Economic Local

O nouă linie de finanțare, de 100.000 de euro, va fi deschisă pentru tinerii fermieri din Iași. Cererile se depun la AFIR

Publicat: 14 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă linie de finanțare de 100.000 de euro va fi deschisă pentru tinerii fermieri din Iași. Cererile se depun la AFIR
Tinerii fermieri pot accesa 100.000 de euro

În acest an, o nouă linie de finanțare va fi deschisă de AFIR pentru tinerii fermieri. Ieșenii vor putea accesa 100.000 de euro pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural. Tinerii fermieri din Iași au accesat fonduri europene, în valoare de 7 milioane de euro, în ultimii 3 ani

În acest an, tinerii fermieri din Iași vor putea accesa fonduri europene în valoare de 100.000 de euro/fermă. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pregătește lansarea unor noi sesiuni de depunere a proiectelor. Acestea vor fi deschise în a doua parte a anului.

Tinerii fermieri, atât din Iași, cât și din celelalte județe din țară, au solicitat creșterea sprijinului financiar, de la 40.000 la 100.000 de euro, astfel că de anul acesta vor putea accesa mai multe fonduri europene. Valoarea maxima a sprijinului public prin această linie de finanțare este de 100.000 euro/proiect, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65 la sută din costurile eligibile. Astfel, fermierii care accesează această intervenție vor fi nevoiți să acopere cel puțin 35 la sută din valoarea proiectului cu bani proprii.

Fondurile europene pot fi accesate și pentru investiții în floricultură, plante medicinale sau aromatice. În cadrul sesiunii de depunere vor fi prioritizate proiectele care promovează culturile bio și culturile în spații protejate.

Cine poate accesa 100.000 de euro de la AFIR?

Ieșenii care vor să pregătească proiectele pentru a se înscrie în program trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, aceștia trebuie să fie fermieri activi. Eligibile la finanțare sunt și cooperativele agricole, dar și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri, grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care deservesc interesele membrilor.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialii beneficiari sunt ca aceștia să figureze în sistemul APIA/ANSVSA, iar solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției. De asemenea, viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnico-economice. În cazul proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare de minim 50 la sută din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor, în cazul formelor asociative).

O nouă linie de finanțare, de 100.000 de euro, va fi deschisă pentru tinerii fermieri

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene, în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole.

Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care în ultimii ani a atras investitori. Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume.

Pe de altă parte, o nouă linie de finanțare va fi deschisă anul acesta și pentru sectorul pomicol, întrucât interesul este în creștere pentru investițiile în acest sector.

Adauga un comentariu