Local

Autobuzele electrice s-au scumpit! Consiliul Local Iași alocă încă 20 de milioane de lei pentru achiziționarea mijloacelor de transport

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Autobuzele electrice s-au scumpit Consiliul Local Iași alocă încă 20 de milioane de lei pentru achiziționarea mijloacelor de transport
Două proiecte ce vizează achiziționarea de autobuze electrice au primit fonduri suplimentare pentru a putea fi implementate

Consilierii locali din Iași au votat în ședință extraordinară, din data 07 decembrie 2022, constituirea rezervei de implementare privind două proiecte ce vizează achiziționarea de autobuze electrice. Acestea au primit în plus peste 20 de milioane de lei

Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană. De asemenea, pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2 a dezechilibrat piețele de producție la nivel mondial. Toate aceste cauze au condus la creșterea prețurilor pentru materii prime și implicit la creșterea valorii de achiziție a mijloacelor de transport electrice. Ca urmare a acestor aspecte CL Iași a votat în ședință extraordinară constituirea rezervei de implementare pentru cele două proiecte.

persoane in sedinta
Vor fi achiziționate 24 de autobuze cu lungime de 10 metri

Autobuzele electrice s-au scumpit pe final de an

autobuz verde in fata Palatului Culturii din Iasi
Primăria Iași va achiziționa 20 de autobuze cu lungime de 12 metri

Consilierii locali au votat în ședință extraordinară în data de 07 decembrie 2022 două proiecte de hotărâre ce privesc constituirea rezervei de implementare privind achiziționarea a 24 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri și a 20 de autobuze cu lungimea de 12 metri, destinate transportului public de persoane în municipiul Iași. Rezervele de implementare pot fi folosite doar pentru a acoperi diferențele de preț aferente ajustării contractului de furnizare.

Proiectul ce privește achiziționarea a 24 de autobuze electrice cu lungime de 10 metri, operabile în condiții de deal, a primit o rezervă de implementare în cuantum de 9.7 milioane de lei, cu TVA. Pentru cele 20 autobuze cu lungime de 12 metri, consilierii locali au votat o rezervă de implementare în valoare de 12 milioane de lei, cu TVA, reprezentând un procent de 19.83% din valoarea restului de executat a contractului.

Pe parcursul derulării contractului, rezerva de implementare a acestuia destinată plății ajustărilor de preț se poate suplimenta cu un procent de peste 10% din valoarea restului de implementat a contractului de achiziție. Suplimentarea rezervei de implementare nu poate conduce la depășirea pragurilor prevăzute de legislația în vigoare.

 doua autobuze verzi
Din cauza crizei economice prețul mijloacelor de transport s-a mărit

Vor fi achiziționate 44 de autobuze pentru un transport „verde“

 persoane in interior autobuz
Pe fondul crizei militare din Europa, costurile cu materiile prime s-au mărit

Municipiul Iași implementează proiectul cu titlu „Achiziții mijloace de transport public  – autobuze electrice Iași-CJ Neamț-Târgu Mureș și 24 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare lentă pentru municipiul Iași. Contractul de furnizare a mijloacelor de transport a fost încheiat cu S.C. BMC Truck & Bus S.A.

Cel de-al doilea proiect

„Achiziționarea a 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de deal și 20 de stații de încărcare lentă și 6 stații de încărcare rapidă pentru municipiul Iași“ este oferit de către S.C . Solaris Bus&Coach Sp.z.o.o.

Mai multe comune din județul Iași au accesat proiecte finanțate prin PNRR pentru achiziționarea de mijloace electrice, stații de așteptare smart și sisteme de supraveghere în comună. În comuna Miroslava a fost accesat un astfel de proiect. Valoare investiției este de 1.464.503,25 de lei. Scopul proiectului este reducerea gradului de poluare și a emisiilor de carbon. Finanțarea se face pe baza Componenta 10 – Fondul Local din PNRR.

Al doilea proiect aprobat vizează digitalizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și urbanism, valoarea totală a acestuia fiind de 556.511,24 de le.

Pe fondul crizei economice ce se desfășoară la nivel internațional, autobuzele electrice s-au scumpit.

Comentarii
  • Problema este alta si nu ce spun junii din CL Iasi.
    Atata timp cat CTP ofera mijloace de transport in comun comunelor limitrofe orasului Iasi (culmea, autobuze platite de ieseni), normal ca raman fara parc auto.
    Si ce-au zis baietii, hai sa o mai punem de-o licitatie publica cu strigare (cred ca de data asta nu mai vine nici-un cadou de la Ministerul Transporturilor), ca na, ramanem fara parc auto.
    Nu mai conteaza ca troacele sunt electrice sau diesel (Euro VI).
    Va rupe Chirica in campania electorala din 2024.
    Cine-i baiat destept se prinde de schema, cine nu …

Adauga un comentariu