor se află la capătul sudic al văii. Aici au fost înmormântate reginele și copiii lor. Doar patru dintre morminte sunt deschise publicului, cel mai faimos fiind cel al Reginei Nefertari, soţia faraonului Ramses al II-lea.

Alte atracții fascinante din Luxor

Templul Reginei Hatshepsut. Situat la capătul Văii Regilor, acesta este unul dintre cele mai frumoase temple funerare din Egiptul antic. Aflat sub vârful muntelui, templul este amplasat direct în fața stâncii care formează un amfiteatru natural în jurul său. Proiectat de arhitectul Senemut, acest templu uimitor dă impresia că a crescut din piatră. Hatshepsut a guvernat în calitate de regent pentru fiul ei vitreg Thuthmosis III, dar a jucat rolul de faraon în loc de a-i preda lui puterea când acesta a crescut. Dedicat zeului soarelui Amon-Ra, templul avea o grădină pentru tatăl lui Hatshepsut, cu arbori și plante exotice în curtea inferioară, dar după moartea ei templul a fost intenționat distrus de fiul ei vitreg, care i-a înlocuit imaginea cu a sa și a distrus orice lucru care făcea referire la Regina Hatshepsut.

Coloșii lui Memnon. Situați pe malul vestic, Coloșii lui Memnon sunt niște statui uriașe din piatră care făceau odată parte din intrarea în templul funerar al lui Amenhotep III. Statuile stau acum singure într-un câmp de-a lungul drumului spre Valea Regilor. Cu toate că statuile sunt într-o stare precară, ele sunt totuși demne de o vizită. Legenda lui Memnon este despre una dintre statui care avea o crăpătură. Atunci când razele dimineții încălzeau statuia, aceasta emana un sunet înspăimântător. Grecii antici credeau că statuia îl reprezenta pe regele Memnon și că sunetul înfiorător era vocea acestuia atunci când își saluta mama, pe Eos. Dar de când romanii au încercat să repare statuia, aceasta a rămas tăcută.

Templul Luxor. Amplasat pe malul vestic al fluviului Nil, acest templu a fost edificat de către faimoșii faraoni ai Egiptului, inclusiv Amenhotep III, Tutankhamun, Horemheb și Rameses II, fiecare contribuind la diversele părți din construcție. De asemenea, acest templu a fost influențat de marele cuceritor Alexandru cel Mare și de dominația romană. Fiecare dintre acești conducători și civilizații și-a pus amprenta asupra acestui monument, conferindu-i aspectul spectaculos care ne uimește și în zilele noastre.

Templele Karnak. Chiar la nord de orașul Luxor se află fascinantele Temple din Karnak. Acest complex de temple a fost construit pe o perioadă de 1500 de ani și a fost cel mai important lăcaș de cult în Egiptul antic. Considerat cel mai mare complex religios supraviețuitor din lume, acest sit imens este o masă de temple, monolituri, domuri și standuri dedicate zeilor tebani. Valea Regilor este locul de odihnă vesnică pentru mulți dintre faraonii, reginele, înalții preoți și alți membri ai nobilimii Egiptului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`