National

Au fost depistați încă 91 de pacienți infectați cu Omicron în România

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au fost depistați încă 91 de pacienți infectați cu Omicron în România
Noua tulpină Omicron este mult mai virulentă dar puțin gravă decât Delta

Încă 91 de pacienți infectați cu noua variantă Omicron au fost depistați în România, au anunțat miercuri, 5 ianuarie 2022.

Bilanțul a fost anunțat de  specialiștii Institutului de Boli Infecțioase ‘Matei Balș’ din București și Institutul Cantacuzino.

46 de bărbați și 45 de femei sunt pacienții infectați cu Omicron

Din cei 91 de pacienți depistați pozitiv fac parte 46 de bărbați și 45 de femei, cu vârstele cuprinse între 0 – 80 de ani. Persoanele bolnave au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia și Portugalia, iar 40 dintre aceștia nu sunt vaccinați împotriva noului coronavirus.

Județele din care fac parte cei 91 de oameni testați pozitiv cu tulpina Omicron sunt din București, Brașov, Mureș, Constanța, Ilfov, Harghita, Sibiu, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș, Caraș-Severin, Prahova, Satu Mare și Timișoara.

Până în acest moment, bilanțul paciențiolor înfectați cu Omicron este din ce în ce mai îngrijorător, mai precis, a ajuns la 183.

Persoanele care sunt vaccinațe cu doza booster prezintă un risc de infecție de două ori mai mic

Cu privire la această situație, miercuri, 5 ianuarie 2022, medicul Valeriu Gheorghiţă a transmis că persoanele care sunt vaccinațe cu doza booster prezintă un risc de două ori mai mic de a se infecta cu noua tulpină Omicron.

Specialiștii mai spus că persoanle care sunt vaccinate împotriva coronavirusului nu vor face forme grave ale bolii.
Pentru a preveni înfectarea cu noul coronavirus, epidemiologii recomandă purtarea măștii de protecție atât în spațiile aglomerate, cât și în interior.

Săptămânile următoare ar putea ajunde critice în România, iar medicii sunt tot mai îngrijorați, deoarece varianta Omicron s-a răspândit deja în mare parte a țării în acest moment.

Simin Aysel Florescu, Managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală a spus că profilul pacienților este diferit, iar rata de vaccinare este de maxim 40% .

„Nu putem să comparăm populația noastră, care are o rată de acoperire vaccinală de maxim 40% pentru COVID, cu populațiile din țările cu vaccinare de peste 70-80%. Profilul pacienților este diferit și e normal ca la pacienții vaccinați, dacă apare boala, aceasta să fie una foarte ușoară, care de regulă nu necesită spitalizare”, spune Simin Aysel Florescu, Managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală.

Pacienții infectați cu Omicron au avut nevoie de oxigen

La spitalul Victor Babeș din București, în acest moment, aproximativ 80% din totalul cazurilor depistate sunt cu varianta Omicron. Pacienții internați care sunt infectați cu Omicron au avut nevoie de oxigen, însă starea acestora nu s-a agravat încât să aibă nevoie de terapie intensivă.

În ceea ce privește medicii de familie, aceștia au început testarea pacienților, deoarece au crescut și la ei  cazurile de infectare cu Omicron.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță noi măsuri pentru a evita creșterea valului 5

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță noi măsuri pentru a estompa valul 5 al pandemiei. Acesta a spus că pacienţii simptomatici se vor putea trata în centre de evaluare, acolo vor putea primi antivirale sau anticorpi monoclonali, după caz.

Noi măsuri de pretecție vin și din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat. În acest sens, acesta a spus că  masca medicinală sau masca de tip FFP2 devine obligatorie în România, atât în interior, cât și în exterior

Ce spun specialiștii despre valul 5

Specialiștii din sănătate anunță că vârful valului 5 provocat de tulpina Omicron ar putea fi în data de 10 februarie, iar atunci am putea depăși 20 de mii de cazuri pe zi.

Și Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a analizat evoluția Omicron în Europa şi Africa de Sud şi a explicat cum crede că se va manifesta pandemia în România.

„Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină într-adevăr o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta.

Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit”, a declarat Radu Țincu.

 

Adauga un comentariu