Economic Local

Au pierdut sute de mii de euro pentru înființarea unor afaceri. Ieșenii vor putea accesa banii de la AFIR abia la finalul acestui an

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au pierdut sute de mii de euro pentru înființarea unor afaceri. Ieșenii vor putea accesa banii de la AFIR abia la finalul acestui an
Fermierii din Iași nu au accesat banii europeni pentru livezi

Fermierii din Iași au pierdut sute de mii de euro, fonduri europene, pentru înființarea unor livezi. Dosarele din Iași, verificate de specialiștii AFIR, nu au întrunit condițiile de eligibilitate pentru a primi banii europeni. Proiectele au fost depuse în anul 2022, în submăsura 4.1a, iar o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare ar putea fi deschisă la finalul acestui an

Dosarele depuse de ieșeni în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – nu au fost aprobate la finanțare. Cererile de finanțare, în valoare de 300.000 de euro, au fost depuse în anul 2022, în perioada 9 septembrie – 12 decembrie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a pus la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Aproape toți banii alocați au fost epuizați, fiind depuse peste 80 de proiecte din toată țara, inclusiv din Iași.

Fondurile europene alocate au fost împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare) au fost alocate 7,5 milioane de euro în sesiunea de depunere de anul trecut. Ieșenii au depus proiectele pentru înființarea și modernizarea livezilor, însă nu au întrunit punctajul eligibil pentru obținerea finanțărilor, fiind declarați neeligibili.

Fermierii din Iași au pierdut sute de mii de euro

De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Pragurile de calitate lunare au fost, în prima lună de sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing, respectiv 85 de puncte pentru componenta achiziție utilaje de recoltare, dar și de la 60 de puncte pentru înființare, extindere, modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing, astfel că au scăzut treptat până la pragul minim de 15 puncte pentru toate componentele. O parte din proiectele depuse de fermierii din Moldova au fost aprobate la finanțare.

Astfel, „Cooperativa Agricolă Livezile Fălticeni” a obținut o finanțare în valoare de 288.000 de euro. Asociația va contribui și cu 288.000 de euro, astfel că valoarea totală a proiectului este de peste 500.000 de euro. Proiectul a primit 85 de puncte. O nouă linie de finanțare, în valoare de 100.000 de euro, pentru fiecare proiect eligibil va fi deschisă de AFIR.

Ieșenii sunt interesați de fondurile destinate sectorului pomicol

„Fructe cu Dor Cooperativa Agricolă” din Botoșani va accesa fonduri europene, în valoare de 330.000 de euro, de a AFIR. Valoarea totală a proiectului este de 780.000 de euro, iar banii vor fi utilizați pentru achiziția de utilaje moderne. Banii ar trebui să intre în conturi în cel mult 45 de zile de la semnarea contractelor de finanțare. O nouă sesiune de finanțare ar putea fi deschisă la finalul acestui an. Potrivit lui Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR, interesul ieșenilor pentru accesarea fondurilor europene destinate sectorului pomicol este mare.

„Am observat că se dezvoltă acest domeniu prin accesarea fondurilor nerambursabile și că interesul din partea potențialilor beneficiari a crescut în ultimii ani. Se preconizează lansarea unor sesiuni de depunere a cererilor de finanțare, dar, cel mai probabil, din a doua parte a acestui an”, susține Ficu Anghel.

Pomicultorii din Iași care au accesat fondurile europene în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au investit 1,3 milioane de euro în sectorul pomicol.

Pe de altă parte, fermierii din Iași care au pierdut sute de mii de euro, bani pentru sectorul pomicol, pot depune noi proiecte, dacă se deschide o sesiune de finanțare.

Adauga un comentariu