Secretele istoriei

Au existat și femei gladiator?

Publicat: 20 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au existat și femei gladiator
Au existat și femei gladiator?

Au existat și femei gladiator? Proveniența cuvântului de gladiator vine de la sabia română gladius, gladiator însemnând inițial „luptător cu sabia”.

În timpul luptelor soartă gladiatorilor era decisă de către publicul amfiteatrelor sau arenelor de luptă. Aceștia își exprimau dorință de al îl lăsa în viată pe gladiatorul învins ridicând degetul mare în sus. Pentru că gladiatorul victorios să fie omorât aceștia lăsau degetul mare în jos.

Gladiatorii aparțineau unei școli de gladiatori conduse de un Lanista roman. Acolo aceștia invătau scrima și artă sabiei. Gladiatorii care își redobandeau libertatea se numeau rudiari.

Au existat și femei gladiator?

Gladiatorii erau de mai multe nationalităti: traci, samniti, germani, etc. Imperiul Roman a atacat mai multe popoare, locuitorii acelor popoare erau adesea luați sclavi sau gladiatori.

Unele documente atesta faptul că in Roma antica au existat multe femei gladiator, chiar înaintea domniei imparatului Nero.

În “Satira a IV-a” de Juvenal se arată faptul că femeile gladiator ar fi fost membre ale familiilor înstărite ce își doreau doar faimă. Ele nu puțeau fi rănite în arenă pentru că toată lumea le proteja datorită orignii lor nobile.

În anul 200 d.Hr., împăratul Severus ar fi interzis prezența femeilor în arene, deși alte surse arată că acestea au continuat să lupte în clandestinitate.

Adauga un comentariu