Titlurile zilei

Au început concedierile la Delphi, cel mai mare producător industrial din Iași. Angajații tremură pentru locurile de muncă. Gigantul american a fuzionat cu un concern din Germania

Publicat: 09 mai 2020

Viitorul fabricii Delphi Technologies din Iași pare tot mai sumbru și în plină schimbare. În plină perioadă de pandemie COVID-19, când o parte din salariați se află în șomaj tehnic din cauza restricțiilor, mai mulți angajați au fost informați să nu se mai prezinte la locul de muncă, iar asta pentru că sunt concediați defintiv. „Suntem vreo 20 de colegi de pe secție care am fost dați afară. Nu ne-au trimis în concediu sau șomaj tehnic, ne-au concediat. Nu sunt contracte de muncă expirate, eu personal mai aveam aproape un an de contract cu ei, pur și simplu ne-au dat afară pe mai mulți și ne-au spus să nu mai venim la muncă”, au spus salariații Delphi Technologies Iași. La începutul acestui an au fost făcute demersurile pentru o tranzacție între Delphi Technologies și americanii de la BorgWarner. Compania a oprit câteva linii de producție pentru câteva săptămâni începând cu data de 22 martie la Iași.

Situația producătorului industrial din Iași este tot mai complicată. Într-o perioadă în care firmele din străinătate care controlează fabrica din zona Miroslava au făcut o tranzacție la nivelul unor corporații din SUA și Germania, mai mulți angajați ai Delphi Technologies Iași au fost anunțați deja că sunt concediați. Omenilor li s-a spus doar să nu se mai prezinte la locul de muncă, fără să li se acorde o perioadă de preaviz sau prea multe explicații în acest sens. Pe fondul crizei mondiale provocate de virusul COVID-19, conducerea Delphi Iași face aceste demersuri în paralel ce o parte dintre angajați lucrează și de la birouri. În primă fază se pare că este vorba despre un număr de doar câteva zeci de salariați, având în vedere faptul că în cadrul fabricii din Miroslava lucrează aproape 3.000 angajați, majoritatea din Iași și localitățile din județ.

„Suntem vreo 20 de colegi de pe secție care am fost dați afară. Nu ne-au trimis în concediu sau șomaj tehnic, ne-au concediat pur și simplu. Nu sunt contracte de muncă expirate să spui că trebuia să plecăm, eu personal mai aveam aproape un an de contract cu ei, pur și simplu ne-au dat afară pe mai mulți și ne-au spus să nu mai venim la muncă. Majoritatea nu eram angajați vechi și nici nu am știut exact ce să facem”, a explicat un angajat/fost angajat al Delphi Iași, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

„Managerul nu stă de vorbă cu noi, nu ne-a dat nicio explicație”

Angajații Delphi susțin că nu s-au oferit explicații din partea conducerii, aceștia profitând parcă de situația provocată de pandemia provocată de coronavirus.

„Am crezut la început că stăm acasă pentru că e pandemie, dar nu. În mod normal trebuiau să ne acorde și o perioadă de trei luni în care să schimbăm locul de muncă sau ceva de genul ăsta. Managerul nu stă de vorbă cu noi, nu ne-a dat nicio explicație, ne-a transmis să nu mai venim și gata, ne evitat tot timpul. Acum nici nu știm de unde să cerem detalii despre ce trebuie să facem, pentru că e pandemie și totul este închis, ce putem să facem în situația asta?”, au mai spus angajații Delphi Technologies Iași.

Întrebați despre această situație atât prin intermediul online, cât și telefonic, repezentanții Delphi Technologies Iași nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediției.
Această situație se întâmplă pe fondul unor schimbări majore din interiorul fabricii. În ultima perioadă, mai mulți angajați din Iași s-au plâns de condițiile de muncă și riscurile la care sunt supuși în perioada pandemiei. De asemenea, la începutul acestui an au fost făcute demersurile pentru o tranzacție între Delphi Technologies și americanii de la BorgWarner, care este acum în impas. Reamintim faptul că BorgWarner, aflată pe locul 22 în clasamentul mondial al producătorilor de componente auto, a făcut o ofertă de 3,3 miliarde de dolari pentru preluarea Delphi Technologies.

Oprirea treptată, temporară, a unor sectoare ale fabricii din Iași

De precizat faptul că cel mai mare angajator privat de la nivelul județului Iași a impus măsuri speciale în această perioadă de criză. Cei peste 3.000 de salariați ai uzinei cu capital din SUA sunt obligați să treacă zilnic prin tot felul de teste și verificări când se prezintă la locul de muncă. Persoanele care intră în unitate, indiferent de funcția lor, sunt scanate cu termometre cu infraroșu pentru verificarea temperaturii. Unii angajați s-au plâns totuși de lipsa măsurilor, dar și de regulile prea stricte luate în această perioadă.
Conducerea Delphi Iași a anunțat luna trecută faptul că, în contextul anunțurilor producătorilor de autovehicule (Original Equipment Manufacturers) de oprire sau încetinire a producției, Delphi Iași lucrează îndeaproape cu ei pentru a ajusta programul de producție.

„Acest lucru include și oprirea treptată, temporară, a unei mari părți a fabricii noastre din Iași, în conformitate cu recomandările guvernamentale și cerințele clienților. Delphi Technologies Iași încă produce volume mici pentru clienții din Asia, dar este posibil ca tendința din sectorul auto să se manifeste și în acest caz. Compania a oprit câteva linii de producție pentru câteva săptămâni începând cu data de 22 martie”, au declarat oficialii Delphi Technologies Iași.

Cel mai mare angajator privat din Iași are peste 3.100 de salariați și un centru IT global în București cu peste 70 de angajați. Fabrica din Iași, deschisă în 2007, este specializată în producția de pompe de înaltă presiune. Cu sediul în Londra (UK), Delphi Technologies administrează centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă.

Comentarii
 • Nu trebuie să fii un mare ziarist să dai search pe „goagle” si sa afli ca BorgWarner e companie americana… Se pare ca, calitatea celor ce scriu articole in bzi e tot mai indoielnică…

 • Nenea care a scris fituica asta are cap de creta.
  Bai ziaristul lui peste, daca BorgWarner este companie germana atunci Mercedes este din Moldova.
  Mare fraier este ala care te plateste.

 • 3 comentarii, 3 plangaciosi. In alta ordine de idei nu stiu daca se da afara personal, dar sfatul meu este daca nu va convine (oricum nu prea renteaza sa muncesti la Delphi nici pe 2000 euro, ca tot ne-am plange, asa ne este natia si neamul) mai bine si mai mult se merita sa lucrezi in strainatate. Castigi mai mult, esti mai respectat si acolo nu prea se plange nimeni ca la noi. Niciodata angajatii de la Delfin nu spun despre salarii, sau care sunt conditiile de munca, doar se plang si atat. Eu nu cred ca lucreaza pe minimul net pe economie, dar precum spuneam, suntem o natie spurcata de plangaciosi.

 • Nu da nimeni pe.nimeni afara. Sunt angajati la contractor,cu contract de munca determinat de 3 luni..pur si simplu nu le-a mai fost prelungit contractul. Cand te angajezi cu 3 luni,iti asumi.asta.

 • La Delphi salariile sunt bune și la timp,iar despre cei care spun că au fost concediați de fapt sunt contractori cu contracte de munca de trei luni,programul îl știe toată lumea ,iar măsurile luate în printa pandemiei care este în lume sunt și ele ok,macar știi cum stai,ai asigurat masca,iar temperatura la fel,despre celelalte controale care se fac sa ajuns aici din cauza unora care sunt obișnuiți cu zicala,, pasărea unde scurmă se hrănește”,așa că cam asta e adevărul la noi,macar știi că ai o dată fixă de salariu,ai condiții decente de muncă .

 • Dar cind ati fost adusi cu autobuzele din CUCUIETII DIN DEAL la Delphi a fost bine?? Daca nu erati adusi cu autobuzele la Delphi nici macar bani de venit in oras nu aveti.
  URMEAZA CONCEDIERI MASIVE !!!!

 • nepotismele, pupincurismul, slugarnicia si neprofesionalismul..cam astea sunt in mare criteriile de selectie acolo…

 • Eu sunt una din fostele angajate ale companiei, eu miam dat demisia înainte cu mult timp. Țin sa precizez un lucru… Nu mi se pare corect sa fie dați oamenii afara, datorita lor compania delphi a crescut. Îmi pare foarte rău că niște străini fac lege în tara ta și tu nu ai o lege care sa tina cu angajatul ci doar cu angajatorii Bravo lor ca știu sa facă bani într-o tara, în care noi dansam după cum vor ei și nu avem nici un respect fiindcă datorita noua compania a avut succes. Dacă am fi fost uniți și am fi gândit toți corect , în momentul cand a început demisiile, lumea trebuia sa protesteze și sa numai muncească, ca să numai fie dat afara nimeni. Rușine companiei Delphi pentru demiteriile în masa Gândiți-vă ca oamenii au rate au datorii.

 • Mare adevăr dar cei din care ar trebui scoși afară întâi din fabrica sunt membrii CRS ei ne-au vândut pe funcțiile lor d!e promovare toți operatori sau setteri au fost promovați când au ajuns în CRS acum șanț ingineri team leaderi traineri și spun că e greu nu are compania de unde RUSINE CRS RUSINE DELPHI

 • Din cauza țăranilor sa dus delphi la vale
  De la coada vacii au ajuns sa facă pompe și injectoare calitatea se face cu oameni de calitate!!!!!

Adauga un comentariu