Actualitate

Avertisment BNR: Creșterea pensiilor și salariilor, în pericol!

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertisment BNR Creșterea pensiilor și salariilor în pericol
Creșterea pensiilor și salariilor este pusă în pericol de acest deficit de cont curent, potrivit reprezentanților BNR

Reprezentanții Băncii Națională a României atrag atenția asupra riscului reprezentat de deficitul de cont curent, aflat cu mult peste cel al altor state UE. Astfel, creșterea pensiilor și salariilor este pusă în pericol de acest deficit de cont curent.

Creșterea pensiilor și salariilor, în pericol!

BNR avertizează că deficitul de cont curent, aflat mult peste standardele UE, este o vulnerabilitate majoră şi induce riscuri pentru inflaţie, prima de risc suveran, sustenabilitatea creşterii PIB şi pentru cursul valutar. De asemenea, Banca Națională susține că riscuri crescute vin şi de la politica fiscală, de la salarii şi pensii.

„Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu / euro rămân ridicate, au convenit membrii Consiliului, evocând deficitele gemene şi incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, dar şi actualele tensiuni geopolitice. Totuşi, pe termen scurt semnificativă ca influenţă va rămâne atractivitatea încă ridicată a plasamentelor în monedă naţională “, potrivit reprezentaților BNR.

Evaluările BNR reconfirmă perspectiva descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele opt trimestre, însă într-un ritm mult încetinit faţă de 2023, traiectoria fiind şi ceva mai ridicată pe termen scurt decât cea din prognoza din februarie. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se reducă în decembrie 2024 la 4,9%, peste nivelul de 4,7% anticipat anterior, susţine boardul BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna mai.

BNR a menţinut la şedinţa boardului din luna mai dobânda-cheie la 7%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti, care anticipau începerea ciclului de relaxare a politicii monetare. Rata anuală a inflaţiei s-a redus în martie 2024 la 6,6%, nivel similar celui de la finele anului 2023. Iar în luna aprilie inflaţia anuală a coborât până la 5,9%.

Semnal de alarmă tras de BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a confirmat estimarea sa privind creșterea economiei românești pentru anul 2024 la 3,2%, conform unui raport publicat recent. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al României va înregistra un avans de 3,2%, o cifră similară cu estimările anterioare din septembrie 2023. Este de așteptat ca ritmul de creștere să accelereze ușor în anul următor, ajungând la 3,4%.

În ciuda unei încetiniri semnificative a creșterii economice în 2023, cu un avans de 2,1%, România a reușit să obțină una dintre cele mai bune performanțe din regiune. Această diminuare a fost influențată de inflația ridicată, care a temperat consumul privat, însă a fost contracarată de investiții mai mari și de creșterea cheltuielilor guvernamentale. Mai mult, redresarea producției industriale și contribuția pozitivă a exporturilor au reprezentat factori de stimulare a economiei, conform evaluării BERD.

Totuși, principalul semnal de alarmă emis de BERD privește poziția fiscală a României, considerată cea mai mare vulnerabilitate. Deficitul fiscal s-a accentuat în 2023, ajungând la 5,9% din PIB (măsurat pe bază de cash), iar trendul indică o continuare a creșterii cheltuielilor publice, în special pentru majorarea salariilor din sectorul public și a pensiilor. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra consumului, dar există riscul generării unui deficit fiscal și mai mare în 2024.

Perspectivele pe termen mediu indică o creștere economică de 3,2% în 2024 și de 3,4% în 2025, pe fondul unei temperări a inflației și a unor condiții financiare mai prietenoase. Cu toate acestea, se conturează și riscuri semnificative, cum ar fi necesitatea unei consolidări fiscale dureroase începând din 2025 și posibilele presiuni din partea pieței.

Acum, creșterea pensiilor și salariilor este pusă în pericol de acest deficit de cont curent, potrivit reprezentanților BNR.

Adauga un comentariu