Secretele istoriei

Aurelian Pana – un martir uitat al istoriei

Publicat: 29 nov. 2013
3
Aurelian P. Pana ( 1880-1951) s-a nascut la 20 septembrie 1880, in comuna Marsilieni, judetul Ialomita, unde se stabilise parintii sai, mocani ardeleni din Satu Lung (Sacele) – Brasov.
Din informatiile batranilor localnici din Fratilesti-Saveni si Suditi, Aurel Pana, cum este cunoscut in memoria colectiva, a fost o personalitate marcanta , instruita si iubitoare de oameni si de pamant. Actiunile acestui om a oferit oportunitati de dezvoltare in domeniul agricol , fiind cel care a introdus pentru intaia oara in Romania , aici in Ialomita, agricultura mecanizata moderna.
In anul 1911, Aurelian Pana se casatoreste cu Eufrosina O. Gh. Popa la Cernavoda si decid sa se stabileasca la Fratilesti , in Ialomita, unde in acea vreme avea mosia si pamantul agricol.
Familia Pana a avut 4 copii: Cornel, Petru ( ucis, impreuna cu soferul sau, de catre soldatii sovietici si aruncati la caini), Maria Angela si Aurel, majoritatea fiind inmormantati in Mausoleul familiei Pana din cimitirul Belu.
Aurelian P. Pana a urmat liceul la Braila , obtinandu-si bacalaureatul in 1898, iar studiile superioare la Facultatea de Stiinte Sorbona din Paris , unde obtine 3 licente: botanica(1900), zoologie(1901) si geologie(1904).
In 1913 , participa la campania celui de-al doilea razboi balcanic din Bulgaria, cu gradul de sublocotenent si, in Razboiul de Intregire Nationala ajunge la gradul de capitan in Regimentul 3 Artilerie de la Marasesti.
Activitatea sa profesionala a marcat diverse functii: membru al Societatii de Stiinte din Bucuresti(1905), presedinte al Institutului National de Export(1935), delegat la Ministerul Agriculturii si Domeniilor pe langa Directia Porturilor in vederea constuctiilor de silozuri(1938), membru in Consiliul Permanent al Agriculturii (1939), membru al Institutului de Stiinte Sociale al Romaniei, sectiile agrara si a cooperatiei(1939), presedinte al Academiei de Agricultura si presedinte al Sindicatului Agricol Ialomita. In perioada 27 ianuarie1941- 18 martie 1942 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii , iar de la 19 martie 1942 – 2 iulie 1943 a fost Ministru al Agriculturii in guvernul Maresalului Ion Antonescu. PentrU activitatea sa la Ministerul Agriculturii , de unde a plecat prin demisie, nu a primit nici macar un salariu, sumele care I s-ar fi cuvenit fiind donate ca ajutoare pentru functionarii ministerului.
Inca din anul 1934 , Aurealian Pana face o calatorie de documentare in S.U.A. cu scopul de a studia cultura porumbului , de unde se intoarce cu doua lazi de stiuleti , pe care ii seamana si ii cultiva cu success in Baragan si Balta Ialomitei.
Dupa instaurarea regimului totalitar communist in Romania, in anii 1944-1947 au avut loc procesele “criminalilor de razboi” , ale “tradatorilor” si colaboratorilor fostului regim . Astfel, intr-o expunere Teohari Georgescu spunea: “ De la 6 martie 1945 pana la 26 mai 1952, dusmanul … a primit numeroase lovituri. In cei 7 ani, peste 100000 de banditi au fost arestati si condamnati pentru ca au uneltit impotriva regimului nostru… Intregul aparat de opresiune al burgheziei … fusese nimicit.”
Anii respectivi au fost caracterizati prin aplicarea principiului luptei de clasa in exterminarea a mii de oameni, vinovati doar pentru faptul ca existau, acuzatia de complot impotriva regimului de „democratie populara” era prezenta in toate condamnarile.
Dupa judecarea primului „lot de criminali de razboi”, in frunte cu Maresalul Antonescu, Tribunalul Poporului a mai dispus in mai 1946 , arestarea si judecarea tuturor celorlalti membri ai guvenului antonescian , printre care si Aurelian P. Pana. Arestat si judecat, Aurelian Pana a fost condamnat , asa cum relateaza manuscrisul ing. Aurel Pana, fiul acestuia, la 10 ani de inchisoare, 10 ani degradare civica si confiscarea averii, in baza deciziei penale nr. 123 din 19 ianuarie 1949 a Curtii Penale Bucuresti, Sectia IV. Capul de acuzare a fost „ introducerea si incurajarea cultivarii unei plante necunoscute si inutile tarii noastre : SOIA”… Ironia sortii a fost ca aceasta planta cu miros de salam, a stat pe mesele romanilor proletari timp de zeci de ani…
Dupa condamnare, Aurelian Pana a fost incarcerat la Jilava, Cernavoda si Gherla , unde a fost torturat si silit de tortionari sa repete intruna ca “a supt sangele poporului”… La Gherla fusese mutat de la Pitesti experimentul „reeducarii” care presupunea batai, batjocoriri, insulte si josnicii. Un martor al „experimentului” declara: „Aici s-a batut numai de dragul de a se bate. S-a batut fara scop. Muncitori si studenti, intelectuali si analfabeti au fost chinuiti de-a valma, chiar daca nu aveau nimic de spus , chiar cand spusesera mai mult decat facusera”.
