National

Anunțul autorităților despre Autostrada Moldovei. Ce se va întâmpla în luna august

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunțul autorităților despre Autostrada Moldovei. Ce se va întâmpla în luna august
Autostrada A7, care traversează Moldova, ar putea fi gata în această vară, la începutul lunii august.

Iată anunțul autorităților despre Autostrada Moldovei. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat stadiul lucrărilor la Autostrada Moldovei – A7. Dacă toți constructorii execută lucrarea conform planului și nu vor exista întârzieri, șoferii vor putea circula pe primii kilometrii din noua autostradă. Iată ce se va întâmpla în luna august.

Anunțul autorităților despre Autostrada Moldovei

Autostrada A7, care traversează Moldova, ar putea fi gata în această vară, la începutul lunii august.

„Pot să anunț că, din câte văd și din câte am vorbit cu constructorii, undeva la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august probabil că vom circula pe primii kilometrii din autostrada A7, mă refer la primii 14 kilometri aflați pe lotul 2.”, a declarat Sorin Grindeanu.

La momentul actual, stadiul lucrărilor pe sectorul Ploiești- Buzău (63,25 km) se desfășoară astfel:

– pe Lotul 1 Dumbrava – Mizil (21 km) stadiul fizic al lucrărilor se apropie de 60%

– pe Lotul 2 Mizil- Pietroasele (28,35 km) stadiul fizic a depășit 64%

– pe Lotul 3 Pietroasele- Municipiul Buzău constructorul turc a început deja lucrările preliminare pentru construcția celor 13,9 km

Toate cele patru tronsoane ale sectorului Buzău-Focșani (82,44 km) au atins și depășit stadiul fizic al lucrărilor în proporție de 30%. „Deși potrivit termenelor contractuale doar tronsoanele 1 și 4 trebuie finalizate în acest an, constructorul român mi-a dat asigurări că, la sfârșitul acestui an, vom circula pe toți cei peste 82 de km au Autostrăzii Buzău- Focșani.”, a mai precizat Ministrul Transporturilor.

Au început lucrările la cea mai scumpă șosea din țară

Centura Gura Humorului este cea mai scumpă șosea din România. Autoritățile locale susțin că realizarea unei variante de ocolire a oraşului Gura Humorului a devenit o prioritate deoarece în prezent, pe drumul naţional 17, se înregistrează valori de trafic rutier foarte mari. Centura Gura Humorului, care are doar 10 kilometri, va costa aproape cât toată autostrada de centură din nordul Bucureștiului, în lungime de aproximativ 50 de kilometri. Orașul are circa 13.000 de locuitori. Centura va fi construită printr-un „parteneriat” între Consiliul Județean Suceava și CNAIR.

Durata estimată de proiectare a obiectivului de investiţii este de 6 luni, iar durata estimată de execuţie este 30 luni. Centura Gura Humorului va avea cel mai lung viaduct din România, pasajul peste râul Moldova și Drumul Județean 177 D având o lungime de peste 5 kilometri.

O altă autostradă care a stârnit controverse este Comarnic-Brașov. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat faptul că una dintre cele mai controversate autostrăzi din România, Comarnic-Brașov, va avea taxă de trecere. Această autostradă, așteptată de 30 de ani, nu a fost inclusă în finanțarea prin fonduri europene pentru că s-a atins plafonul maxim de finanțare. Probleme sunt și cu tronsonul de autostradă de la Bistrița la Vatra Dornei. Lucrările de execuție a autostrăzii și a drumurilor de legătură implică și lucrări de defrișare pe o suprafață de aproximativ 247,31 ha de pădure în zonele de intravilan și extravilan.

Pe traseul autostrăzii Bistrița – Vatra Dornei și a drumurilor de legătură, valoarea invesțiilor propuse în proiect este estimată la suma de aproximativ 2,8 mi­liarde de euro. Durata de execuție este estimată la circa 4 ani. În momentul actual, se prefigurează că traseul autostrăzii – când va fi scoasă la licitație proiectarea și execuția – va fi împărțit în loturi, astfel, pentru loturile cu lucrări mai puțin complexe, durata de proiectare poate fi mai scurtă, autorizațiile de construcție (AC) se pot emite mai repede, iar execuția poate începe decalat.

Adauga un comentariu