Prima pagină » Actualitate » Au început lucrările la autostrada mult așteptată de șoferi! Cum arată primul tunel forat în stâncă 

Au început lucrările la autostrada mult așteptată de șoferi! Cum arată primul tunel forat în stâncă 

03 mai 2024, 07:15,
BZI.ro, în Actualitate

Au început lucrările la autostrada mult așteptată de șoferi! Este vorba despre Autostrada Sibiu-Pitești. Autostrada A1 Sibiu-Pitești este cea mai complexă și mai grea autostradă din România, asta pentru că va străpunge munții. Iată cum arată primul tunel forat în stâncă.

Au început lucrările la autostrada mult așteptată de șoferi!

Autostrada Sibiu-Pitești va străbate munții Carpați. Lucrarea are 123 kilometri și costă 4,25 miliarde de lei. Lucrările sunt în toi, iar constructorul a anunțat recent că s-a început forarea în stâncă pentru primul tunel. Constructorul folosește o tehnologie modernă, și a forat până acum primul kilometru pe ambele fire. Tunelul este format din două galerii separate. Pe șantier, se lucrează șapte zile din șapte, iar constructorul nu va opri lucrările nici în perioada sărbătorilor pascale. Există un avans, de aproape 70 la sută, și pe secțiunea de 30 de kilometri, dintre Pitești și Curtea de Argeș. Autostrada Sibiu – Pitești va avea 123 de kilometri.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe autostrada Sibiu-Pitești, prima autostradă din România care va străpunge Carpații. Cele mai complexe lucrări au loc la tunelurile gemene ”Alina” și ”Daniela”, acolo unde au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire. Conform oficialului din Ministerul Transporturilor, dacă se păstrează ritmul actual al lucrărilor, atunci autostrada va fi gata înainte de termen, adică 2028.

,,Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, a declarat  Irinel Ionel Scrioșteanu.

Când va fi gata drumul de mare viteză

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat faptul că au început lucrările pe Secțiunea 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești. Acest tronson are 31,33 kilometri, costă 4,25 miliarde de lei și va fi gata în 2028. Autostrada A1 Sibiu-Pitești este cea mai complexă și mai grea autostradă din România, asta pentru că va străbate munții Carpați prin intermediul a două tuneluri.

,,Printre obiectivele care vor fi construite pe traseu se numără și viaductul de la km 13+181, care va avea o lungime de 650 m. Lungimea secțiunii 2 este de 31,33 km, iar construcția trebuie finalizată în anul 2028.”, a precizat Cristian Pistol.

Probleme sunt și cu lucrările pentru Autostrada Moldovei. Autostrada Moldovei este un ,,vis” greu de îndeplinit. Lucrările nu vor fi gata la timp, deși Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că anul acesta vor fi finalizate șase sau chiar șapte din cele 13 loturi din Autostrada Moldovei A7 aflate în execuție. Autostrada „Moldovei” A7 – coloana vertebrală rutieră care ar urma să străbată regiunea de la Nord la Sud și să lege Moldova de Muntenia – se află în lucru din apropiere de Ploiești, de la intersecția cu A3, până la Pașcani, aproape 320 de kilometri. În 2024, însă, unele tronsoane au deja termen de finalizare – 65 de kilometri de autostradă care ar trebui deschiși traficului. Cu toate acestea, stadiul din teren la momentul actual nu arată promițător pentru finalizarea tuturor lucrărilor la termen în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *