Local

Autobuzele CTP vor conține dispozitive speciale pentru prinderea bicicletelor! Transportul în zona metropolitană a municipiului Iași va cuprinde astfel de sisteme pentru vehicule pe două roți

Publicat: 30 mai 2020
Autobuzele Companiei de Transport Public Iași vor circula pe străzile din municipiu cu dispozitive speciale pentru biciclete
Autobuzele CTP Iași vor avea dispozitive speciale pentru transportul bicicletelor călătorilor

Autobuzele CTP vor cuprinde dispozitive speciale pentru prinderea bicicletelor. Mijloacele de transport care circulă în zona metropolitană a municipiului Iași vor cuprinde astfel de sisteme pentru vehicule pe două roți. Primarul Mihai Chirica a decis montarea dispozitivelor pentru biciclete pe autobuzele spre Tomești, Ciurea sau Miroslava

Autobuzele CTP Iași vor avea montate dispozitive speciale pentru biciclete. Autobuzele care circulă în zona metropolitană a municipiului Iași vor avea montate sisteme de prindere a vehiculelor pe două roți, vizate sunt cele care duc spre Tomești, Ciurea sau Miroslava. Decizia privind montarea unor astfel de dispozitive speciale pe autobuzele CTP pentru biciclete a venit la propunerea unor consilieri locali ai municipiului Iași. Propunerea a venit de la Adrian Florin Boca, consilier local PSD Iași.

„Propun ca CTP Iași să studieze posibilitatea de a monta pe diferite autobuze, în special cele care duc în afara orașului, dispozitive pentru transportul bicicletelor pentru a ușura mobilitatea celor care folosesc acest mijloc de transport ecologic”, a spus Adrian Florin Boca, consilier local PSD.

Primarul Mihai Chirica a precizat că va cere CTP ca până la finalul lunii iulie toate vehiculele companiei care circulă în zona metropolitană a municipiului Iași să aibă montate astfel de dispozitive pentru biciclete. „Dăm ordin CTP ca până la sfârșitul lunii iulie, toate vehiculele care fac transport public de călători în afara razei administrativ- teritoriale a municipiului Iași, deci cursele de Tomești, Ciurea, Miroslava, să aibă dispozitiv pentru biciclete, astfel încât cei care își vor continua călătoria în municipiul Iași să o poată face pe bicicletă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Pe lângă dispozitivele pentru biciclete din autobuzele CTP, cicliștii vor avea și locuri speciale în parcările din Iași

Municipalitatea a inițiat un alt proiect în sprijinul bicicliștilor pe lângă dispozitivele montate pe autobuzele CTP. Astfel, în municipiul Iași vor apărea locuri gratuite pentru biciclete și mopede în parcările publice. În aceste spații publice vor fi desfiintațe parcările clasice pentru a se face loc vehiculelor pe două roți. Decizia a fost luată de Consiliul Local în ședința online de la Palatul Roznovanu.
Ieșenii își vor putea lăsa bicicletele și mopedele gratuit în parcările publice din municipiul Iași. Trei locuri din fiecare zonă vor fi lăsate pentru vehiculele electrice și cele pe două roți, biciclete și mopede, conform unei hotărâri luate de Consiliul Local al municipiului Iași.

De asemenea, vor apărea și zone speciale în autobuzele CTP pentru bicicliști. Decizia a fost aprobată de plenul Consiliului Local în ședința online desfășurată ieri la Palatul Roznovanu. Astfel, conform proiectului, bicicliștii din municipiul Iași vor avea locuri speciale de parcare în zonele publice din oraș pe care le vor utiliza gratuit. Primăria va achita 150 mii lei pentru a achiziționa parcometre speciale destinate bicicliștilor, proiectul fiind avizat în unanimitate de Consiliul Local.

Locuri gratuite pentru vehicule pe două roți în parcările din oraș. Spații destinate și celor din zona metropolitană a municipiului Iași

În parcările publice din municipiu vor apărea mai multe locuri speciale destinate bicicletelor, dar și altor vehicule pe două roți. Practic, în fiecare din parcările publice din oraș vor fi desființate trei locuri pentru autoturisme. Astfel, cei care vin din zona metropolitană a municipiului Iași, bicicliștii din oraș, dar și turiștii, își pot lăsa vehiculele pe două roți în aceste parcări. În locul acestora vor apărea câte un loc de parcare pentru autoturisme electrice, unul pentru mopede și motociclete și unul pentru biciclete. Pe locul desființat pentru parcarea de biciclete vor putea staționa 10 vehicule pe două roți. Decizia a venit în urma unui amendament depus de Ciprian Bostan, ales local PNL.

„Propun ca amendament ca în toate aceste parcări publice să apară măcar trei locuri de parcare pentru vehiculele pe două roți, pentru motorete, mopede, trotinete electrice”, a spus Ciprian Bostan.

Primarul Mihai Chirica a precizat faptul că toate acele spații destinate vehiculelor pe două roți și a mașinilor electrice vor fi gratuite.

„Din parcările publice, încă un loc de parcare suplimentar va fi pentru mopede în afara celor pentru biciclete. O parcare publică cu plată din zona centrală va avea un loc pentru mașini electrice, un loc destinat pentru biciclete și unul pentru mopede. Toate vor fi însemnate și vor fi utilizate gratuit”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu