Cancan

Au trecut 16 ani de la moartea tragică a lui Teo Peter. Ucigaşul său a scăpat fără o zi de închisoare

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au trecut 16 ani de la moartea tragică a lui Teo Peter. Ucigaşul său a scăpat fără o zi de închisoare
Pe 4 decembrie 2020 se împlinesc 16 ani de la moartea lui Teo Peter, iar ucigașul său a scăpat nepedepsit

S-au scurs 16 ani de la moartea lui Teo Peter, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români și membru fondator al trupei Compact. Acesta a dispărut prematur în urma unui controversat accident rutier. Totul s-a petrecut la primele ore ale lui 4 decembrie 2004.

Teo Peter și-a pierdut viața după ce taxiul care îl ducea acasă de la un concert a fost lovit de un automobil de teren condus de Christopher van Goethem. Conducătorul auto, militar al SUA detașat la ambasada țării sale din România, se afla în stare de ebrietate la momentul producerii accidentului. La vremea respectivă, opinia publică a fost indignată de timidul mod în care autoritățile române s-au împlicat în rezolvarea acestui caz.

Totodată, colegul de trupă Adrian Ordean își amintește cu groază de acea dimineață fatidică. El a fost cel sunat de la Secția accidente a Poliției Rutiere și i s-a adus la cunoștință moartea lui Teo Peter.

Unul dintre cele mai nenorocite apeluri din viața mea l-am primit în dimineața zilei de 4 decembrie 2004, pe la 5 sau 6. Am răspuns deranjat. «Sunt cutare, de la Udriște. Colegul dumneavoastră de trupă Teo Peter a fost implicat într-un accident rutier. Din păcate, a decedat». Am crezut că-i o glumă, dar ofițerul a insistat să ajung la Udriște. După ce am semnat niște chestii pe acolo, am ieșit în curte și apoi m-am îndreptat spre mașina. Asta a fost tot?! Nu știam ce să fac. Eram primul care aflase. Am plecat spre casă năucit și confuz, revoltat și resemnat în același timp, parcă timpul se oprise, parcă nu era real. Cheile de la casă, mașină, portmoneul și niște bani, toate într-o pungă. Atât rămânsese după Teo”, povestea la acea vreme Adrian Ordean.

Au trecut 16 ani de la moartea lui Teo Peter

În data de 4 decembrie 2004, o veste tristă avea să cadă ca un trăsnet peste întreaga suflare a muzicii românești. Teo Peter, basistul trupei Compact, își pierduse viața într-un grav accident rutier produs de un pușcaș marin american. Militarul, care era detașat la Ambasada SUA din București, urcase băut la volan.

Potrivit informaţiilor furnizate la acea vreme de Poliţia Capitalei, etilotestul făcut cetăţeanului american indica o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Christopher VanGoethem, atunci în vârstă de 31 de ani, a fost trimis imediat în SUA, la baza militară din Virginia.

Și totuși, urcat băut la volan, militarul american nu a acordat prioritate la intersecţia străzii Polone cu Bulevardul Dacia. Astfel s-a produs un accident în urma căruia a fost spulberat taxiul în care se afla muzicianul. Chiar dacă împrejurările producerii accidentului erau evidente, vinovatul nu a primit nicio pedeapsă. Taximetristul a scăpat cu viaţă, însă a refuzat să se deplaseze la proces în Statele Unite pentru a depune mărturie.

Criminalul a scăpat de închisoare

În urma procesului, instanța din SUA l-a declarat nevinovat pe militarul american. Asta spre nemulțumirea cetățenilor români care deplâng și acum soarta crudă a uneia dintre cele mai reprezentative figuri ale scenei rock din țara noastră. Astfel, în 2006, un tribunal militar din Quantico, Virginia, l-a achitat pe VanGoethem de acuzația de omor prin neglijență.

Verdictul a declanșat ample mișcări de protest în România, atât în stradă, cât și la nivel diplomatic. După ce îl scoseseră pe sergentul american din țară la scurt timp după accident, americanii reușiseră până la urmă și să-l absolve de orice vină. Nimeni nu plătea pentru moartea lui Teo Peter. Acest lucru i-a enervat la culme atât pe membrii familiei, cât și pe fanii săi din întreaga țară.

Însă totul a fost posibil datorită depozițiilor date de cei doi specialiști americani trimiși separat la București pentru a investiga circumstanțele producerii tragediei. După cele zece zile de proces, judecătorii de peste ocean au identificat adevăratul „vinovat” pentru moartea basistului trupei Compact – proasta semnalizare a intersecției. Concret, este vorba despre un semafor suspendat cu semnal galben intermitent şi nu mai puţin de trei stopuri pe strada Polonă, de pe care venea sergentul american în momentul accidentului.

Teo Peter a fost îngropat pe 7 decembrie 2004 în cimitirul din Mănăştur din oraşul său natal Cluj-Napoca. Astfel, anul acesta se împlinesc 16 ani de la moartea tragică a lui Teo Peter, caz în care până acum nu s-a făcut dreptate încă…

Adauga un comentariu