Un martor ocular, relateaza ca in 1950, a doua zi de Pasti, comandantul inchisorii Gherla a inceput sa ii loveasca pe 
detinuti cu parul, obligandu-i sa execute, pana la epuizare si lesin , figuri de gimnastica precum „broasca” si culcari. Printre ei, un batran, fost ministru, Aurelian Pana, este pus in genunchi si lovit cu picioarele in cap de catre 50 de calai. Nu peste mult timp, la 4 mai 1951 , va fi ucis intr-o celula de reeducati, un jandarm scotandu-i dintii de aur din gura si, din cauza faptului ca batranul Pana era un om mare iar cosciugul pregatit pentru el era mai mic… i s-au taiat picioarele… 
Fiul sau. Ing. Cornel Pana, arata ca sarmanul om a murit ca un martir fara a i se putea indeplini ultima dorinta: de a fi incinerat , iar cenusa sa-i fie amestecata in pamantul Baraganului iar pe acel loc sa se semene grau…
La 24 aprilie 1952 , sotia sa, Eufrosina Pana si fiul sau, Aurel Pana, au fost arestati si internati , fara proces sau condamnare , la 2 ani de „detentie administrativa”. Eliberata in 1954 din inchisoarea Dumbraveni, Eufrosina Pana a murit, in acelasi an, pe 1 septembrie , la Bucuresti.
Desi mi-am propus ca aici sa evoc personalitatea boierului martir, putin cunoscut in cartile de istorie si ramas doar in memoria colectiva a batranilor din Fratilesti, Saveni si Suditi( toate aceste trei localitati au strazi care-i poarta numele) ca un om bun, mosier care-si platea bine muncitorii de pe domeniile lui, nu putem sa nu aratam mosia ferma model de la Fratilesti – Suditi. Se stie ca familia Pana avea 6000 ha de pamant si un conac splendid la ferma-model de la Fratilesti ramas acum in ruina.
In perioada cand Aurelian P. Pana era ministru a fost organizata o vizita la ferma-model de la Fratilesti , unde au fost 56 de personalitati ale tarii, printre care ministri si specialisti. Astfel, in presa vremii au fost publicate diverse articole care relateaza despre ferma si dotarile sale: conac, ateliere, masini, grajduri, pluguri cu abur, batoze, locomobile, tractoare, moara si multe altele.
Chiar si in prezent, atrag atentia conacul boieresc, care este intr-o stare avansata de degradare, casa arendasului , unde este amenajat paraclisul si chiliile Sfintei Manastiri, turnul de apa care, in trecut, functiona cu un burduf cu care se scotea apa cu caii si care adapa mii de oi si sute de vaci, casa vizitiului si un mare beci, lung de cca. 100-200 m, pavat cu caramida, unde exista o rezerva de gheata si erau adapostite vitele in timpul verilor toride ale Baraganului.
Din a doua jumatate a veacului trecut, conacul este confiscat de comunisti, intrand in proprietatea G.A.S. Suditi si I.A.S. Movila, iar din anul 2005, ferma de la Fratilesti a fost retrocedata nepotului marelui agricultor, Aurel Nicolae Pana, impreuna cu 10 ha. de teren care, la sugestia d-lui Razvan Ciuca, fostul director al Muzeului National al Agriculturii , si a parintelui consilier Ion Florea , paroh al Bisericii “Sf. Voievozi” din com. Suditi, au fost donate Episcopiei Sloboziei si Calarasilor in vederea infiintarii unei manastiri. In prezent, Manastirea “Sf. Mare Mucenic Pantelimon” gazduieste obstea monahala condusa de parintele staret Ilarion.
In incheiere, as vrea sa multumesc Sfintiei Sale, Parintele Ion Florea, care mi-a pus la dispozitie informatii si materiale si mi-a demonstrate ca si in Ialomita “nasc oameni”.
Bibliografie:
1. .Cerere pentru acord de donatie a suprefetei de 43.325,35 mp , catre Agentia Domeniilor Statului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Directia Generala a Finantelor Publice , Cabinetul Episcopului, nr. 540/16 martie 2007, semnata de catre P.S. Damascin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor.
2. Act Dotal, 8 mai 1911, Directia Judeseana a Arhivelor Nationale Ialomita..
3. Datcu Dobrin, Conacul Aurelian Pana –cadrul general de amplasare, .
4. Ciuca Razvan, Documentar istoric Aurelian P. Pana, Muzeul National al Agriculturii, Slobozia.
5. Idem, Secvente dintr-o incercare pe care as dori-o izbutita, in “Analele Universitatii Spiru Haret”, anul 4, nr. 4, vol. I, 2011
6.. Oprea Marius, Banalitatea raului, Editura Polirom, Iasi, 2002.
7. Vasile Pascu, Regimul totalitar-comunist in Romania(1945-1989), vol. I – II, Editura Clio Nova, Bucuresti, 2007.
Adauga un comentariu