International

Au fost găsite documente clasificate în biroul lui Biden, din perioada în care a fost vicepreședinte. Reacția lui Donald Trump

Publicat: 10 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au fost găsite documente clasificate în biroul lui Biden din perioada în care a fost vicepreședinte. Reacția lui Donald Trump
Au fost găsite documente clasificate în biroul lui Biden, din perioada în care a fost vicepreședinte

Avocații președintelui Biden au descoperit „un număr mic” de documente clasificate în fostul său birou din Washington, a declarat Casa Albă luni, determinând Departamentul de Justiție să examineze situația.

Documentele găsite în fostul birou al lui Biden, care datează din perioada lui ca vicepreședinte, au fost găsite de avocații săi personali pe 2 noiembrie, când împachetau dosare la Centrul Penn Biden pentru Diplomație și Angajament Global. Oficialii nu au descris cu exactitate câte documente au fost implicate, ce fel de informații au inclus sau nivelul lor de clasificare.

Documentele au fost găsite „într-un dulap încuiat”

Biroul consilierului Casei Albe a notificat Administrația Națională a Arhivelor în aceeași zi în care documentele au fost găsite „într-un dulap încuiat” și că agenția le-a recuperat în dimineața următoare.

Biden a folosit periodic un birou din centru de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei prezidențiale din 2020, iar avocații îl împachetau în pregătirile pentru eliberarea spațiului.

Descoperirea nu a fost ca răspuns la nicio solicitare prealabilă din partea arhivelor și nu a existat niciun indiciu că Biden sau echipa sa s-au opus eforturilor de a recupera orice document sensibil.

Dosare strict secrete cu denumirea de „informații sensibile”

Materialele clasificate includeau unele dosare strict secrete cu denumirea de „informații sensibile”, cunoscute și sub numele de SCI, exprimare folosită pentru informații extrem de sensibile obținute din surse.

Conform unor surse judiciare citate de CNN, în fostul birou al lui Biden au fost găsite 10 documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Reacția lui Donald Trump

Vizat și el într-o anchetă similară, Trump a cerut să se facă percheziții și în cazul lui Biden, la fel cum i s-a întâmplat lui.

„Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? Aceste documente nu fuseseră declasificate”, a reacționat imediat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024.

Adauga un comentariu