Boli si tratamente

Auto-palparea sânilor: 7 pasi de urmat

Publicat: 26 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Auto-palparea sânilor 7 pasi de urmat
Auto-palparea sânilor este o examinare care se poate face acasă, pe lângă screening-ul organizat pentru cancerul de sân

Auto-palparea sânilor este o examinare care se poate face acasă, pe lângă screening-ul organizat pentru cancerul de sân: este vorba de a face o mamografie (adică o radiografie a sânilor) la fiecare doi ani, precedata de un examen clinic (palparea toracelui) și eventual completata de o ecografie. Auto-palparea sânilor: iata 7 pasi de urmat!

Auto-palparea sânului nu înlocuiește mamografiile în niciun fel, dar poate ajuta la descoperirea anumitor tumori care ar putea apărea. Prin aceasta procedura s-ar putea detecta până la 1/3 din cancerele de sân. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune chiar că „autoexaminarea sânilor reprezinta de fapt instruirea femeilor să-și examineze singure sânii. O examinare regulată le va permite femeilor să se familiarizeze cu aspectul și consistența sânilor și le va permite astfel să detecteze devreme orice anomalie. Pe scurt, auto-palparea sânilor este departe de a fi inutilă!

Auto-palparea sânilor este deosebit de utila femeilor sub 50 de ani și peste 74 de ani. Este un gest pe care o femeie il poate integra cu usurinta în rutina sa zilnică: durează mai puțin de 5 minute!

Orice senzație neobișnuită (de exemplu: o minge, o zonă dură, o roșeață…) trebuie să facă obiectul unei întâlniri cu ginecologul: îndrăznește să raportezi această anomalie medicului tău, mai ales dacă persistă mai mult de câteva zile și mai ales după următoarele menstruatie.

Pasul 1

Stai cu pieptul gol în fața unei oglinzi. Apoi puneți mâna în spatele capului.

Pasul 2

Folosind vârful degetelor, verificați partea inferioară a brațului pentru a identifica o senzație neobișnuită (minge, zonă tare), apoi mișcați-vă încet, spre sân, apăsând ușor.

Pasul 3

Pornind de la mamelon, efectuați mișcări circulare în jurul sânului cu vârfurile degetelor: încă o dată, este vorba de a identifica o senzație neobișnuită (o scobitură, o umflătură, o zonă mai dură, o minge) în sân.

Etapa 4

Continuați autoexaminarea deplasându-vă de-a lungul claviculei, apăsând ușor cu vârful degetelor. Aveți grijă la orice umflatura neobișnuită.

Etapa 5

În fața oglinzii, așezați-vă mâinile pe șolduri.

Etapa 6

Aduceți coatele și umerii înainte. Observați-vă sânii, căutând o modificare a texturii pielii sânului (gropițe, pliuri…) și/sau variații ale aspectului său (pete colorate, roșeață…). Acordați atenție formei mamelonului (s-a schimbat?) si oricăror anomalii (scurgeri din mamelon, cosuri, goluri, umflături etc.).

Etapa 7

Nu ezitați să raportați medicului curant și / sau ginecologului dumneavoastră ceva care vi se pare neobișnuit. Dacă majoritatea nodulilor sunt benigni, vi se poate prescrie un screening individual al cancerului de sân.

Adauga un comentariu