Prima pagină » Economic Local » Au apărut primele cireșe în piețele din Iași. Cele aduse din Grecia costă 200 de lei pe kilogram, iar cele din Spania, 100 de lei. Comerciant: „Am vândut deja 10 kilograme” – FOTO

Au apărut primele cireșe în piețele din Iași. Cele aduse din Grecia costă 200 de lei pe kilogram, iar cele din Spania, 100 de lei. Comerciant: „Am vândut deja 10 kilograme” – FOTO

06 mai 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Au apărut primele cireșe în piețele din Iași, iar prețurile cu care se vând sunt exorbitante. Comercianții au vândut deja fructe aduse din Spania, cu 100 de lei pe kilogram, însă cele din Grecia sunt mai scumpe și costă 200 de lei pe kilogram. Cireșele românești vor fi coapte abia la finalul lunii mai

Primele cireșe care au apărut în piețele din Iași provin din Spania sau Grecia și se vând cu prețuri piperate. Astfel, un kilogram de cireșe din Spania costă 100 de lei, iar cele aduse din Grecia sunt 200 de lei, un preț dublu. Clienții au cumpărat deja fructele, iar un comerciant din Piața Nicolina susține că a vândut 10 kilograme de cireșe care provin din Spania.

„Noi am vândut deja o găleată de 10 kilograme. Vin oamenii și cumpără mai mult din curiozitate, să guste. Așa a fost și anul trecut. Noi am vândut dimineață ce am avut. O să mai aducem cireșe, dacă e cererea așa de mare”, susține comerciantul din Piața Nicolina.

În piețele din centrul Iașului nu sunt cireșe, însă în Piața Alexandru au apărut în acest weekend. Un comerciant vrea să dea lovitura cu cireșe aduse din Grecia.

„Vreau să le vând cu 200 de lei kilogramul. Eu cred că o să am clienți pentru că lumea vrea să guste. Ia puțin, nu neapărat un kilogram”, susține comerciantul.

Cireșele din străinătate sunt mari și coapte, astfel că persoanele care trec prin fața tarabelor sunt atrase de fructele roșii.

Au apărut primele cireșe în piețele din Iași

Primele cireșe românești vor apărea pe tarabele din piețe la finalul lunii mai 2023. Pomicultorii din comuna Comarna, unde se află cei mai mulți producători de cireșe, estimează o producție bună, însă vor culege mai târziu roadele. Fructele de sezon vor fi vândute cu prețuri mai mari cu 20 la sută, din cauza cheltuielilor. Anul trecut, cireșele de Comarna se vindeau cu prețuri cuprinse între 12 și 15 lei pe kilogram.

Din cauza vremii nefavorabile din această primăvară, cireșele se vor coace mai greu față de anii precedenți. Astfel, primele cireșe de mai, care de obicei erau coapte în această perioadă, vor fi bune abia la sfârșitul lunii. Producătorii dau vina pe schimbările climatice care le-au dat bătăi de cap în ultimii ani. Producătorii de cireșe din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 600 de hectare din localitatea Comarna.

La Comarna se află cea mai mare comunitate de pomicultori

Producătorii trăiesc din comercializarea fructelor, astfel că perioada aceasta a anului este cea mai bogată pentru ei. Aceștia susțin că în continuare se confruntă cu probleme în ceea ce privește zilierii care ar trebui să îi ajute să culeagă fructele. Cele mai cunoscute soiuri de cireșe din livezile producătorilor ieșeni sunt Boambe de Cotnari sau Stella. Anul trecut, în această perioadă, pe tarabele din piețele din Iași se vindeau cireșe aduse din Grecia, Giurgiu sau de la Focșani. În Iași sunt înregistrate 4.700 de hectare cu livezi.

Chiar dacă au apărut primele cireșe în piețele din Iași, din Grecia sau Spania, acestea sunt prea scumpe pentru buzunarele clienților care așteaptă să apară fructele românești, la prețuri decente.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *