International

Attilio Fontana, preşedintele Lombardiei, investigat pentru o presupusă fraudă privind echipamentele sanitare. Acesta răstoarnă acuzațiile

Publicat: 27 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Attilio Fontana preşedintele Lombardiei investigat pentru o presupusă fraudă privind echipamentele sanitare. Acesta răstoarnă acuzațiile
Attilio Fontana, preşedintele Lombardiei, investigat pentru o presupusă fraudă privind echipamentele sanitare. Acesta răstoarnă acuzațiile

Attilio Fontana, preşedintele Lombardiei, investigat pentru o presupusă fraudă privind echipamentele sanitare. Acesta răstoarnă acuzațiile. Preşedintele regiunii italiene Lombardia, cea mai afectată de pandemia de coronavirus este investigat pentru o presupusă fraudă care se referă la un contract de achiziţie de echipamente medicale, încheiat cu o companie controlată de cumnatul său.

Peste 500.000 de euro pentru achiziţia unor uniforme medicale

Conform acuzațiilor, președintele Lombardiei ar fi încheiat un contract în aprilie de peste 500.000 de euro pentru achiziţia unor uniforme medicale de la compania de textile Dama, controlată de Andrea Dini, cumnatul său, şi în care soţia sa, Roberta, deţine 10% din acţiuni. Fontana declară că nu a avut cunoștință de acest fapt.

După ce a acest lucru a ajuns la cunoștința publicului, cumnatul Andrea Dini a luat hotărârea să doneze echipamentele autorităților sanitare din Lombardia. Pentru a nu suferi din cauza pierderii, președintele Lombardiei s-a străduit să îi transfere acestuia în luna mai 250.000 de euro într-un cont personal în Elveția. Acest transfer a fost considerat suspect de către autoritățile care se ocupă de prevenirea spălării banilor, iar efortul lui Fontana a fost în zadar.

Președintele Lombardiei consideră această acțiune absurdă și se apără.

”Care este infracţiunea ? De obicei oamenii sunt investigaţi pentru că încearcă să ia bani ilegal. Or, eu aş putea să intru în istorie ca primul politician investigat pentru încercarea de a da bani”, spune Fontana.

Attilio Fontana este o parte importantă a partidului de extremă-dreapta Liga, care se află în opoziție și este condus de Matteo Salvini. Acesta consideră că investigația nu este decât un atac stăpânit de procuri cu motivație politică.

Guvernatorul Lombardiei neagă acuzațiile

Potrivit rechizitoriului, în aprilie, regiunea italiană Lombardia a comandat de la companie, 75.000 de halate chirurgicale şi 7.000 kituri de igienizare într-un contract de aproximativ 500.000 de euro. Ulterior, compania a decis să doneze un prim lot de 50.000 de halate în loc să ia banii pentru produsele livrate. Mai apoi, Fontana i-a transferat cumnatului 250.000 de euro într-un cont personal în Elveţia, însă plata a fost blocată de una dintre bănci care a sesizat poliţia financiară.

Jacopo Pensa, avocatul guvernatorului, îl susține și este de părere că președintele a avut intenția de a compensa pierderea suferită de cumnatul său prin acel transfer, neavând niciun alt scop ascuns.

Avocatul guvernatorului, Jacopo Pensa, spune că acesta neagă acuzaţiile. „Fontana a vrut să compenseze pierderea suferită de cumnatul său care a decis să transforme achiziţia în donaţie”, adaugă el.

Singurul motiv pentru această investigație găsit de șeful partidului Liga, Matteo Salvini, fost ministru de interne, este că magistrații au fost motivați politic.

Aproximativ jumătate din cele 35.000 de decese din Italia cauzate de coronavirus au avut loc în Lombardia, centrul mediului industrial şi financiar din Italia.

Adauga un comentariu